Faciadan hem asansör firması hem de Torunlar GYO kusurlu

Güncelleme Tarihi:

Faciadan hem asansör firması hem de Torunlar GYO kusurlu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2014 01:04

MECİDİYEKÖY’deki Torun Center inşaatında 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör faciasıyla ilgili bilirkişi ön raporu savcılığa ulaştı. Raporda, asansörün nihai sınır kesicisi ve mekanik durdurucu sistemin bulunmadığı belirtildi. Bilirkişi heyetine göre, olayın sorumluları asansör firması Geda Majör firması yetkilileri ve teknik personeli ile asıl işveren konumundaki Torunlar GYO-Torun Yapı-Torunlar Gıda proje ortaklığının idari ve teknik elemanları.

Haberin Devamı

İKİ GÜN İNCELEME YAPILDI

Makine, inşaat, elektrik-elektronik mühendisleri ile A sınıfı iş güvenliği uzmanından oluşan 7 kişilik heyet, 7 ve 8 Eylül’de inşaata giderek iki gün boyunca olayın oluşumu, sebepleri ve verdiği zararın tespiti için inceleme yaptı. Savcılığa gönderilen ön raporda, bilirkişi heyeti gün gün yapılanları da not etti. 7 Eylül’deki asansör kabininde yukarıdaki malzemelerin düşme ihtimaline karşı inceleme yapılamadığını belirten bilirkişi, ertesi gün düşme ihtimali olan malzemenin kaldırıldığını ve asansör kabininde inceleme yapıldığını belirtti.

GÖZ GÖRE GÖRE ÖLMÜŞLER

Bilirkişi raporunda şu tespitlere yer verildi:
- Kabin operatörü kumanda panelindeki Acil durdurma butonunu basılı konumdaydı.
- Kazanın meydana geldiği asansör boşluğunda tespit edilebilen ilk çarpma noktası, döşeme kalınlığı tarafından 31’inci ve 32’inci katlar arasında yer alıyor. Şaftın diğer üç yüzeyinde herhangi bir çarpma veya sürtme izine rastlanılmadı.
- Nihai sınır kesiciyi tetiklemesi gereken plaka var ancak bu plakanın tetiklemesi gereken sınır anahtarı kaza mahallinde görülemedi. Sınır kesici sistemin kaza anında işlevini yerine getirmediği sabit.
- Bu sistemin devreye girmemesinin nedeni mevcut bilgi ve gözlemlerle tereddüte mahal bırakmayacak şekilde tespit edilemedi. Olasılıklar: sisteme ilişkin anahtarın var olmaması, var ise çalışır halde olmaması, çalışır halde ise bilinçli olarak devre dışı bırakılmış olması
- Mekanik durdurucu sistem mast üzerinde bulunmuyor. Sınır kesici sonrası ve mekanik durdurucu öncesi yetkin kişinin yukarı doğru kontrollü bir şekilde hareket ettirmesine imkan tanınmış.
- Asansör teknik olarak bu hareketi yapabilir ancak mekanik durdurucu olmaması ve standartta bahsedilen yetkin kişinin bulunmaması sebebiyle, nihai sınır kesicinin üzerindeki hatta girilmemesi gerekiyordu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!