İlk mesleğine çok şaşıracaksınız

Güncelleme Tarihi:

İlk mesleğine çok şaşıracaksınız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2014 01:02

ALİBABA’nın kurucusu Jack Ma bu hafta şirketini halka arz etti. Halka arzdan gelen parayla Ma, Çin’in en zengin adamı oldu. Fakat Ma’nın 2001 yılında sitenin kurucuları olan 17 arkadaşına söylediği bazı sözlerden hep pişman kaldı.

Haberin Devamı

İlk mesleğine çok şaşıracaksınız
Amerikalı ressam Maxfield Parrish’le birlikte ağızdan ağıza anlatılan Ali Baba ve Kırk Haramiler hikayesi ilk kez ete kemiğe bürünmüştü. Ali Baba’nın ikinci kez insanların gözünde canlandığı an ise önceki gün firmanın halka arzında oldu. Ali Baba New York Borsası’ndaki halka arzı, borsa tarihine geçti. Alibaba’nın 20 milyar dolarlık halka arzıyla piyasaya sürmesi, onu borsa tarihinin bir numarası yaptı, ikinci sırada 17 milyar dolarlık halka arzıyla Visa ve üçüncü sırada 16 milyar dolarlık değeriyle Facebook bulunuyor.

EGOSU ARTTI

Jack Ma, halka arzdan gelen para ile Çin’in en zengin adamı oldu. Parayla birlikte kendisine yönelik övgüler de artmaya başladı. Çalışkanlığına methiyeler düzüldü. Fakat eski çalışanları onu oldukça zor biri olarak tanımlıyor. Financial Times 2013 yılı için Ma’yı yılın insanı seçtiğinde ismini vermeyen eski bir Alibaba çalışanı kendisi için, “Alibaba’da bazı şeyleri başardığını görünce kendisine inanılmaz bir özgüven geldi. Her şeyi başarabileceğini düşündü. Ve kimsenin fikirlerini dikkate almamaya başladı” diyor.

Haberin Devamı

HATASINI ANLADI

Ma 1999 yılında Alibaba’yı 17 kişiyle kurdu. Bu 17 kişi şirket içerisinde önemli pozisyonlardaydılar fakat Ma onların veriminden memnun değildi. Daha sonra çalışma arkadaşlarını bir odaya topladı ve onların şirkette daha fazla yükselemeyeceklerini söyledi. Jack Ma, daha sonra bu kararını “büyük bir hata” olarak anlatacaktı, “2001 yılında bir hata yaptım. Benle birlikte Alibaba’da yola çıkmış 17 arkadaşıma şef pozisyonunda kalabileceklerini asla müdür olamayacaklarını söyledim. Şimdi hepsi şirkette müdür oldu.”

İlk mesleğine çok şaşıracaksınız

AÇIK SÖZLÜ

Ma’nın büyük bir girişimci olduğunu herkes biliyor fakat biraz da açık sözlü. Bir gazetecinin önümüzdeki yıllarda parasını nereye yatıracağı konusunda şöyle bir açıklama yaptı: “Çin’de su, hava ve gıda güvenliğindeki sıkıntılar önümüzdeki 10 veya 20 yıl içerisinde sağlık sorunlarına neden olacak. Bu yüzden paramı sağlık sektörüne yatıracağım.”

Haberin Devamı

DAHİ DEĞİL SADECE İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ

ALİBABA’nın başarısının arkasında düşünüldüğü gibi bir teknoloji dâhisi yok. Bir İngilizce öğretmeni var. Jack Ma. 49 yaşındaki Ma’nın çocukluğundan beri en büyük ideali İngilizce öğrenmekti. Bunda çok da başarılı olamayan Ma evinden bisikletle 45 dakika uzaklıktaki bir otele giderek buralarda turistlerle konuşur İngilizcesini geliştirirdi. Üniversite çağına geldiğinde iki kez İngilizce sınavından çaktı ve üniversiteye giremedi. Fakat üçüncü denemesinde tutturdu ve 4 yıllık başarılı bir eğitim sürecinin ardından İngilizce öğretmeni oldu.

3.5 SAATTE AÇILDI

Öğretmen olarak iyi bir hayat sürdüremeyeceğini biliyordu. Bu yüzden vizyonunu geniş tuttu. 1995 yılında Çin’e internet ilk geldiğinde kimse onun yatırım yapılabilir bir şey olduğunu düşünmüyordu. Ma evine ilk internet bağlattığında arkadaşlarını çağırdı. Dial-up bağlantıda ilk sayfa 3.5 saatte açıldı. Ma daha sonra ABD’li bir arkadaşının da yardımıyla Çin’deki firmalara internet siteleri yapmaya başladı. Kurduğu China Yellowpages isimli firma Çin’in ilk internet şirketi oldu.

Haberin Devamı

İlk mesleğine çok şaşıracaksınız

240 ÜLKEYE HİZMET VERİYOR

1999’da kurulan Alibaba, şu an 240 ülkede hizmet veriyor. 79 milyon üyeli platform Ma’yı ulusal çapta ünlü bir isim yaptı. Alibaba dağıtım konusundaki hızı ve ürün çeşitliliğiyle global pazarda kısa sürede fark yaratmasını bildi. 2005 yılında Dünya Ekonomik Forumu onu “En genç Global Lider” seçti. Businessweek 2007 yılında kendisini ‘yılın iş insanı’ seçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!