Urla'da Rumeli rüzgarı

Güncelleme Tarihi:

Urlada Rumeli rüzgarı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2014 01:24

YUNANİSTAN'dan Türkiye'ye göç edip Ödemiş'e yerleşen ailesinin yaşadığı acıları kitaplaştıran İzmirli emekli öğretmen Firdevs Tunçay, Urla Sanat Sokağı'nda "Kalbim Rumeli'de Kaldı" kitabı ile Urlalılarla buluştu.

Haberin Devamı


İlk baskısı 2013 yılında çıkan "Kalbim Rumeli'de Kaldı" kitabının ikinci baskısıyla kitapseverlerin karşısına çıkan, mübadil yazarı olarak tanınan Tunçay, kitapseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Bu hikayeyi yaşamış kişilerden, kendi başına gelmiş gibi hissederek yazdığını belirten Tunçay, "Anne tarafım Kavalalı, baba tarafım ise Rumelili. Mübadele döneminde 500 bin kişi Yunanistan'dan Türkiyeye'ye, evini, barkını, toprağını, ibadet ettikleri yerleri geride bırakarak zorunlu olarak geliyorlar. Ben hep bu hikayelerin bu acıların içinde büyüdüm. Beni mübadele döneminin acıları çok etkiledi" dedi.
Kitabı yazmasındaki amaca da değinen Firdevs Tunçay, "Gençlere mübadeleyi öğretmek için yazdım. Vatanlarının kıymetini bilsinler, çünkü vatansız insanlar hep acı çekiyor, dışlanıyor. Yaşlılar için yazdım bu kitabı belki unutmuşlardır diye. Yeni doğacak bebekler için yazdım. Mübadele, Türkiye tarihinin bir sayfası ama çok yazılmadı çok konuşulmadı. Karanlık sayfayı aralayıp o ışığı yaymak istedim. Kendimi kültür elçisi olarak görüyorum. Geçmişten geleceğe köprü oluşturmak istiyorum" diye konuştu.
Lozan Mübadilleri Vakfı'nın Onur Üyesi olan Tunçay, aynı zamanda İzmir'de açılan vakfın Ege Bölge Şubesi Kurul Üyesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!