İcra - iflas masaları inşaatçı dolu

Haberin Devamı

EKONOMİDEN sorumlu Ali Babacan’ın iş dünyasını AVM yatırımlarında frene basıp sanayiye yönelme uyarısı, “İnşaat sektöründe neler oluyor?” sorularına yol açmıştı. Meğer çok şey olup bitiyormuş. Bir süredir konut sektöründe kriz uyarısı yapan Ege - Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan’la sohbet ederken, “İzmir’de icra - iflas masaları müteahhitlerden paralarını alamadıkları için batma noktasına gelen kapı, doğrama, demirci gibi inşaat sektörü için üretim yapan firmalarla dolu. Yan sektörlerde çok ciddi sıkıntı var. Biri gitti mi zincirleme başkalarını da götürüyor. Tehlike büyük” dedi.
Camdan tuğlaya yaklaşık 300 sektörün ekmek kapısı inşaat sektöründeki kriz yangına dönüşürse durum gerçekten vahim olur. Aslan, bundan 5 - 6 ay önce ayda ortalama 10 konut kredisi veren bir banka şubesinin bugün ancak bir konut kredisi verebildiğini söylüyor. Daha da büyük sıkıntı ise kredi geri ödemelerindeymiş. Genellikle geri ödeme oranı yüksek konut kredilerinde son dönemlerde aksama başlamış.
Aslında Türkiye’nin yıllık konut açığı 500 bin civarında. İzmir’in ise göç ve evlenmeler nedeniyle her yıl ortalama 30 bin yeni konuta ihtiyacı var. Talep var ama bu yıl olduğu gibi ekonominin küçülüp alım gücünün yetersiz kaldığı dönemlerde arz fazlası oluyor ve konutlar elde kalıyor. Araştırmalara göre İzmir’in yüzde 40’ı kirada oturuyor. Öğretmen, polis, genç doktorun konut almaya gücü yetmediğinden alımları ikinci, üçün konut için yatırımcılar yapıyor. Ekonominin daraldığı dönemde ise bu kesim alımlarını hemen durduruyor.
“Konut krizi başka krizlere benzemez” diyen Hüseyin Aslan’ın önerisi TOKİ aracılığıyla ucuz kredilerle uydu kentler kurularak hem vatandaşın ev sahibi yapılması, hem de sektördeki sıkıntının aşılması. Bunun için de birkaç konut yaptığı için müteahhit diye ortaya çıkanlarla değil, binlerce konutun altından kalkabilecek kuruluşlarla iş yapılmasını öneriyor.

Yazarın Tüm Yazıları