Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, uyuşturucu ve sigara önlemlerini açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, uyuşturucu ve sigara önlemlerini açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2014 09:25

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu uyuşturucu ve sigara ile ilgili alınacak yeni önlemleri açıkladı. Buna göre artık çocuk parkları da sigara yasağı kapsamına alınacak. Yetişkin parklarının da sadece bir bölümünde içilebilecek.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı'nın Bakanlar Kuruluna sunulduğunu belirterek, “Uyuşturucu özelliği söz konusu olan tüm ürünleri kimyasal olarak yasak kapsamına alıyoruz" dedi. Müezzinoğlu, uyuşturucuyla mücadelede kişinin danışma hizmeti almasına imkan sağlayan ancak kimliğin bilinmeyeceği özel bir telefon hattı kurulacağını bildirdi. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk oldu.

Türkiye'nin uyuşturucu kullanımında dünya örneklerine bakıldığında henüz çok riskli bir durumda olmadığını vurgulayan Müezzinoğlu, ancak denetleme ve koordinasyonun önemine işaret etti.

Aksi halde 5-10 yıl sonra Türkiye'nin de riskli bir ülke haline gelebileceği uyarısında bulunan Müezzinoğlu, bu nedenle son 2 aydır konu üzerindeki çalışmaların artırıldığını anımsattı.

Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar'ın başkanlığında 7 bakanlıktan üst yöneticilerin, yoğun çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz Çarşamba günü yedi Bakan yeniden toplanarak, son şeklini Bakanlar Kurulu'na sunacak hale getirdik. Dün de Bakanlar Kurulu'na sunduk. Taslağı, tüm Bakanlarımıza verdik. Bu hafta bakanlarımız, gerekli incelemeleri yapacak."

Bu kapsamda Gümrük ve Ticaret Bakanlığından farklı önerilerde bulunabiliceklerine dair geri bildirim aldıklarını dile getiren Müezzinoğlu, "Milli Savunma Bakanlığımız da özellikle askerde erlerin eğitimi konusunda önerileri olabileceğini bildirdi" diye konuştu. Müezzinoğlu, gelecek hafta tüm Bakanların değerlendirmelerinin alınacağının altını çizerek, "Bakanlar Kurulu sonrası, inşallah Acil Eylem Planı'nı uygulamaya sokmuş olacağız" acıklamasında bulundu.

"BAKKALDAN ÇİKOLATA ALIR GİBİ KOLAY ULAŞILABİLİR OLMAMALI"

Mücadelede temel başlıklardan birinin bireyi uyuşturucuya muhatap olmadan korumak olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, bunda Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının önemli rol oynayacağını söyledi.

Bir diğer önemli başlığın da önleyici tedbirler olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, "Kişi, uyuşturucuyu mahallesinde, okulun köşesinde yakın çevresinde bulamamalı. Bakkaldan çikolata alındığı gibi çok kolay ulaşılabilir olmaması gerektiğinden, buralardaki ulaşım kanallarını olabildiğince sıfırlayabilmek için bu konuya çok ağırlık verdik" dedi.

ALO TELEFON HATTI

Haberin Devamı

Müezzinoğlu, ailelerin bu konuda çaresiz bırakılmaması gerektiğine dikkati çekerek, böyle bir durumla karşılaşıldığında telefonla yardım alınabilecek bir hattın olmasını istediklerini bildirdi.

Hattı arayan kişinin, huzursuzluk duymadan, güven içinde konuşabilmesinin önemini vurgulayan Müezzinoğlu, "Kendi kimliğinin bilinmeyeceği bir sistemle ALO sistematiğini ve ondan sonra da tedbir alma dinamiklerini güçlü hale getirecek bir altyapı çalışmasını değerlendirdik" dedi.

"AİLE SAĞLIK MERKEZLERİNDEN YARARLANILACAK"

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, uyuşturucuyla mücadelede, aile sağlığı merkezlerinin fiziki ve insan kaynağı potansiyelini Aile Sosyal Politikalar Bakanlığının imkanlarıyla entegre edeceklerini belirtti.

Tedavi ile ilgili süreçte AMATEM'ler, ÇAMATEM'lerin yeniden gözden geçirilmesinin, sayılarının artırılmasının, dinamiklerinin güçlendirilmesinin planlandığını anlatan Müezzinoğlu, Rehabilitasyon süreçlerinde de meslek edindirme, istihdama katma ve bireye özgüven kazandırma konusunda adımların atılacağını kaydetti.

