Online alışveriş patladı

Güncelleme Tarihi:

Online alışveriş patladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2014 01:12

İnternetten alışverişin beş yılda yüzde 100 arttığı Türkiye’de 2020’de rakamın 40 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, ülkemizde internetten alışveriş yapanların oranı yüzde 30.8’e yükseldi. Sektördeki hızlı artışı inceleyen Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Bulut ile araştırma görevlileri Metehan İğneci ve Mustafa Okur, Türkiye’de 15 milyar dolar civarında olan e-ticaretin doğru adımlar atılırsa gelişime en açık alanlardan biri olduğunu açıkladı. Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) rakamlarına göre gelişmiş ülkelerde e-ticaretin toplam perakende sektörünün içindeki oranı yüzde 5.5. Türkiye’de ise bu oranın yüzde 1.3 olduğunu dile getiren akademisyenler, “2020 yılında e-ticaret hacminin 40 milyar doları aşması bekleniyor. Bu rakamlara ulaşmada en önemli etkenler internet kullanımın yaygınlaşması ve tüketicilerin dijital tüketici konumuna gelmelerinin sağlanabilmesi” dedi.

Haberin Devamı


En fazla 3 bölgede
Türkiye Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) verilerine göre, e-ticaret sitelerinden alışverişin yüzde 77’sinin Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde gerçekleşiyor. Yaşarlı akademisyenler, “İstanbul, Ankara ve İzmir’in bu bölgelerde bulunması en büyük etken. Türkiye’nin diğer bölgelerini ve şehirlerini de e-ticaret ağına, verimli ve diğer şehirler ile aynı düzeyde adapte eden bir girişim olursa, oldukça önemli ticari hacme ulaşabilir” diye konuştu.

Başarının sırrı
? E-ticarette başarının sırrının iyi finansal planlama, iyi iş planı ve iyi yürütmeden geçtiğini belirten akademisyenler, “Hali hazırda mağazası bulunan esnaf ve KOBİ’ler, perakende markalarını internet ve mobil platformlara taşırlarsa hem maliyetlerini düşürebilir, hem de ticaret hacmini artırabilir. Müşterilere, mağazanıza geldiğinizde alacağı hizmetin aynısını internette de alacağı konusunda güven aşılamak çok önemli. Bunların yanı sıra e-ticaret, yalnızca ülkemizdeki değil dünyanın öbür ucundaki potansiyel müşterilere de ulaşma şansını tanıyor” diye konuştu.

Akıllı telefonlar

? İnternetten alışverişteki artışı değerlendiren Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Özlem Aşman Alikılıç ise “Comscore sitesinin araştırmasına göre, online alışverişin yüzde 47’lik bölümü tablet ve akıllı telefonlardan yapılıyor. Rakamlara baktığımızda, tüketicilerin istediği ürüne istediği yerde rahatlıkla ulaşmasının etkisi büyük. İnternet, tablet ve akıllı telefonlar alışveriş kolaylığı sağlıyor. Kadınların giderek artan bir şekilde çalışma hayatının içinde olması da artışta bir etken” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!