Mogan'ın kurtuluş reçetesi

Mogan Gölü, bozkır Ankara’nın en önemli yaşam kaynaklarından ve mesire alanlarından olmasına rağmen her geçen gün yok olmaya bir adım daha yaklaşıyor.

Haberin Devamı

Hem havadan, hem de tekneyle yaptığımız inceleme gezilerinde gölün içler acısı halini üzülerek gördük.

Başkent’in en büyük su kaynağının neredeyse tamamı yosunla kaplanmış, balık yok denecek kadar azalmış, göçmen kuşlar gölü mesken tutmaz olmuştu son yıllarda.

En az gölün kirliliği kadar sorun olan bir diğer konu da yetki karmaşası.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Özel Çevre Koruma Kurumu, Büyükşehir Belediyesi, Gölbaşı Belediyesi gölle ilgili yetkiyi paylaşan kurumların sadece bazıları.

Hal böyle olunca da yıllardır yetkiyi paylaşan ama sorumluluk almayan kurumlar bu yok oluşun seyircisi oldular.

TEKNEYLE İNCELEMEDE BULUNDULAR

Haberin Devamı

Ve nihayet dün ilk kez Mogan’ı kurtarmak için somut bir girişimde bulunuldu. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça ile Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay Mogan’da tekneyle incelemelerde bulundu.

Mogan için ‘hayati’ önem taşıyan toplantıyla ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, görüşmeden çıkan gölü kurtarma planını anlattı:

YETKİ KARMAŞASINI AŞTIK

“Öncelikle bugüne kadar gölün temizlenememesindeki en önemli sorun olan yetki karmaşasını aştık.

Görev paylaşımını yaptık. Gölün temizliğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapacak. Göldeki dip çamuru alınacak. DSİ göle karışan derelerle ilgilenecek ve mini setler yapacak. Derelerden gelen suların içerisinde zararlı maddeler var ve bunlar gölün kirlenmesine sebep oluyor.

Büyükşehir Belediyesi’ne düşen görev ise gölün devamlı temizliği, çevre düzenlemesi ve su eksildiğinde Kesikköprü’den su takviyesi.

Gölbaşı Belediyesi de yine çevre temizliğiyle ilgilenecek. Bir an önce temizlik çalışmasının başlaması için Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz’la da görüştük. Bu seneki bütçeye gölün temizlik masrafları eklenecek. Herkes kendi görevini yapacak ve Mogan Gölü’nü temizleyeceğiz.”

Haberin Devamı

30 EYLÜL’DE PROTOKOL İMZALANACAK

Mogan için bir araya gelen isimler 30 Eylül’de yeniden buluşma kararı aldı. 30 Eylül’deki görüşmede taraflar imzalayacakları protokolle görev paylaşımlarını resmiyete dökecek.

Ankara Hürriyet olarak uzun zamandır Mogan’daki yok oluşu gündeme getiriyorduk. Son gelişme hayli umut verici. Dev alışveriş merkezlerine ve binalara teslim olan Ankara’ya nefes aldıracak Mogan’daki temizlik hareketinin takipçisi olmaya devam edeceğiz.

* * *

Haliç’i temizleyen araçlar Mogan’da

Geçtiğimiz günlerde Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay’la gölde tekneyle incelemelerde bulunmuştuk. Yosunlar neredeyse suyun yüzeyini tamamen kaplamıştı. Duruay’ın çocukluğunda yüzdüğü gölün yok oluşuna kahrolduğu rahatlıkla gözleniyordu.

Haberin Devamı

Henüz Mogan’la ilgili toplantı yapılmadığından gölün geleceğiyle ilgili aklı karışıktı. Sohbet ortasında ironik bir konuyu da anlattı Duruay:

“Haliç’i temizleyen Gülermak firmasının bir kampüsü Mogan Gölü’nün yakınında. Hatta Haliç’in temizlenmesinde kullanılan araçlar da bu kampüste.”

Yazarın Tüm Yazıları