Karantina cinayetleri

Güncelleme Tarihi:

Karantina cinayetleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2014 01:02

Batı Afrika’da Ebola virüsü boyut değiştirdi. Gine’de köylerde dolaşan doktor ve gazeteciler taşlanarak öldürüldü. Nedeni; Ebolalıların karantinalarda ölüme terk edilmesi.

Haberin Devamı

BATI Afrika’da bir kâbus gibi yayılmayı sürdüren Ebola virüsünün patlak verdiği Gine’de, halkı bilgilendirmek için dolaşan sağlık görevlileri ve gazetecilerden oluşan bir ekipten sekiz kişi ölü bulundu. Gine hükümeti, dün Ebola’nın yaygın olarak görüldüğü Nzerekore şehri yakınlarındaki Wome köyünde kaçırılan görevlilerin cesetlerinin bulunduğunu açıkladı. Aralarında üst düzey sağlık yetkililerinin de bulunduğu ekipteki görevlilerin öldürüldüğü belirtildi.

CESETLER KUYUDA BULUNDU

Köylülerin ekibi önce taşlamasının ardından üç doktor ve üç gazetecinin akıbeti sır olmuştu. Taşlı saldırıdan kurtulan gazetecilerden biri, köylülerin hedefi hâline geldiklerini ve arandıklarını anlatmıştı. Nitekim, hükümet sözcüsü Albert Damantang Camara da bir okulun bahçesindeki kuyuda bulunan kurbanların köylüler tarafından ‘soğukkanlılıkla’ öldürüldüğünü duyurdu.


Ölüme terk ediliyorlar

Haberin Devamı

CİNAYETLERLE ilgili en az 6 kişinin gözaltına alındığı ve köyde geniş çaplı soruşturma yürütüldüğü belirtildi. Salgının görüldüğü ülkelerde genellikle halk, görevlilere tepkili. Gine’de de gerek otoritelere gerekse de sağlık görevlilerine güvenmeyen halk, devriye gezen ekiplerin Ebolalı birini teşhis etmesinin ölümle aynı anlama geldiğine inanıyor. Zira, Ebola kapan hastalar alındıkları karantinada kısa sürede hayatlarını kaybettikleri için kaderlerine terk edildiklerine inanılıyor. Ebola’yı bizzat görevlilerin halka bulaştırdığına inananlar da bulunuyor.


Sierra Leone tecritte

EBOLA salgınının yaygın olarak görüldüğü Sierra Leone’de de 3 günlük tecrit uygulaması başladı. 6 milyonu kapsayan ve bu sürede evden çıkma yasağı getirilen halkın, tepkili olduğu biliniyor. Görevlililer, kapı kapı gezerek 3 gün boyunca yeni vakaları tespit etmeye çalışıp salgını önlemeyi amaçlıyor. Ancak, bu yasağın da otoritelere karşı öfkeli halkın güvenini daha fazla yitirmesine yol açacağı belirtiliyor.


Barışa tehdit virüs

DÜNYA Sağlık Örgütü, bu hafta en az 2 bin 600 kişinin ölümüne yol açan Ebola’da vaka sayısının her üç haftada iki katına çıkabileceğini açıklamıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, AIDS salgınından sonra tarihinde ikinci kez bir hastalığı ‘uluslararası güvenliğe ve barışa tehdit’ ilan etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!