Suriye'deki aşı skandalında çocuklara yüksek dozda kas gevşetici verilmiş

Güncelleme Tarihi:

Suriyedeki aşı skandalında çocuklara yüksek dozda kas gevşetici verilmiş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2014 12:21

Suriye'de 16 çocuğun ölümüyle sonuçlanan aşı kampanyası skandalında, çocuklara yanlışlıkla yüksek dozda kas gevşetici verildiği ve ölümlerin bu yüzden yaşandığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Suriye'nin İdlib kentinde, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından desteklenen aşı kampanyasının ayrıntıları ortaya çıktı. Bölgedeki muhalif hükümetin lideri Ahmed Töhme "Şimdiye kadar elde edilen bulgular, aşıyla birlikte kullanılması gereken çözücü madde yerine Atracurium denilen bir maddenin kullanıldığına işaret ediyor" dedi.

Töhme'nin verdiği bilgilere göre genel anestezi için 1 kilogram vücut ağırlığına karşılık maksimum 0,5 miligram Atracurium kullanılması yeterli oluyor. Ancak İdlib'de çocuk başına kullanılan 5 miligramlık Atracurium, 10 kilogramdan hafif bir çocuğu felç olmasına yetti.

Haberin Devamı

Olayla ilgili geniş kapsamlı soruşturma başlatılırken, aşılama ekibinde görevli herkes de sorgulanmak üzere gözaltına alındı.

Aşılama kampanyası durdurulurken olayda 16 çocuğun hayatını kaybettiği, yaklaşık 100 çocuğun da etkilendiği bildirildi.

Suriye'de üç yılı aşkın bir süredir devam eden savaştan en çok etkilenen alanlardan biri de sağlık. Muhaliflerin kontrolündeki bir bölgede yaşanan aşı skandalının ardından Şam rejimi ile muhalifler karşılıklı suçlamalarda bulunmuşlardı.

* Fotoğraf temsilidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!