3 milyon girişimcinin verisi bir araya toplandı

Güncelleme Tarihi:

3 milyon girişimcinin verisi bir araya toplandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2014 01:02

TÜRKİYE’de girişimcilerin tüm verileri artık Girişimci Bilgi Sistemi’nde (GBS) toplandı. Verilere göre imalat sanayi yüzde 4-5 arasında faaliyet kârlılık oranıyla her ne kadar Almanya’yı geçse de yurtiçinde yüzde 15.5 faaliyet kârlılığına sahip madencilik sektörünü geçemiyor.

Haberin Devamı

SANAYİ Bakanlığı Türkiye’de ‘ticari kazanç üreten’ tüm girişimcilerin verilerini bir araya topladı. 3 milyon girişimcinin üretimden ihracata, kârlılıktan borç yapısına kadar verilerini alıp analiz eden bakanlık bunları Girişimci Bilgi Sistemi’nde (GBS) birleştirdi. Verilere göre faaliyet kârlılığı en yüksek olan sektör madencilik, net satışlarda en büyük geliri ise ticaret alıyor. İstihdamda ise imalat sanayinin önüne geçebilen yok.

3 milyon girişimcinin verisi bir araya toplandı

YÜZDE 86’SI HİZMETTE

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın tanıtımını yaptığı sisteme göre Türkiye’de 3 milyon girişimcinin yüzde 86’sı hizmet, yüzde 13’ü sanayi, yüzde 1’i de tarım sektöründe faaliyet gösteriyor. Toplam cironun dağılımına bakıldığında bunun yüzde 70’inin hizmet, yüzde 29’unun sanayi yüzde 1’inin de tarımdan kaynaklandığı görülüyor. Toplam faaliyet karını ise yüzde 53.2 ile hizmet, yüzde 46.6 ile sanayi paylaşıyor. Bakan Işık’ın “Ölçemezseniz yönetemezsiniz” diyerek sunduğu GBS, bütün firmaların aktif, net satış, kâr ve borçluluk gibi mali yapılarını, sanayi işletmelerinin kapasitelerinin ürün bazında, firmaların fiili üretimlerini, ithalat ve ihracat değerlerini, herhangi bir ilin hangi ilden mal satın alıp sattığını kapsıyor.

Haberin Devamı

KÂRLILIK YÜZDE 3.9

GBS bize hangi sektörün hangi alanda liderlik yaptığını da gösteriyor. Verilere göre toplam 3 trilyon 689 milyar liralık toplam satışların 1 trilyon 482 milyar lirasını ticaret sektörü yapıyor. İmalat sanayi 915 milyar lira ile ikinci, üçüncülük ise 395 milyar ile finans sektöründe. Sektörlerin faaliyet kârlılığı yani faaliyet kârının net satışlara oranı en yüksek olan sektör madencilik. Bu sektörde faaliyet kârlılığı yüzde 15.5. Sektörler ortalamasının yüzde 3.9 olduğu faaliyet kârlılığında imalat sektöründe oran yüzde 5.9. Toplam 10 milyon 763 bin çalışanın ise 3 milyan 270 bini imalat sanayinde istihdam ediliyor. Ticaret sektörü 2 milyon 408 bini yer alırken inşaat sektöründe 1 milyon 237 bin kişi istihdam ediliyor.
Faaliyet kârlılığında imalat sanayinin durumunun ‘kötümserlik’ yaratmamasını isteyen Işık Avrupa Birliği ülkelerinden örnekleri paylaştı. Buna göre Almanya’da ortalama imalatta kârlılık oranı yüzde 4 seviyelerinde olurken Türkiye’de oran ölçeğine göre yüzde 4.4 ile 5 arasında değişiyor.

Haberin Devamı

Işık: Bankacılar inşaatçıları seviyor

BAKAN Işık, sektörlerin banka kredilerinin toplamdaki payında 2006-2013 yılları değişimine baktıklarını belirterek, “İnşaat sektörünün toplam banka kredilerindeki oranı yüzde 6.2’den yüzde 12.3’e çıkmış. Aynı dönemde imalat sanayinin kredilerden aldığı pay yüzde 35.9’dan yüzde 29.6’ya düşmüş. Bunun anlamı şu; bankacılılar inşaatçıları sanayicilerden daha çok seviyor. Bu veri, önümüzdeki süreçte imalat sanayinin desteklenmesi açısından bize ne yapmamız gerektiğine yönelik ipucu sunuyor” dedi.

Tüm ölçeklerde büyüdük

FİKRİ Işık 2006’dan 2013’e tüm ölçeklerde girişimci sayısının arttığını dile getirerek “2006’dan 2013’e mikro ölçekteki büyümemiz yüzde 62 artmış. Küçük ölçekte artış yüzde 85.4’tür. Orta ölçekte artış yüzde 116.7, KOBİ üstünde girişim sayısında yüzde 123.1 artış var. Toplamda Türkiye’nin girişim sayısı yüzde 64.6 artmıştır. ‘Türkiye ölçek büyümesini yakalayamıyor’ iddiasını bu tablo doğrulamıyor. Ölçek büyümesi ekonomik büyümeyi de gösteriyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!