HSYK seçiminde son viraj

Güncelleme Tarihi:

HSYK seçiminde son viraj
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2014 12:32

12 Ekim’de geçici aday listesine göre 64 adayın yarışacağı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye seçiminde son viraja girilirken, adaylara dönük ilginç ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

HSYK’nın, kamuda yasak olduğu dönemde türbanlı kadın avukatı duruşmaya almadığı için aylıktan kesme cezası verdiği Hakim Mustafa Karadağ, bu kararın altında imzası bulunan HSYK 2. Daire Başkanı Nesibe Özer, HSYK 2. Daire üyesi Ahmet Berberoğlu ile belge taleplerini reddeden HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran’ın karşısında aday oldu.

HSYK seçiminde son viraj
HSYK SEÇİMİNDE YSK’YA ÜÇ KRİTİK İTİRAZ



BİRİ YARSAV LİSTESİNDEN İKİSİ BAĞIMSIZ

HSYK seçiminde son viraj

Karadağ, YARSAV ve Yargıçlar Sendikası listesinden adli yargı adayı olurken, ceza verilmesi için oy kullanan Nesibe Özer ve Ahmet Berberoğlu bağımsız olarak seçime girdi. Seçimde Yargıda Birlik Platformu listesinden HSYK 1. Daire üyesi Halil Koç’ta aday. HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur ve HSYK yedek üyesi Hayrettin Türe de diğer iki bağımsız aday. HSYK üyesi Teoman Gökçe de bağımsız olarak seçime katıldı. Böylece, HSYK’nın mevcut iki daire başkanı, mevcut 4 üyesi ve HSYK Genel Sekreteri seçiminde yarışacaklar.

CEMAATTEN BAĞIMSIZ LİSTE

12 Ekim’de HSYK üyeliği için yarışacak 64 adaydan 16’sı Yargıda Birlik Platformu’nun listesinden, 14’ü ise YARSAV ve Yargıçlar Sendikası’nın ortak listesinden, 34 aday da bağımsız. Yargı kulislerine göre, HSYK’daki etkinliğini kaybetmek istemeyen cemaat 34 bağımsız adayın içerisinden liste oluşturdu. Yargıda Birlik Platformu, YARSAV-Yargıçlar Sendikası’nın yanısıra cemaate yakınlığı ile bilinen adaylardan oluşan liste yarışacak. Bunun dışında bağımsızlarlardan en çok dikkat çeken isim ise HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur.

Haberin Devamı

KARAR NEYDİ?

Savunma belgelerini beklerken, ceza alan sonra da HSYK üyeliğine adaylığını koyan Hakim Karadağ hakkındaki karar şöyle verildi:

DELİL BEKLERKEN CEZA ALDI

“Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi olan Karadağ, 6 Haziran 2013’te boşanma davasında davalı kadını temsilen gelen Zübeyde Kamalak’ın türbanla duruşmaya girmesine izin vermedi. Hakim Karadağ “Avukatların hakimlerin tabi olduğu meslek kurallarına tabi olması nedeniyle bu şartlara duruşmaya devam edemeyeceği” uyarısı yaparak, yargılamayı iki hafta erteledi. Kamalak Karadağ’ı HSYK’ya şikayet etti inceleme başlatıldı.

HAKİM BELGELERİ İSTEDİ

Hakim Karadağ, avukatı Asım Kılıç kanalıyla hakkındaki suçlamaya dayanak olan delil niteliği taşıyan bütün belgelerin kendilerine gönderilmesini talep etti. Aksi halde savunma istemenin bir anlamı olmayacağını savunun Kılıç bunun HSYK Teftiş Kurulu Yönetmeliği olmak üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına ve anayasaya aykırı olduğunu savundu. Bu arada Karadağ’ın disiplin dosyası HSYK 2. Dairesi’ne geldi. Karadağ, Daire’den de soruşturma belgelerini talep etti. HSYK, soruşturma raporunu şikâyetçi avukatın ve ifadeleri alınan yedi tanığın isimlerinin sansürleyip metinden çıkararak, Hakim Karadağ’a gönderdi.

HSYK GENEL SEKRETERLİĞİ DE REDDETTİ

Karadağ aynı konuda ikinci kez soruşturma açıldığının tebliğinin ardından HSYK’ya bir kez daha başvurdu. Hakkındaki soruşturmaya ilişkin lehe ve aleyhte kanıtların savunmaya esas olmak üzere verilmesini yeniden talep etti. HSYK Genel Sekreterliği bu talebi de 8 Mayıs tarihli yazıyla “ayrı ve özel çalışma ile araştırma ve inceleme gerektiriyor” diye reddetti.

OYÇOKLUĞU İLE CEZA

HSYK 2. Dairesi, 24 Haziran’da Karadağ’ın dosyasını görüştü.7 HSYK üyesinden 1’i “ceza verilmemesi” diğeri “kınama” verilmesi gerektiği oyuyla muhalif kaldı. Karadağ’a önce “kınama” veren 2. Daire, önceki iyi sicilleri nedeniyle bu cezayı bir alt ceza olan “iki gün aylıktan kesmeye” çevirdi. Karadağ bu cezaya 15 Eylül’de 2. Daire’ye yeniden inceleme talebinde bulunarak itiraz etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!