"Katı atık tesisi İzmir'in projesidir"

Güncelleme Tarihi:

Katı atık tesisi İzmirin projesidir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2014 01:17

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bazı AK Parti milletvekillerinin Karşıyaka’da Yamanlar Dağı eteklerine kurulması planlanan Katı Atık Tesisi’ne karşı yürüttükleri negatif kampanyayla İzmir’i değil, sadece tesis yapılmazsa oluşacak mağduriyetten elde edecekleri siyasi rantı düşündüklerini söyledi. Kocaoğlu, " Duyarlı çevre örgütlerine, bilim adamlarına, İzmir’i seven tüm insanlara sesleniyorum: Bu kentin geleceğinin üç beş siyasetçinin hırsına kurban edilmesine izin vermeyin. Bu proje sadece benim ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin projesi değildir. Bu proje İzmir’in projesidir. Milletvekillerini de dester vermeye çağırıyorum"dedi.

Haberin Devamı

Aziz Kocaoğlu, Ak Partili bazı İzmir milletvekillerinin Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nin kurulmasına yönelik engelleme çabalarının "samimiyet sınavından ikmale kalmış siyasetçilerin küçük hesapları" olduğunu söyledi. Çevre yatırımları konusunda Türkiye’nin lider kenti olarak gösterilen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, bu alandaki tek eksiğinin katı atık bertaraf tesisi olduğunu belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, yıllardır sürdürdükleri yer arayış çalışmalarının her defasında "bir yerlerden" geri döndüğüne dikkat çekti. Kocaoğlu "İzmir’in modern teknoloji ile inşa edilmiş bir katı atık değerlendirme bertaraf tesisine kavuşması artık kaçınılmaz zorunluluk haline gelmiştir. Ancak böylesine önemli bir konunun, bazı kesimler tarafından bilimden, akıldan ve mantıktan uzak bir şekilde, sadece siyasi kaygıların güdümünde ele alınıyor olması, kentimiz adına üzüntü vericidir. Bugüne kadar defalarca açıkladığımız ve kentin tüm kesimleriyle paylaştığımız projenin, dış ortama koku, sızıntı suyu ve gürültü gibi hiçbir olumsuz etkisinin olmayacağını, tesis için 4 kilometrelik yol yapılacağını ve çöp tırlarının hiçbir yerleşim yerinden geçmeyeceğini, ortalama algı düzeyine sahip herkesin artık idrak etmiş olacağı kanaatindeyim" dedi.

Haberin Devamı

MAHALLİ ÇEVRE KURULU UYGUN BULDU

Projenin yer tespiti konusundaki çalışmalarımızı sadece ve sadece bilimin önderliğinde yaptıklarını belirten Kocaoğlu,, uzun araştırmalarımız sonunda Çiğli-Menemen-Karşıyaka’nın kesişme noktasında belirlenen alan için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarına, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne, Devlet Su İşleri’ne, İZSU Genel Müdürlüğü’ne, Orman Bölge Müdürlüğü’ne, Gediz Dağıtım A.Ş ile Türkiye Elektrik İletim A.Ş’ye görüş sorduklarını söyledi. Kocaoğlu, " Hepsi ’olumlu’ yanıt verdi. Konunun uzmanlarını, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı meslek odalarının başkan ve temsilcilerini projenin tüm detayları ve aşamaları hakkında bilgilendirdik. 18 resmi kurumun temsilcilerinin yer aldığı Mahalli Çevre Kurulu, "Kuzey Bölgesi Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Projesi’ne ait yer seçiminin uygun olduğuna oy birliği ile karar verdi. Tesisin kurulacağı yere ilişkin ön fizibilite raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim edildi" dedi.

Haberin Devamı

"İZMİR Mİ YOKSA SİYASİ RANT MI?"

Kocaoğlu, bu aşamaların gerçekleşmiş olmasına karşın bir takım siyasi aktörlerin sadece ve sadece Büyükşehir Belediyesi’nin başarılı olacağı kaygısıyla hareket etmesinin kente telafisi mümkün olmayacak zararlar verdiğini söyledi. Bazı milletvekillerinin İzmir’e modern bir katı atık tesisi kurulmaması için bayraktarlık yaptığını belirten Kocaoğlu "Anlaşılıyor ki, bu milletvekilleri aslında projelerin içeriğiyle ilgilenmiyor. Sadece yapılmadığı takdirde oluşacak mağduriyetten nasıl bir siyasi rant elde edeceklerini düşünüyorlar. Buradan duyarlı çevre örgütlerine, bilim adamlarına, İzmir’i seven tüm insanlara sesleniyorum: Bu kentin geleceğinin üç beş siyasetçinin hırsına kurban edilmesine izin vermeyin. Bu proje sadece benim ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin projesi değildir. Bu proje İzmir’in projesidir. Gelecek nesillerin temiz bir çevrede, sağlıklı bir yaşam sürmesinin teminatı olacak bir projedir. Kısır tartışmalarla kaybettiğimiz her gün, çocuklarımızın geleceğinden çalmaktadır"dedi. Katı Atık Tesisi’nin yeriyle ilgili son dönemde Ak Parti İzmir milletvekilleri Aydın Şengül ve İlknur Denizli seçilen yerin yanlış olduğu yönünde açıklamalar yapmıştı.

Haberin Devamı

DHA-Bölge - Türkiye-İzmir - İZMİR (DHA)
2014-09-20 11:11:35

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!