Türkiye tek başına yapamaz

Güncelleme Tarihi:

Türkiye tek başına yapamaz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2014 01:31

AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay, çatışmalar nedeniyle Suriye sınırına yönelik yeni göç dalgasını değerlendirirken, “Tampon bölge iyi bir çözüm. BM kararı gerekiyor. Oradan karar çıkmayınca Türkiye’nin tek başına yapabileceği bir iş değil” dedi.

Haberin Devamı

Bir grup gazeteci ile söyleşi yapan Atalay, şunları söyledi:

İSTİŞARE 31 EKİM’DE

Genel Başkanımız son gelişmelerle ilgili MYK’yı bilgilendirdi. Parti içi konular görüşüldü. 31 Ekim’de Afyon’da 23’üncü İstişare Toplantısı yapılacak. Formatında değişiklik yapılabilir. Katılanların da söyleyeceklerini söylemesi esas. Geçen sefer eşsizdi mekan sebebiyle, yine eşli olacak.

TASVİP ETMİYORUZ

İsteyenler anadilde eğitim verecek bir özel okul açabilirler ama başvuracaklar, bunun iznini alacaklar. Eğitim yılı açılırken ajitasyon kokusu taşıyan bu
tür provokatif tutumlar oluyor. Tasvip etmiyoruz, yanlıştır.

KİMSE GERİ DÖNEMEZ

(Çözüm süreci) 12 yıl çok uzun bir süre. AK Parti’nin bütün politikalarının içinde oldum. Demokratikleşme, normalleşmenin bir parçasıydı, vatandaşlarımıza daha fazla hak hukuk verilirken, bir yandan da diğer sorunlar çözülsün diye uğraştık. Çok iyi mesafe alındı. Türkiye tabulardan kurtuldu, her konu konuşulur oldu. Bazen alanda bir şey oluyor, çözüm sürecini zora sokar mı, hiçbir şey olmaz. Daha ileri kırılmalar olur, ama süreç yürür. Çözüm süreci bu işin anayasasıdır artık. Türkiye’nin attığı çok ileri bir adımdır. Kimse geri dönmez, dönemez.

Haberin Devamı

SINIRDAKİ GELİŞME

Güney’de Suriye sınırımızda olaylar var. 4 bin kişi sınırımıza girmiş durumda. Bunlar genelde Kürt kökenli Suriyelilerdir. Türkiye bu konuda esnek davranıyor. Başka gelişler de olabilir. Sadece tampon bölge olması yetmiyor, yasaklı olması, risk taşımaması gerekiyor. Tampon bölge konusunda BM Güvenlik Konseyi’nin kararı gerekiyor, çıkmadı. Yoksa bu kampların bir kısmını orada kurardık. Bir karar çıkmayınca Türkiye’nin tek başına yapabileceği bir iş değil. Riski var. Tampon bölge kurarsanız insanlar bombalanır, sorumlusu siz olursunuz. (Başvuru var mı?) Tampon bölge fikri var. İyi bir çözüm. O olmazsa Türkiye’ye gelişler, burada tekrar onların ihtiyaçlarının karşılanması gibi sorunlar bizim üzerimizde.

ATAŞE POLİSLER MERKEZE

17 ve 25 Aralık operasyonu sonrası emniyette başlayan görevden almalar yurtdışında görevli personele de uzandı. Yönetmelik değişikliğiyle emniyet müşaviri, ataşesi ve ataşe yardımcılarının üç yıl olan görev süreleri bir yıla indirildi. Görev süreleri dolanlar hemen Türkiye’ye çağrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!