Gökçebelli kadınların 70 yıllık geleneği

Güncelleme Tarihi:

Gökçebelli kadınların 70 yıllık geleneği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2014 01:12

MUĞLA’nın Bodrum İlçesi Gökçebel Mevkii’ndeki kadınlar yaklaşık 70 yıldan bu yana sokak temizleme geleneğini sürdürüyor. Sokağı her sabah süpürerek pırıl pırıl yapan 85 yaşındaki Raziye Cömert, "Sokağımızı temizlemeyi annemden öğrendim. Bu yaşta da her sabah ibadet gibi sokağımızı temizlemeden güne başlamayız. Benim gibi Gökçebelli kadınlar anne ve ninelerinden kalan geleneği sürdürüyor" dedi.

Haberin Devamı

Bodrum’un Yalıkavak Mahallesi Gökçebel Mevkii’ndeki Erol Cömert Caddesi’nde oturan Gökçebelli kadınlar, toplu halde sokak süpürme geleneğinden yaklaşık 70 yıldan bu yana vazgeçmedi. Hergün 07.00- 08.00 saatleri arasında yaklaşık 15- 20 kadının katıldığı temizlik çalışmasında 1 kilometre uzunluğundaki cadde pırıl pırıl yapılıyor. Kadınlar sabah muhtarlık binası önünde toplanarak sokağı baştan aşağı süpürürken yoldan geçen mahalleli erkekler de toplanan çöpleri atarak onlara destek oluyor.

Gökçebelli kadınların 70 yıllık geleneği

"BU GELENEK ANNEMDEN MİRAS KALDI"

Mahallede oturan 5 çocuk, 8 torunu olan 85 yaşındaki Raziye Cömert, elinde ağaç dalından yapılı bastonu, süpürgesi ve faraşı ile temizlik yapan kadırlara katıldı. Uzun süreden bu yana bu işi yaptığını anlatan Cömert, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Bu gelenek annemden miras kaldı. Onun da annesi her sabah sokağı temizlermiş. Önceleri herkes evinin önünü süpürürken bu gelenek toplu halde sokak temizliği geleneğine dönüştü. Bu sokak 20 yıl önceye kadar topraktı. Toprak halindeyken bile biz yıllarca bu sokağı temizledik, pırıl pırıl yaptık."

Aynı sokakta 3 çocuk ve 10 torunu olan 77 yaşındaki Nebile Bayır ise gelini 35 yaşındaki Özlem Can ile birlikte temizliğe katıldı.

ALMANYA’DAN 6 AYLIĞINA GELİYOR

Her yıl 6 aylığına Almanya’nın Duseldorf kentinden gelerek Bodrum’da oturan 55 yaşındaki Mürüvvet Happel, şöyle dedi:

"45 yıldır Almanya’da yaşıyorum. Kalp krizi geçirdiğim için emekli olup Bodrum’a yerleştim. Yılın 6-7 ayı burada yaşıyorum. İlk geldiğim günlerde yürüyüş yaparken her sabah kadınların sokağa çıkarak toplu halde caddeyi baştan aşağı temizlediğini görünce çok şaşırmıştım. Kısa bir süre sonra buna kayıtsız kalamadım. Ben de yaklaşık 20 yıldır her sabah Gökçebelli kadınlara katılarak elde süpürge, faraş caddeyi baştan sona kadar pırıl pırıl yapıyoruz. Bu geleneğin ve örnek imecenin yurdumuzun her köşesinde olduğunu düşünün, pırıl pırıl bir ülkede yaşamış olmaz mıyız? Burada yapılan temizlik nedeniyle belediye işçileri neredeyse buraya hiç uğramaz, her şeyi devletten beklemek olmaz. Yaşadığımız sokağı caddeyi temizlemekten çok mutluyuz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!