Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

CHP’nin yeni yönetim kadrosu

KEMAL Kılıçdaroğlu, bazı beklentilerin aksine CHP Merkez Yönetim Kurulu’ndaki (MYK) değişimi yine sınırlı tuttu.

Haberin Devamı

Daha çok sayıda kadın ve genç üye beklentisi vardı ama bu iki grubu, iki genç kadın, Şafak Pavey ve Selin Sayek Böke ile Seyhan Erdoğdu temsil edecek.
Oysa örneğin, üst sıralara girecek kadar delege desteği alarak liste delen Özgür Özel’i MYK’da görmek isteyen çok CHP’li olduğuna eminim. Sanırım Kılıçdaroğlu da farklı düşünmüyor, sadece Özel’in Grup Başkanvekili olarak CHP vitrininde daha önemli ve doğru bir yer tutacağına inanıyor.


VARSA YOKSA EKONOMİ


Özel’in grup başkanvekili seçilmesi, hem ‘genç yüz’ ve ‘çalışkan’ kriterlerine vurgu olacak hem de dış politika alanına, yani Parti Meclisi’ne (PM) seçilemeyen Murat Özçelik’in konumuna etki edecek.
Anladığım, Özçelik’i MYK üyeliğine taşıma planı hâlâ geçerli.
Özel, grup başkanvekili olur, bir PM üyesi de çekilirse amaç gerçekleşir.
Dış politikanın bu kadar yakıcı hal aldığı bir dönemde Özçelik’in, genel başkanın başdanışmanlığından yardımcılığına geçmesinin önemi ortada.
Özçelik’in PM dışı kalmasını, AKP döneminin önemli bir bürokratı olmasının delege üzerindeki etkisine de bağlamak mümkün. Özçelik, bunu aşabilecek biri, tek sorunu zaman, yani hızlı hareket edilmesi.
Benim Özçelik konusundaki en büyük merakım ise diplomatik tabirle, CHP’yi “AB’ye çıpalama” başarısındaki hız olacak, bekleyip göreceğiz.
MYK’daki en önemli değişim ise ekonomi alanında.
Kılıçdaroğlu’nun bu konuda Sayek’e ‘aşırı güven’ duyduğunu söylemeliyim.
Bununla Faik Öztrak’a da haksızlık yapılmıyor, onun ekonomi bilgisi ve performansına saygı büyük, sorun o performansın kamuoyuna aktarımıydı.
Sayek, simge ve vitrindeki isim olacak ama her şey omuzlarında olmayacak.
Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanları ve de epeydir 50’yi aşkın dünya çapında bilinen uzmanın oluşturduğu platformla ‘ortak akıl’ kullanacak.
Bu ‘ortak akıl’ kısa sürede anlaşılır ve net mesajlar içeren seçime yönelik bir ekonomi programını kamuoyunun önüne koyacak gibi.

Haberin Devamı


YÜZDE 100 ÖRTÜŞEN İSİM


Ekonomik program, Burhan Şenatalar’ın öncülüğünde daha da geliştirilecek sosyal politika projeleriyle desteklenecek.
Bir diğer destek ise bilim kurulundan, yani Sencar Ayata ekibinden gelecek.
O nedenle Ayata’ya, “Raporlar iyi de, biraz daha hızlı hareket edin, daha anlaşılır olun, raporlamalarda gündemi yakalayın” uyarısı yapılması çok olası.
Enis Berberoğlu’ndan en büyük beklenti ise medyada, CHP’nin hem görünürlüğünü arttırmak hem de yanlı/yanlış haberlerin en aza inmesini sağlamak. “Sosyal medyayı en iyi kullanan kurum CHP” dedirtme iddiası da içinde.
Kuşkusuz MYK’nın en çarpıcı yeni üyesi Mehmet Bekaroğlu.
Kılıçdaroğlu
, dindar kitlelere açılımda kararlılığını böylece yeniden gösterdi.
Ancak delegenin ilk sıraya çıkardığı İhsan Özkes’in aynı işlevi göreceğine inanan CHP kitlesi de çok büyük.
Bekaroğlu’nun mutlaka dikkate alması gereken ilk nokta bu, ikincisi ise şu: Kılıçdaroğlu, CHP’nin ulaşamadığı kitlelere mesaj vermek için ‘yüzde 100 örtüşen’ ilk ismin, siyaset ve akademik bilgisiyle Bekaroğlu olduğuna inanıyor.
Bekaroğlu, bu iki gerekçe ve yükle hızlı bir uyum süreci yaşamak zorunda.
Bunun en kestirme yolu ise parti içi tartışmalara girmeden yürümektir.

Yazarın Tüm Yazıları