Doların kaderi bu akşam belli oluyor

Güncelleme Tarihi:

Doların kaderi bu akşam belli oluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2014 10:18

Fed’in bugün kritik Açık Piyasa Komitesi toplantı kararları açıklanacak. Fed’in yazılı açıklamasında daha önceki açıklamalarında yer alan “faiz artışı için uzun bir süre gerekli” (considerable time) ifadesinin değiştirilip değiştirilmeyeceği merakla bekleniyor. İfade aynen kalırsa dolarda düşüş bekleniyor. Faiz artırımın daha yakın tarihte olacağına işaret eden yeni bir ifade ile değişmesi durumunda dolarda yükseliş bekleniyor. Ancak kritik açıklama öncesi son haberler ifadenin değişmeyeceği yönünde. Dolar ise 2.21 TL'ye yakın seyrediyor.

Haberin Devamı

Piyasalar gözünü bu akşam saat 21'de açıklanacak Fed Açık Piyasa Komitesi kararlarına çevirdi. Fed'in ABD faizlerini ne zaman artıracağına dair işaret verip vermeyeceği beklenirken doların kaderi de adeta iki sözcüğe bağlandı.

Fed'in önceki toplantılarında yer alan ve faiz artırımının uzun süre (considerable time) sonra gerçekleştirilebileceğine yönelik ifadesinin değişip değişmeyeceği takip edilecek.

Uzmanlara göre bu ifadenin değişmemesi durumunda bugün 2,2050 TL seviyesinde işlem gören ve 2.21 TL'yi zorlayan dolar 2.16 TL seviyelerine kadar geri çekilebilir. Eylül ayı içerisinde bazı Fed yetkililerinin "uzun süre" ifadesinin değişmesine yönelik açıklamalarıyla dolar 2.15 TL'den 2.22 TL'ye kadar yükselmişti.

BEKLENTİLER OLUMLU
Toplantı yaklaşırken ise piyasa uzmanlarının çoğunluğu Fed'in güvercin duruşunu koruyup faiz ifadesini değiştirmemesini bekliyor.

Haberin Devamı

Dünyanın önemli Fed gazetecilerinden Wall Street Journal yazarı Jon Hilsenrath "uzun zaman" ifadesinin bu ay korunabileceğini ancak Ekim ayında tahvil alım programı sona ermesiyle yeni bir ifadenin kaçınılmaz olduğunu yazdı.

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay da beklentilerinin metnin değişmemesi yönünde olduğunu belirtti. Uskuay Fed'in değişiklik yapmaması durumunda BIST 82.000, Dolar/TL 2,16 ve faizler 8,80 seviyesine sert bir hareket yaşayacağını belirtti.

ÇİN'DEN PİYASALARA DOPİNG

Öte yandan Çin'den de piyasalar için olumlu bir haber geldi. Çin Merkez Bankası, Çin'in yüzde 7.5'luk büyüme hedefini tutturabilmesi için beklenmedik bir adım attı. Çin Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası'nın geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği bankalara borç verme mekanizmasının bir benzerini hayata geçirdi. Merkez Bankası 5 büyük Çin bankasına 500 milyar yuan büyüklüğünde 3 ay vaeli ve maliyetinin piyasa fiyatlarından daha ucuz olduğu düşünülen krediyi sağladı. Çin Merkez Bankası bu kredilerin ilgili sektörlere verilip verilmeyeceğini de takip ederek Avrupa Merkez Bankası modelini takip etmiş oldu. Çin'in bu hamlesinin de Fed öncesi piyasalara doping etkisi yaratacağı tahmin ediliyor. Çin'in büyümesi de küresel ekonominin gündemindeki ana endişelerden biriydi.

Haberin Devamı

BORSA FED ÖNCESİ YÜKSELİŞTE
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, güne önceki kapanışına göre 428,53 puanlık yükselişle 79.063,08 puandan başladı.Başlangıcın ardından BİST 100 endeksi 79 bin 220 puana yükseldi. Analistler, BIST 100 endeksinin 78.000 puanın üzerinde kalınması durumunda iyimserliğin süreceğini ve bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı öncesinde Avro bölgesi ve ABD ağustos ayı TÜFE verisinin takip edileceğini vurguluyor.

Gösterge tahvil faizi ise yüzde 9,11 seviyesinde bulunyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!