Vakıf üniversiteleri daha umut verici

Güncelleme Tarihi:

Vakıf üniversiteleri daha umut verici
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2014 15:56

Yaklaşık 10 gün içinde 7 kez bir televizyon kanalının eğitim programına konuk oldum. Programda ikinci üniversiteyi ve ek yerleştirmeyi konuştuk.

Haberin Devamı

İkinci üniversiteyi kısaca size de anlatmak isterim. Eğer siz üniversite öğrencisi ya da mezunsanız kaydınızı internet üzerinden yaparak sınavsız ikinci bir üniversiteyi de uzaktan okuyorsunuz. Vizeler internet üzerinden yapılırken, finallere ise belirli merkezlerde giriyorsunuz. Daha fazla ayrıntıyı üniversitelerin ilgili internet sayfasından araştırmalısınız.

Gelelim ek yerleştirmeye. Ben 19 yıldır psikolojik danışmanlık yapıyorum. Ek yerleştirme benim çalıştığım süre boyunca vardı. Geçmişe dönüp baktığımda sorulan sorular hiç değişmedi. En çok sorulan soruların başında, “Benim puanım yetmiyor ama yine de tercih listeme yazabilir miyim?” geliyor. Ben de 19 yıldır aynı yanıtı veriyorum. “Hayır yazamazsın.”

İkinci en çok gelen soru ise, “Ben üniversiteyi kazandım ama kayıt yaptırmadım, ek yerleştirmeye başvurabilir miyim?” Bu sorunun yanıtı da, “Hayır, ek yerleştirmeye başvuramazsın” oluyor.
Diğer bir konu da kılavuzda yer alan boş kontenjanlarla ilgili. “Boğaziçi Üniversitesi’nde bile boş kontenjan varmış” gibi ifadeler oluyor. Evet boş kontenjanlar var. Örneğin, Boğaziçi Üniversitesi’nin işletme bölümünde 3 boş kontenjan gözüküyor. Taban puanı 493. Bu bölümü ancak 493 ve üstünde puan alan bir aday tercih listesine yazabiliyor. Altında puan alanlar tercih listesine yazsa bile tercihi geçersiz oluyor.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünde 1, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde 9 boş kontenjan bulunuyor. Cerrahpaşa İngilizce Tıp’ın taban puanı 531, Diş Hekimliği Fakültesi’nin ise 455. Bu bölümleri tercih edebilmek için adayın taban puanının ilgili bölümlerin taban puanından yüksek olması gerekiyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde ya da diğer köklü üniversitelerin popüler bölümlerinde kontenjan açığı olmasının nedeni ise buraları kazanan öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun öğrenim bursu alarak okumak için yurtdışındaki Harward, Oxford gibi üniversitelere gidiyor olması.

Ek yerleştirmede yeni bölüm açılmıyor

Vakıf üniversitelerindeki durum bence daha umut verici. Çünkü daha fazla sayıda boş kontenjan var ve taban puanları da devlet üniversitelerine göre çok düşük. Kılavuzu iyi incelerseniz bazı yüzde 50, hatta yüzde 75 burslu programlarda çok fazla kontenjan boşluğu olduğunu görürsünüz.

Haberin Devamı

Bu yılın en önemli olayı, ÖSYM’nin ek yerleştirmelerde yeni bölüm açılmasına izin vermemesi. Bu durum bence ek yerleştirmeye başvuracak adaylar için büyük handikap. Çünkü bu dönemde açılan yeni bölümler adaylar için büyük fırsat oluyordu. İki yıl önce bir öğrencim temmuz ayında merkezi yerleştirmede yerleşemedi diye çok üzülüyordu. Kendisine üzülmemesini ek yerleştirme döneminin fırsat olabileceğini söyledim. Nitekim kılavuz yayınlandığında bir üniversitede rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünün açıldığını gördük ve öğrencime bu bölümü tercih etmesini önerdim.
Sonuçlar açıklandığında öğrencimin yerleştiğini öğrenince en az O’nun kadar mutlu oldum.

Haberin Devamı

Ek yerleştirme ile ilgili diğer önerilerim ise şöyle:
- Mutlaka ama mutlaka kılavuzu iyi inceleyin.
- Merkezi yerleştirme ile ilgili kuralları öğrenin.
- Meslek seçimi ile ilgili iyi düşünün.
- Ek yerleştirme de olsa bir yere yerleştiğinizde (sınavsız geçiş hariç) Ortaöğretim Başarı Puanınızın yarı yarıya düşeceğini unutmayın.
- 30 tercih hakkınız olduğunu unutmayın.

NOT: Buradaki bilgiler ve örnekler 4 yıllık lisans programları için verildi. Tablo 3A’dan 2 yıllık ön lisans programlarını tercih edecek adaylar için taban puanın yüksek olması kuralı geçerli değil. Ancak burada da öncelik meslek lisesi öğrencilerinde.

BAKMADAN GEÇME!