Azerbaycan’da bir Türk takımı

Güncelleme Tarihi:

Azerbaycan’da bir Türk takımı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2014 11:29

Azerbaycan’da süt ve süt ürünleri üretmek üzere kurulan Atena Dairy’nin tüm üst düzey yöneticileri Türkiye’den transfer. Genel Müdür Cem Kurt’un oluşturduğu 17 kişilik yönetici ekibin 16’sı Pınar Süt ve UNO Ekmek’ten gelen yöneticilerden oluşuyor. Tüm yöneticiler daha önce birlikte çalışmış, eski iş arkadaşları. Hepsi işlerini ve ailelerini bırakıp Azerbaycan’a, Kafkasya’nın en büyük kapsiteli süt fabrikasını yönetmeye gitmişler. Onlar ‘ekip ruhu’nun güzel bir örneğini oluşturuyorlar.

Haberin Devamı

Azerbaycan’da bir Türk takımı
Azerbaycan’da süt ve süt ürünleri üretmek için 2011 yılında Azeri iş adamı Elshad Rasulov tarafından kurulan Atena Dairy, bugün 220 bin metrekarelik bir arazi üzerinde Kafkasya Bölgesi’nin en büyük süt fabrikası olarak hizmet veriyor. Hem Atena markasıyla üretim yapıyor hem de Danone ile yapılan işbirliği sonucu Danone’un ürünlerini üretiyorlar. Kendi çiftliklerinde kendi sütlerini üreten ve işleyen Atena Dairy’nin günlük süt işletim kapasitesi 400 ton. Toplam 70 milyon avro yatırımla açılan tesiste 600 kişi çalışıyor. Her gün 7.000 satış noktasına ulaşıyorlar. Yakın zamanda ihracata da başlayacaklar. Her geçen gün büyüyen Atena’nın genel müdürü bir Türk. Ankara Üniversitesi’nde gıda mühendisliği okuduktan sonra, Ege Üniversitesi’nde MBA yapan Cem Kurt (38), Pınar Süt’ün İzmir fabrikasında vardiya mühendisi olarak işe başladı. 6 yıl çeşitli kademelerde görev aldıktan sonra, en son üretim ekip lideri iken İstanbul’a gelme niyetiyle UNO Ekmek Fabrikası’na fabrika müdürü olarak geçti. Burada 2 yıl çalıştıktan sonra, kuruluş aşamasında Atena ile iş yapan bir ortak arkadaşı, 2010’un Aralık ayında, Atena’nın yönetici aradığından bahsetti. Ardından kendisine genel müdürlük teklif edildi. 2-3 ay düşündükten sonra teklifi kabul etti.

Akşamları kankayız
Cem Kurt teklifi aldıktan sonra bu işten Pınar Süt ve UNO’daki arkadaşlarına bahsetmiş, nabız yoklamıştı. Onlardan olumlu geri dönüşler alınca bu iki şirkette çalışmış 16 üst düzey yöneticiye 2010 yılında teklif götürdü ve ilk etapta 13’ünü, ardından 6 ay içinde de diğer 3’ünü, Atena’ya transfer etti. Yöneticilerin 15’i bir dönem Pınar Süt’te çalışmış kişiler. Hepsi İstanbul ve İzmir’deki işlerinden istifa edip, ailelerini bırakıp Azerbaycan’a gitme kararı aldılar. Genel Müdür Cem Kurt, “Hepimizin arkadaş olması, ekip ruhunun çok güçlü olmasını sağladı. Herkes iki katı daha verimli çalışmaya başladı. Burada rahat bir çalışma ortamı var, kimse kimsenin ayağını kaydırmaya çalışmıyor, insanlar evlerine gittiklerinde huzurla uyuyorlar. Gerçekten güvendiğimiz, gereksiz işlerle uğraşmayan, birbirine düşmanlık göstermeyen, iletişim halinde olan, arkadaş ve dost olan bir ekip ile çalışmak işi çok kolaylaştırıyor. Mesai saatinde organizasyona bağlı yönetici, akşamları kankayız” diyor.

