Dünyada petrolün varili 100 dolar IŞİD 25 dolara satıyor

Güncelleme Tarihi:

Dünyada petrolün varili 100 dolar IŞİD 25 dolara satıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2014 11:42

IŞİD'in petrol ihtiyacı olan ülkelere ucuza petrol sağladığı iddia ediliyor. Petrolün 100 dolar civarında olan varil fiyatı 'IŞİD tarifesinde' 25-60 dolar arasında değişiyor. IŞİD Irak ve Suriye'de 11 zengin petrol bölgesini işgal etmiş durumda.

Haberin Devamı

IŞİD tehdidi şu an dünyanın bir numaralı ortak gündemi. Amerika’nın Arap ülkelerinin de desteğini alarak kısa süre içerisinde IŞİD’e karşı bir operasyona girişmesi bekleniyor. Peki ya IŞİD’in mali olarak beslendiği kaynaklar neler. Analistlere göre IŞİD El-Kaide gibi örgütlerin aksine bağış yoluyla kendisini finanse etmiyor. Örgütün en önemli gelir kaynağı petrol. New York Times’ın IŞİD’in Türkiye’de petrol sattığı iddiasından sonra gözler tamamen IŞİD’in petrol kaynaklarına çevrildi.

11 BÖLGE ELLERİNDE

Suriye ve Irak’taki 11 zengin petrol bölgelerini ele geçiren terör örgütü bu bölgelerde petrol satışı yapıyor. Terör örgütünün petrolden günde 2 milyon dolar kazandığı iddia ediliyor. IŞİD’in Suriye ve Irak’ta el koyduğu petroller Irak, İran ve Ürdün’e satılıyor.

Haberin Devamı

Dünyada petrolün varili 100 dolar IŞİD 25 dolara satıyor

25-60 DOLAR ARASINDA SATIYORLAR

Peki ya IŞİD petrol satışlarında nasıl bir fiyat tarifesi uyguluyor. Petrolün uluslararası piyasalarda varil fiyatı 100 dolar civarında. IŞİD ise petrolün varilini 25 ila 60 dolar arasında satıyor.

20 İSME YAPTIRIM

Amerika 2003 yılından beri IŞİD’le alakası olduğu düşünülen 20 isme ekonomik yaptırımlar uyguluyor. Batılı ülkeler IŞİD’in finans kaynaklarını bitirmek isterken Katar ve Kuveyt gibi ülkeler örgüte çalışmalarında destek sağlamakla suçlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!