ABD Temsilciler Meclisi, Suriyeli muhaliflere yardıma onay verdi

Güncelleme Tarihi:

ABD Temsilciler Meclisi, Suriyeli muhaliflere yardıma onay verdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2014 08:36

ABD Temsilciler Meclisi, Suriyeli muhaliflere askeri ekipman ve eğitim verilmesini öngören düzenlemeyi onayladı. ABD Başkanı Barack Obama, tasarının onaylanmasıyla Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle mücadelede önemli bir adım attıklarını söyledi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Obama'ya Suriye'deki ılımlı muhaliflere eğitim ve askeri ekipman sağlamak için yetki verilmesini öngören düzenleme Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda ele alındı. Obama'ya 11 Aralık'a kadar yetki veren düzenleme, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta bulunduğu Temsilciler Meclisi'nde 156'ya karşı 273 oyla kabul edildi.

ABD Temsilciler Meclisi, Suriyeli muhaliflere yardıma onay verdi
ABD Başkanı Obama'dan IŞİD açıklaması

Düzenleme, hükümetin fonlanmasına yönelik daha geniş kapsamlı harcama tasarısının içine değişiklik önergesi olarak ilave edildi. Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Buck McKeon tarafından hazırlanan 7 sayfalık değişiklik önergesinin, Suriyeli muhaliflere ekipman ve eğitim sağlamada Obama yönetimine sınırsız yetki verilmesinden endişe duyan milletvekillerinin bu endişelerini gidermeye yönelik bir takım kısıtlamalar içerdiği gözleniyor.

Haberin Devamı

Önergede, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'a, muhaliflere herhangi bir eğitim faaliyetine başlamadan en az 15 gün önce Kongre üyelerini bilgilendirmesi zorunluluğu yer alıyor. Ayrıca, Pentagon, milletvekillerine her 90 günde bir muhaliflere yönelik faaliyetlerle ilgili son bilgileri içeren rapor sunmakla yükümlü kılınıyor.

Suriye'ye ABD muharip askerlerinin gönderilmesine de "yeşil ışık" yakmayan düzenlemenin Senato Genel Kurulu'nda da onaylanması bekleniyor. Demokratların çoğunluğunda bulunan Senato'da da düzenlenme onaylanırsa, imza için Başkan Obama'ya gidecek.

IŞİD'E KARŞI ÖNEMLİ BİR ADIM
Başkan Obama, Temsilciler Meclisi'nde, Suriye'deki ılımlı muhaliflere eğitim ve askeri ekipman sağlamak için kendisine yetki verilmesini sağlayan düzenlemenin kabul edilmesi nedeniyle yazılı açıklama yaptı. "Bugün ABD Temsilciler Meclisi, IŞİD olarak bilinen terör grubundan kaynaklanan tehditle mücadelede önemli bir adım attı" ifadesini kullanan Obama, geçen hafta yaptığı konuşmada, kapsamlı ve sürdürülebilir bir terörle mücadele stratejisi takip etmeleri gerektiğini anlattığını ve bugünkü oylamada da her iki parti üyelerinin oylarının bu stratejinin kritik bir parçasını oluşturduğunu kaydetti.

IŞİD hedeflerine yönelik askeri harekata devam edilirken, bugünkü düzenlemenin, Suriyeli ılımlı muhalifleri eğitmek ve askeri ekipman sağlamak noktasında yetki vermeye daha da yaklaştırdığını belirten Obama, yardımla birlikte, Suriyeli muhaliflerin, krizi çözecek siyasi çözüm için şartları hazırlarken aynı zamanda kendilerini koruyabileceğini, Suriye'deki IŞİD unsurlarını geri püskürtebileceğine değindi.

Haberin Devamı

Suriyeli muhaliflerin eğitiminde ABD askerinin bu ülkeye girmeyeceği bilgisini veren Obama, açıklamasında "Bu eğitim programı bölgedeki ülkelerin ortaklığıyla Suriye'nin dışında yönetilecek. Herhangi bir ABD askeri personeli, bu programın parçası olarak Suriye'de bulunmayacak" ifadesine yer verdi.

Bölgedeki ve dünyadaki ülkelerin IŞİD ile mücadelede bir araya geldiğini kaydeden Obama, "ABD belirli bir fark yaratabilir. Bugünkü Temsilciler Meclisi'nin oylaması bu farkın oluşturulmasına dönük bir adım ve Senato'nun da bu düzenlemeyi gecikmeden geçirmesi çağrısında bulunuyorum" değerlendirmesini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!