Datça’da artık hayvanlar için beslenme odak noktaları var

Datça’da ilçe merkezinde bazı bölgelere sokak hayvanları için beslenme odakları yerleştirilmiştir. Bu sistem üzerinde iki adet kap bulunmakta, birine belediye veya hayvansevenler tarafından mama konulmakta, diğer kaba ise otomatik olarak sulama kanallarından su dolmaktadır.

Haberin Devamı

Datça’da 2000 yılından bu yana düzenli olarak belediyemiz ve hayvansevenlerin işbirliği ile sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve aşılanması, bakım ve tedavilerinin yaptırılması ve sahiplendirilmesi çalışmaları sürdürülmektedir.
Çalışmalarımıza başladığımız ilk yıllarda Datça Hayvansevenler Derneği ve Datça Dogs yetkilileri belediyemizle irtibata geçerek, kendilerine ait barınağın yer bulma, yapım ve işletim aşamalarında yardımcı olunması konusunda talepte bulunmuşlar ve belediyemiz desteği ile derneğe ait barınak yapılmış ve işletilmiştir. Barınağın mama ihtiyacı belediyemizce karşılanmıştır.
Yeni bir barınak yapma çalışmalarımız sürerken (projelendirilip yer tahsis girişimleri esnasında) yine Datça Hayvansevenler Derneği ve Datça Dogs yetkilileri, Belediye Başkanlığımız ve Kaymakamlık Makamı ile irtibata geçmiş, kendilerine ait barınağın ortak olarak kullanılmasını, bu barınakta bulunan hayvanların bakımına destek olmaya devam edilmesini talep etmişlerdir.
Bunun üzerine, Datça Kaymakamlığı, Datça Belediyesi ve Datça Hayvansevenler Derneği arasında üçlü protokol imzalanmıştır. Derneğe ait barınak belediyemizce kısırlaştırılan hayvanların tedavi ve bakımı, hasta ya da kontrol altında tutulması gereken hayvanların bakımı amaçlı kullanılmaktadır.
Her sahil bölgesinde olduğu gibi, birçok ilçe sakinimiz, özellikle, sokak köpeklerinin varlığından rahatsız olmakta, ama bir çoğu da, tam tersi, onların özgür yaşamaları gerektiğini, seven ya da sevmeyen insanların onlarla birlikte yaşamaya alışmaları gerektiğini savunmaktadır.
Bizler belediye personeli ve görevlileri ise, her iki durumda da adil önlemler almakla ve istenmeyen olayları önlemekle yükümlüyüz.
İlçemizde genellikle, lokanta ve kafeteryaların yoğunlukta olduğu bölgelerde Kumluk ve Liman mevkilerinde, sahipsiz köpekler toplu halde dolaşır ve yaşarlar.
Belediyemize bu bölgede yaşayan kişilerden, bölgedeki ilköğretim okuluna devam eden öğrencilerin velilerinden, bu köpeklerin buralardan uzaklaştırılması ile ilgili başvuru, sözlü şikayet alınmaktadır. Bu konudaki şikayetlerin yaz sezonu nedeniyle de artmış olması sonucu, Marmaris Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ile irtibata geçilmiş ve geçici olarak, 5-6 köpeğin burada misafir edilmesi, bir müddet sonra da geri alınması konusunda anlaşılmıştır.
6 köpek gönderilmiş, bunlardan birinin sahipli olduğu tespit edildiğinden, sahibi tarafından merkezden geri alınması sağlanmıştır. Diğerleri de en kısa zamanda geri alınacak, sahiplendirilmeye çalışılacaktır.
Yeni bir barınak yapımıyla ilgili girişimlerimiz devam ederken, hem sokak hayvanlarının hem de ilçe halkının huzur ve sağlığı açısından faydalı olacağı düşünülerek, ilçe merkezinde bazı bölgelere sokak hayvanları için beslenme odakları yerleştirilmiştir.
Bu sistem üzerinde iki adet kap bulunmakta, birine tarafımızdan veya hayvansevenler tarafından mama konulmakta, diğer kaba ise otomatik olarak sulama kanallarından su dolmaktadır. Bu mevsim deneme mahiyetinde başlatılan çalışmanın oldukça başarılı olduğu görüldüğünden, beslenme odaklarının sayısı köyler de dahil edilmek üzere artırılacaktır. Bilgilerinizi rica eder, desteğiniz için teşekkür ederiz.
Nurcan Serin Datça Belediyesi Fen İşleri
İnci Bilgin Datça Belediyesi Hayvanlardan Sorumlu Komisyon Üyesi

Haberin Devamı

Bildiğiniz gibi, yılın 6 ayını Datça’da geçirdiğim için buradaki sokak hayvanları ve belediye ilişkisini yakından izliyorum. Ve Datça belediyesinin, bu her sahil beldesine örnek olacak bu mama ve su kabı projesini gönülden destekliyorum. Datça Hayvanseverler Derneği’nin ve Datça Belediyesi’nin ortak çalışması da son derece olumlu sonuçlar vermekte. Darısı diğer belediyelerin başına...

Yazarın Tüm Yazıları