Türk firmaları devlerle yarışıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk firmaları devlerle yarışıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2014 10:41

Otomotiv sektörünün kalbi Automechanika Frankfurt açıldı. 20 Eylül’e kadar devam edecek fuara, 71 ülkeden 4 bin 631 şirket katıldı. Katılımcıların 265’i Türk şirketi...

Haberin Devamı

FRANKFURT Fuar Merkezi’nde (Messe) sekiz binada 300 bin metrekareyi bulan fuara 140 bin üzerinde kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Automechanika adıyla Türkiye’nin de aralarında 13 ülkede fuar düzenleniyor. Automechanika ile ilk kez 2001 yılında tanışan İstanbul, 9 - 12 Nisan 2015 tarihleri arasında bir sonraki otomotiv fuarının merkezi olacak.

Fuara Türkiye’den de 265 şirket katıldı... Otomotiv sektöründe ihtiyaç duyulan her parçanın Türkiye’de üretildiğini kaydeden Türk girişimciler, “Tercih edilen bir ülkeyiz. Ancak ülkemizin dört bir yanında savaş olması ihracatımızı etkiliyor. Umarız savaşlar biran önce biter” dediler.

Türk firmaları devlerle yarışıyor


YÜCESAN PARÇALARDAN TRAKTÖR ÜRETİYOR

Fuarın katılımcılarından biri de 55 yıl önce İstanbul’da kurulan Yücesan... Yücesan, ürettiği traktör parçalarından traktör yaparak dış pazarda satıyor... Şirket yetkilisi Refik Yücesan ile Cem Yücesan, Massey Ferguson modeliyle ürettikleri YCN marka traktörün üniversite ve tarla testlerini başarıyla tamamladığını söylediler. Türkiye’deki sertifikalar tamamlandığında traktörü iç pazarda da sunmak istediklerini kaydeden Türk girişimciler, “Traktörümüzü olası bütün fuarlarda tanıtıp müşteriye ulaştıracağız. 75 ülkeye yedek parça ihracımız da devam ediyor. Şirketin geleceğinden çok umutluyuz” diye konuştu.

Türk firmaları devlerle yarışıyor


ÖZGÜR ZİRAAT’TEN 200 BİN ADET ÜRÜN

1987 yılında Özgür Ziraat adıyla, traktörlere yedek parçaları üretmek için kurulan şirketin İhracat Müdürü Cemal Yıldız, portföylerinde 200 bin kalem ürün bulunduğunu söyledi. Traktör, tarımı insan gücünden alan en önemli alet olduğunu kaydeden Yıldız, “200 bin kalem ürünü 60’ın üzerinde ülkedeki 300 farklı şirkete satıyoruz. En büyük özelliğimiz ise müşterinin istediği parçaları üretebilmemiz. Yeni yatırımlarımızla artık hiçbir müşterimize ‘Bu parçayı biz üretemeyiz’ demeyeceğiz” dedi.

Türk firmaları devlerle yarışıyor


EKER, ORTADOĞU’DAN AMERİKA’YA KADAR...

Konya’da 1992 yılında kurulan Eker şirketi fren diski, kampanası, pabuçları, cırcırları, süspansiyon lastiklerinin de aralarında olduğu ürünleri Orta Doğu’dan Amerika kıtasına, Rusya’dan Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Şirket yetkili Ahmet Eker, siyasi duruma dikkat çekerek, “Otomotiv sektörü olarak çok kaliteli üretim vermek zorundayız. Otomotiv sektörü, yana sanayi çok büyük rekabetin olduğu bir sektör. Ancak Ukrayna, Suriye ve Irak’taki durum bizi kötü etkiliyor. Barış olmaması durumunda çok şey kaybederiz” ifadelerini kullandı.

Türk firmaları devlerle yarışıyor


FSS, HAVA FREN SİSTEMLERİ ÜRETİYOR

FSS yetkilisi Ayvaz Muzaffer, otomotiv yan sanayi için hava fren sistemleri ürettiklerini belirterek, “Araçlar artık daha hassas. Şimdiye kadar alüminyum ve saç gövde oluyordu. Şimdi ise işin içine elektronik de girdi. Bu üretimi daha zorlaştıran ve maliyetini artıran bir gelişme. 80 ülkeye yaptığımız ihracatımızı korumak, yeni müşteriler kazanmak için fuarlardayız” dedi.

Türk firmaları devlerle yarışıyor


ÇELİKİŞ DEVLER İÇİN ÇALIŞIYOR

1962 yılından beri Mercedes, Volvo, Scania gibi dev şirketlerin araçlarına şanzıman, diferansiyel üreten Çelikiş’in yılda 2 milyon dolar makine yatırımı yapıyor. Çelikiş yöneticileri Okyay Erik ile Sedat Sop, üretimin yüzde 60’ın ihraç ettiklerini söyledi. Erik iş ilişkilerini korumak için Automechanika’nın daimi katılımcı olduğunu vurguladılar.

Türk firmaları devlerle yarışıyor
Automechanika'da elektrikli araçlara yoğun ilgi


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!