Sırbistan, "kemer sıkacak"

Güncelleme Tarihi:

Sırbistan, kemer sıkacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2014 09:46

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, ülke ekonomisini düzeltmek amacıyla kemer sıkma reformları uygulayacaklarını, bu kapsamda kamu çalışanlarının maaşlarında yüzde 20'ye varan azaltma yapılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Sırbistan devlet televiyonu RTS'ye konuk olan Vuçiç, Sırbistan ekonomisinin iyileştirilmesi için hükümet olarak atacakları adımları anlattı.

Kamu çalışanları, emekliler gibi maaşlarını devletten alanların ücretlerinde bazı azaltmaların yapılacağını aktaran Vuçiç, "Bundan dolayı vatandaşlarımız endişelenmemeli. Sırbistan, iflasın çok uzağında" ifadesini kullandı.

Kemer sıkma reformları kapsamında maaşları 25 bin dinar (yaklaşık 210 Euro) üzerinde olan kamu çalışanlarının ücretlerinde yüzde 10, maaşları 100 bin dinar (yaklaşık 806 Euro) üzeri olanların ücretlerinde ise yüzde 20 azaltma yapılacağını söyleyen Vuçiç, bu reformların "hasta Sırbistan ekonomisinin iyileştirilmesi için kaçınılmaz" olduğunu ifade etti.

Vuçiç, gri ekonomiye karşı da mücadele başlatacaklarını, yönetimdeki "fazlalıkların" işten çıkarılacağını, bazı kamu şirketlerine verilen sübvansiyonların azaltılacağını ve özel sektörün güçlendirileceğini belirtti.

"Kemer sıkma" politikasıyla Sırbistan ekonomisinin 2015'te büyümeye geçeceğini aktaran Vuçiç, 2016 yılına kadar ise ekonomik krizden çıkmayı planladıklarını ifade etti.

Söz konusu kemer sıkma reformları ülkedeki on binlerce emekliyi de olumsuz etkileyecek.

Emekli maaşı 210 Euro üzerindeki emeklilerin maaşlarında aşamalı olarak, emekli maaşı 504 Euro üzerinde olanların maaşlarında ise yüksek oranlarda azaltmaların yapılacağı da bildirildi.

Sırbistan hükümeti, söz konusu reformlarla 700 milyon Euro tasarruf etmeyi hedefliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!