Gizli dinleme de konuşulmuş

Güncelleme Tarihi:

Gizli dinleme de konuşulmuş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2014 16:36

Haberin Devamı

AMERİKA Birleşik Devletleri’nin (ABD) Gizli Haberalma Teşkilatlarından Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA), Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bile telefonunu gizlice dinlediğinin ortaya çıkması üzerine Almanya’da bir gürültü koptu.
Özellikle de muhalefet kanadı, Merkel hükümetine ABD’den, “Bunun hesabının sorulması” çağrısında bulundu.
Ama kimse bunun hesabını falan sormadı...
Başbakan Merkel, “Dostlar arasında gizli dinlemeler olmamalı. Bu kesinlikle kabul edilemez” şeklinde yuvarlak bir açıklama yaparak, karşı tarafın öyle çok da ciddiye almayacağı türden bir tepki gösterdi.
NSA olayı gürültüsüz, patırtısız kapanıp gitti.
Kısa bir süre önce Amerika’nın ve İngiltere’nin Alman telekomünikasyon şirketi Telekom’un abonelerinin tüm telefon trafiğini elden geçirdiği yönünde haberler yayınlandı.
Ama kimseden doğru dürüst tepki gelmedi...
Politikacısı da suskun, halkı da...

Haberin Devamı

***
Almanya’da yurtdışı istihbarattan sorumlu Federal Haberalma Teşkilatı’nın (BND) yıllardır Türkiye’yi gizlice dinlediği ortaya çıkınca da aynı şeyler yaşandı.
Türkiye’de hükümet kanadından “Böyle bir şey kabul edilemez” türünden birtakım açıklamalar duyuldu.
Muhalefet kanadından da “Almanlardan bunun hesabı sorulmalı” şeklinde sesler yükseldi.
Ama o kadar...

***
Önceki gün Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier ile Berlin’de bir araya geldi.
İki saati aşkın süren görüşmeden sonra iki Bakan ortaklaşa bir basın toplantısı düzenlendi.
İlgi yoğundu...
İki bakan da yaptıkları görüşme ve iki ülke arasındaki ilişkiler, Suriye ve Irak’taki gelişmeler hakkında uzun uzun açıklamalarda bulundular.
Ama nedense Gizli Dinleme olayına hiç değinmediler.
Sorular bölümüne geçildi...
İki Alman, iki Türk medya mensubuna soru sormaları için söz verildi.
Onlar da bu konuya hiç değinmedi...
Oysa ki, ben Steinmeier’e, “Sayın Bakan, BND’nin Türkiye’yi dinlemesine Gerhard Schröder’in başbakanlığı ve sizin Gizli Haberalma Teşkilatlarının faaliyetlerinden de sorumlu Başbakanlık Dairesi Başkanı olduğunuz dönemde başlanmış. Bakan Çavuşoğlu’na bunun bir hata olduğunu itiraf ettiniz mi?” diye soracaktım.
Bakan Çavuşoğlu’na da “Başbakan Merkel, ‘Dostlar arasında gizli dinlemeler kesinlikle kabul edilemez’ diyor. Siz de Bakan Steinmeier’e ‘Almanya, acaba Türkiye’yi dost olarak görmüyor mu?’ diye sordunuz mu?“ diyecektim.
Ama bana sıra gelmedi...
Soramadım...
Ancak Bakan Çavuşoğlu’nu uğurladıktan sonra ofisine doğru giden Bakan Steinmeier tam yanımdan geçerken, “Sayın Bakan, bu görüşmede BND’nin Türkiye’yi gizli dinleme olayı ele alınmadı mı?” diye sordum.
“Evet, onu da konuştuk. İki ülkenin Gizli Haber Alma Teşkilatlarının başkanları ile en yüksek düzeydeki yöneticilerinin en kısa zamanda bir araya gelip konuyu kendi aralarında ele almaları konusunda mutabakata vardık” demekle yetindi.

Haberin Devamı

***
Evet, basın toplantısında her bakan da bu konuya değinmediğine göre, demek ki, iki taraf da bu olayı büyütmek istememekte.
Geçen hafta Alman hükümetine en yakın çevreden biriyle bir araya geldiğimde, “Türkiye’nin eski Başbakanı ve yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan genelde hep gösterdiği sert tepkilerle tanınır. Ama bu konuda çok temkinli davrandı. Sesini hiç de öyle beklendiği gibi yükseltmedi. Niye acaba?” diye sordum.
“Onu Erdoğan’a sormak gerekir” dedi ve ekledi: “Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler diğer ülkelerle olan ilişkilerden çok daha farklıdır. Bu ülkede 3 milyona yakın Türk kökenli insan vardır. Bu insanlar iki ülke arasında köprü oluşturmaktadır. Bu insanlar ve Türkiye ile ilişkiler Almanya için son derece önemlidir...”
Evet, bu sözler düşük seviyede tepki’nin bir yerde bizlerden de kaynaklandığının işaretidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!