Kim bu AfD

Güncelleme Tarihi:

Kim bu AfD
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2014 11:40

ALMANYA’da siyasi partiler endişeli. Muhafazakar Hıristiyan Demokrat partilerin sağında yeni bir parti doğuyor.

Haberin Devamı

Adı: Almanya için Alternatif Parti (AfD). AfD, 2013 şubatında Euro ve AB karşıtı parti olarak kuruldu. Aynı yıl yapılan genel seçimlerde yüzde 4.7 oyla meclise girmeyi kıl payı kaçırdı. Bu yıl yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 7 oy topladı. Almanya’nın eski doğu üç eyaletinde arka arkaya oy patlaması yaparak eyalet meclisine girdi. Saksonya’da yüzde 9.7, pazar günü yapılan Thüringen’de yüzde 10.6, Brandenburg’ta yüzde 12.2 oy aldı. Bu kadar kısa sürede hiçbir partiye böyle bir başarı nasip olmadı.

* * *
AfD’nin şimdi hedefi gelecek yıl şubat ayında Hamburg’ta, Mayıs ayında ise Bremen’de yapılacak seçimlerde aynı rüzgarı estirerek, Batı eyaletlerinde meclise girmek. Bu başarı grafiği devam ederse, girmeleri kesin görünüyor. Ama kim bu AfD? Kuzu postuna bürünmüş yeni bir aşırı sağ mı? Yoksa Avrupa ülkelerinde Euro’ya, yabancı göçe karşı yıldızı parlayan sağ popülist bir akım mı? Ya da Hıristiyan Demokratların sağında liberal bir parti mi?
Yöneticileri AfD’nin aşırı sağ ya da sağ popülist olarak nitelenmesine karşı çıkıyor. Toplumun her kesimini temsil eden bir partiyiz diyorlar. Son eyalet seçimlerindeki oy dağılımı bu savunmayı haklı gösterir cinsten. Thüringen Eyaleti’nde AfD, Sol Parti ve SPD’den 28 bin, CDU’dan 17 bin oy aldı. Yani toplumun hem sağ hem sol kesiminden seçmeni var.

* * *

Ancak seçim kampanyalarına bakıldığında sinsi bir yabancı düşmanlığı ve milliyetçilik seziliyor. Euro’ya karşılar ve Almanya’nın Euro’yu finanse etmesini istemiyorlar.
Bazı üye ve adaylarının aşırı sağ çevreler ve aşırı sağcı NPD ile bağları ortaya çıkıyor. Saksonya’da AfD listesinden seçilen Detlev Spangenberg’in aşırı sağcı NPD yöneticileriyle birlikte fotoğrafları çıktı. Daha önce NPD üyesi olanlar var.

AfD, Hıristiyan Birlik Partilerinin sağında bir parti. Bu kesin. Ama ne kadar sağında? Bu sınır henüz tam net değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!