Azerbaycan’da bir Türk takımı
Eski iş arkadaşları bir arada
Atena Makine Bakım Direktörü Necati Toprak Pınar Süt’ten Atena’ya katılanlardan biri. Bir gün Atena Genel Müdürü Cem Kurt kendisini arayıp, “Azerbaycan’da yeni bir süt fabrikası kuruluyor, Teknik Müdür olarak bizimle çalışır mısın?” dediğinde, ailesini bırakmak zor gelse de işin ‘maddi ve manevi cazibesi’ teklifi kabul etmesinde etkili olmuş. Toprak, Pınar Süt’te beraber çalıştığı arkadaşları ile Atena’da da beraber çalışmasının en büyük avantajının ‘güvenilir insanlarla, kontrollü bir şekilde, doğru zamanlamayla sonuç odaklı çalışmak’ olduğunu söylüyor.

Yaşar Holding Gıda Grubu’nda (Pınar) toplamda 17 yılı aşkın süre boyunca pazarlamanın çeşitli branşlarında yöneticilik yaptıktan sonra Atena’ya Pazarlama Direktörü olarak geçen Figen Görücü ise “Zor bir karardı. Daha önce head hunter’lardan Orta Doğu için teklifler gelmişti ancak bu teklifleri kabul etmemiştim. Fakat, Cem Bey’in Atena’nın kuruluş ve üretim aşamasındakı başarı hikayesi ve ekibin çoğunluğunun eski iş arkadaşlarımın olması bu kararı kolaylaştırdı. Ekip ile iş kültürümüzün aynı olması, Atena’da ortak terminoloji oluşturmada hız kazandırdı ve ekip sinerjisini artıran bir unsur oldu” diyor.

Üretim, teknik Pınar’dan İdari, finans UNO’dan
Daha önce UNO Ekmek’te 12 yıl çalışan Atena Finans ve Bilgi Sistemleri Direktörü Erdoğan Er, ‘Azerbaycan’da Süt Fabrikası Projesi’nin gündeme geldiği andan itibaren yeterince heyecan verici olduğunu söylüyor: “Atena proje ekibi, benimle birlikte bir yönetici dışında, diğer tüm arkadaşlar daha önce birbirini tanıyan, tamamı aynı şirkette çalışmış, kişilerden oluşuyordu. Ortak noktamız bu ekibi bir araya getiren ve UNO’da birlikte çalıştığımız Cem Kurt oldu. Oluşan ekip kompozisyonu, henüz inşaat aşamasında teslim aldığımız projede, inşaat, planlama, kurulum, organizasyon, çalıştırma gibi süreçleri büyük bir başarı ile gerçekleştirmenin altındaki temel itici güç oldu. Ekip kurgusunun, Pınar (üretim, teknik, kalite, pazarlama) ve UNO (idari, finans, BT, satış) kültürlerinden bir araya gelmesi ve Türkiye’deki özgeçmişlerin oluşturduğu iş disiplinlerinin etkinliği, Atena gibi ülke için önemli bir yatırımı ve Azerbaycandaki gençlerin çalışmak istediği bir markayı ortaya çıkardı” diyor.

Türkler için avantajlı ülke
Azerbaycan’da çalışmanın Türk yöneticiler için bazı avantajları var. Bir kere Azerbaycan’a expat olarak gidiyorsunuz dolayısıyla iyi paralar kazanmak mümkün, ikincisi Türkçe konuşulan bir ülke, iletişimde sorun yaşamıyorsunuz. Çok büyük Azeri şirketleri var ve kalifiye insan sıkıntısı çekiyorlar. Dolayısıyla ülke Türk yöneticiler için güzel iş imkanları sunuyor.

400 ton süt işleme kapasitesine sahip
2011 yılında 220 bin metrekare alana kurulan Atena Dairy, Kafkasya Bölgesi’nin en büyük süt fabrikası. 8 bin baş hayvan kapasiteli çiftliğe de sahip olan Atena, kendi sütünü kendi üretiyor. Günde 400 ton süt işleme kapasitesi var. Azerbaycan’da günde 7.000 satış noktasına gidiyorlar.

İçme sütleri, meyveli sütler, fonksiyonel sütler (denge sütü, çocuk sütü), peynir grupları, kaymaklı ve kaymaksız yoğurt, meyveli yoğurt, tereyağ, ayran, gibi ürünleri Atena markasıyla üretiyorlar. Atena, UHT süt değil ESL tip (Extended Shelf Life-Raf Ömrü Uzatılmış) süt üretiyor. Aynı zamanda Danone ile aralarındaki işbirliği sonucu Danone’a 32 farklı ürün üretiyorlar.
Atena Dairy’nin toplam çalışan sayısı 600. Fabrikası full otomatik çalışıyor, tüm tesis bir odadan yönetiliyor. Çiftlik tarafında da hayvanlar otomatik sağılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!