Bütün enerjinizi eğitime verin

Haberin Devamı

Geçen gün saydım; yirminin üzerindeki sivil toplum örgütüne üyeymişim. Çoğunda aktif görevler aldım. Yıllar içinde fark ettim ki; en çok eğitimle ilgili projeler beni etkiledi. Bir gencimizin, bir çocuğumuzun hayatını değiştirmek, küçük de olsa onun geleceğine katkıda bulunmak, ona hayaller kurdurabilmek, umut olmak yardımların en büyüğü...
Ve şuna da inandım.
Bir kişinin hayatını bile değiştirmek bazen koca bir dünyayı değiştirmeye yetiyor.
O yüzden geçen yılın başında kendi kendime bir söz verdim.
Eğitim dışında projesi olmayan sivil toplum örgütlerini kendime göre ayıkladım, bazılarından istifa etmedim ama geriye çekildim.
Ama ağırlığımı diğerlerine verdim.
O yüzden mezun olduğum okullar İzmir Saint Joseph ve Tevfik Fikret Liseleri’nin geleceğe dönük projelerinde olmak istedim.
Bu okullara öğrenci yetiştiren Piri Reis’in mütevelli heyetinde aktif roller üstlendim.
İnanın o kadar iyi geldi ki...
Okulların açıldığı gün, her çocuğun yüzündeki o gülümsemeyi görünce, onların yaşam sevinçlerini içimde hissedince kendime verdiğim sözü tekrarladım.
“Eğitim dışında yokum...” diye...
Bir yerinden tutmak lazım; sivil toplumun uzunca bir süre bütün enerjisini, kaynaklarını eğitime vermesi lazım...
Bu şart...
Hele Türkiye’nin bugün geldiği noktada şart...

Haberin Devamı


***


Ve dün...
Hüseyin Mutlu Akpınar “Karşıyaka’nın Filizleri” projesinin detaylarını okurken; “İşte bu...” dedim.
Belediyelerin de yapması gereken bu...
Halka dokunmak, halkın omzuna dokunmak...
Ve projelere halkı da katmak...
Müthiş iyi kurgulanmış bir sosyal proje...
Projeye göre, apartman sakinleri, her bir öğrenci için 300 TL yardımda bulunacak. Karşıyaka Belediyesi ile imzalanacak olan samimiyet protokolüyle de, bu para, apartmanlar tarafından 10 ay boyunca öğrencilerin, belirlenen hesaplarına yatırılacak. Bu protokol çerçevesinde belediye de bursun garantörü durumunda olacak. Projeye katılan apartmanların girişine de, “Bu apartman bir öğrenciyi okutuyor” diye plaket asılacak.
Eminim Karşıyakalılar bu projeye sahip çıkacak.


İzmir’e teşvik sağlık turizmine gelecek

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile dün bir grup meslektaşımla sohbet ettik.
Zeybekci ilginç açıklamalarda bulundu.
Zeybekci, 17 ve 25 Aralık sürecinde “iktidarın düşmesi için ekonomiyi bozmayı deneyenlerin” olduğuna dikkat çekerek; Merkez Bankası’nın 2014 yılı başında faizin artırılması için yapılan spekülatif ataklara karşı doğrudan döviz satışına gittiğine işaret etti. O dönemde yurtdışından tek bir hesaptan 2.5 milyar dolarlık çıkış talebinin geldiğini belirten Bakan Zeybekci, “Bu sırf Türkiye’de kriz çıkması için o gün denendi” şeklinde konuştu. Bakan Zeybekçi, o dönemde açık olarak ifade edilmeyen, ancak pek çok analize konu olan 2.5 milyar dolarlık döviz çıkışını da onaylamış oldu.
Zeybekci, “Türkiye’de kriz çıkmaz” diyerek; rakamlara bakıldığında Avrupa Birliği’nin birçok ülkesinden çok daha iyi durumda olduğuna dikkat çekti.
Uzun sohbetimizin İzmir ayağına gelince bir hazırlığı olduğunu söyledi.
Çok detay vermese de; birkaç ay içinde netleşecek uluslararası büyük bir organizasyonu İzmir’de yapacaklarını aktardı.
Sağlık turizmi konusunda dünyada söz sahibi olan kurumları ve kişileri bir araya getireceklerini söyleyen Bakan; İzmir’in bu alanda teşvik edileceği sinyalini verirken, son dönemde teşvik konusunda yapılan eleştirilere de şöyle yanıt verdi.
“Manisa’daki teşvikten dolayı İzmir’e gelecek olan bir yatırımın Manisa’ya gittiğine ben inanmıyorum. Şehirlerde kümeleşme oluşuyor. Denizli ve Uşak arasında bundan önceki teşvikte Denizli yine 2’ydi, Uşak 5’ti. Ve Uşak’a kimse gitmedi. Hatta Uşak’ta bazı alanlarda tekstilin bir altyapısı olmasına rağmen... Bizim İzmir’de 5’inci, 6’ıncı teşvikleri verebileceğimiz enstrümanlarımız var. Mesela termal sağlık ve turizmi... Ama bizim İzmir’le ilgili avantajları iyi tespit edip, ona uygun teşvik sistemleri getirmemiz gerekiyor.”
Bakan Zeybekci; ESBAŞ’ı Türkiye’nin en başarılı serbest bölgesi olarak görüyor.
O yüzden yakın bir zamanda bu bölgenin geliştirilmesi ve yeni örneklerin geliştirilmesi için kararlar vereceklerini söyledi.
Bu da İzmir için önemli...
ESBAŞ’ın sinerjisine ben de inanıyorum.
Başarılı modeller yenilerini getiriyor çünkü...

Yazarın Tüm Yazıları