Yunanistan'a gidecek Türklere müjde

Güncelleme Tarihi:

Yunanistana gidecek Türklere müjde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2014 01:04

Türkiye'den Yunanistan'a özel araçları ile gidecek olanlara uluslararası ehliyet alma zorunluluğu kalkıyor. 1 Ocak 2015 itibariyle değişecek ehliyetlerle birlikte Türk ehliyetleri artık Yunanistan'da da geçerli olacak. Böylece Yunanistan'a gidecek olan Türkler 2014 için bir yıllık bedeli 373 TL olan uluslararası ehliyet edinme zorunluluğundan kurtulmuş olacak.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye'nin de taraf olduğu 1968 tarihli Viyana Karayolu Trafik Sözleşmesi'ne getirilen değişikliklerin Yunanistan tarafından kabul edilerek 10 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığı Yunanistan’ın Ankara Büyükelçiliği tarafından resmi makamlarımıza bildirilmiştir. Sözkonusu değişiklikler çerçevesinde; aşağıda kayıtlı belgelerin, hamilleri Yunanistan'da daimi ikamet etmemek şartıyla geçerlilikleri Yunan makamlarınca tanınacaktır:

Yunanistana gidecek Türklere müjde


-Sözleşmenin 6. ekinin hükümlerine göre ilgili Türk makamlarınca verilen tüm geçerli sürücü belgeleri,
-Sözleşmenin 7. eki hükümlerine uygun olarak düzenlenmiş olan ve Türkiye'de kullanılan tüm uluslararası geçerli sürücü belgeleri."

Haberin Devamı

Büyükelçilik, sınır kapılarında yaşanabilecek olası sorunların önüne geçilmesi amacıyla da Yunanistan’ın Ankara Büyükelçiliği tarafından Dışişleri Bakanlığına gönderilen Nota’nın örneğinin internetten sitesinde yayınladı. (aşağıda)

Yunanistana gidecek Türklere müjde

1 OCAK 2015'TEN İTİBAREN GEÇERLİ

Öte yandan uluslararası ehliyetlerin verildiği kurum olan TURİNG, söz konusu uygulamanın 1 Ocak 2015'ten itibaren değiştirilecek olan ehliyetlerle birlikte geçerli olacağını, halihazırda geçerli olmadığını açıkladı. Yapılan açıklamada, "Yunanistan Büyükelçiliği’nin bildirimi, 1968 Viyana Konvansiyonu’na göre düzenlenen Türk Sürücü Belgelerinin Yunanistan’da geçerli olacağını açıklamaktadır. Ancak mevcut Türk Sürücü Belgeleri bu standartlarda olmadığından resmi olarak Yunanistan’da ve diğer Viyana Konvansiyonu’na taraf ülkelerde geçerli değildir. Zaten uygulamada da Yunanistan mevcut Türk Sürücü Belgeleri ile ne sınırdan girişe ne de ülkede taşıt kullanımına izin vermemektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden verilen son bilgilerde Türk Sürücü Belgeleri ’nin 01 Ocak 2015 itibariyle düzenlenmeye başlanacağı belirtilmiştir. 1968 Viyana Konvansiyonu’na göre yeni düzenlenecek Türk Sürücü Belgeleri Yunanistan’da geçerli olacaktır" denildi.

Haberin Devamı

Yunanistana gidecek Türklere müjde

MEVCUT UYGULAMA NASIL?

Türkiye'den Yunanistan'a özel araçları ile gidecek olanların mecburen uluslararası pasaport alması gerekiyor. TURİNG'in Levent'teki merkezinden veya İpsala'daki sınır kapısından alınabilen bu ehliyeytler için 2014 için yıllık 373 TL ödenmesi gerekiyor. Bu rakam her sene yeniden değerleme oranında artırılıyor. Ehliyetin 1 yıl sonunda yenilenmesi durumunda ise ücretin yarısını ödemek yeterli oluyor.

Yeni kararla birlikte 2015'ten itibaren kendi araçları ile sınırı geçecek sürücüler sadece sigorta parası ödeyecek. Onun da bedeli 15 gün için 63 euro.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!