Müezzinoğlu, "A'dan Z'ye bütün düğüm noktalarını veya bütün atlama noktalarını değerlendirerek, her kademenin dinamiklerini duyarlı hale getirecek bir yol haritası üzerinde çalıştık" vurgusunu yaptı.

"BİR KEZ DENEME ORANI TÜRKİYE'DE YÜZDE 2,7”

Bakan Müezzinoğlu, 15-24 yaş arası uyuşturucu maddeyi en az bir kere deneme oranının AB ortalamasının yüzde 29,7, Türkiye'de ise yüzde 2,7 olduğunu bildirerek, "Biz bunu bir avantaj olarak görüyoruz. Bu avantajımızı daha güçlü bir avantaja dönüştürmemiz lazım. Yani 15-24 yaş grubunda yüzde 2 veya 3 gencimizin denemiş olması bile bizce önemli bir teyakkuz hali, alarm hali” dedi.

Uyuşturucu kullanım yaşının 7-8'e indiği yönünde ifadeler kullanıldığını belirten Müezzinoğlu, "O anlamda bizim kayıtlarımızda rakam yok. 9 yaş bizim o anlamında çok az rakamlar var. Ama genelde 14'ten itibaren bir artış veya bir merhabalaşma başlar” diye konuştu.

"UYUŞTURUCU ÖZELLİĞİ OLAN TÜM ÜRÜNLERİ YASAK İÇİNE ALIYORUZ"

Bonzai kullanımına ilişkin bir soru üzerine Müezzinoğlu, genelde bonzai kelimesini kullanmadıklarını, bunun bir kimyasal olduğunu söyledi.

Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bu bir kimyasal, kimyasalda şu anda Türkiye'de sıkıntımız, onu da bu süreçte yasal düzenlemeyle aşacağız inşallah, dünyada 300'den fazla çeşidi var. Türkiye'de 130 çeşidini biz yasaklamışız. Ama öyle bir şey ki kimyasalın bir
çeşidini çıkarıyor, diğer bir çeşidini koyuyor ve yasa kapsamı dışında kalıyor.

Sonra biz onu 2- 3 ay sonra onu da yasa kapsamına alıyoruz. Bir bakıyoruz o yasa kapsamına girdi, yeni bir değişkeni koyarak, yeni bir yasak kapsamı alanı dışına çıkarabiliyor. Şimdi düzenlemeyle bu grubu tamamen yasak içine alıyoruz. Uyuşturucu özelliği söz konusu olan tüm ürünleri kimyasal olarak yasak kapsamına alıyoruz ki, o 'ya ben zaten bunu bilmiyordum' dolayısıyla cezai müeyyideye tabi olmama gibi bir avantajı olmayacak.”

ALO HATTIYLA VERİLECEK HİZMETLER

Haberin Devamı

Uyuşturucuyla mücadelede yerel yönetimler, belediyeler, okul aile birliklerine de iş düştüğüne işaret eden Müezzinoğlu, okul aile birlikleri aracılığıyla aileleri bilinçlendirmenin önemini vurguladı.

Uyuşturucuyla mücadelede kurulacak özel telefon hattına ilişkin hizmetlere de değinen Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

“Aileye de bir güven duygusu.. Yani ben 'Alo' dediğimde cevap alabileceği, gerek bilgi anlamında cevap alabileceği, Sağlık Bakanlığı'nda alo hattı kuracağız. Sağlık açısından bilgi, şüpheleri açasından bilgi, destek açısından bilgi. Ondan sonraki bir adım daha ileri gitmek.. Çünkü şöyle bir sorunumuz var, anne baba bir şüpheleniyor, ama yakıştıramıyor. İki öğreniyor ama duyulmasını istemiyor. Öğreniyor duyulmasını istemediği süreç de çok riskli bir süreç. Niye? Bir taraftan tedavi gerekiyor, bir taraftan da ulaşımı çözmek. O alanı da olabildiğince gizli tutarak, onu güvende tutarak, çocuğunu veya yakınını afişe etmeden ama onun noktasal takiplerini doğru yaparak, güçlü yaparak."

"BİR ALO ADRESİ OLACAK"

Uyuşturucuyla mücadelede mahallenin muhtarı, mahallenin imamından da yararlanılacağını dile getiren Müezzinoğlu şunları kaydetti:

"Mahalledeki belki noktasal İçişleri Bakanlığımızın tespit edeceği noktasal belki okul çevrelerindeki bazı büfeler, bazı kırtasiyeler... Bazı konuları da onlar şüpheli şeyler o da emniyette olacak. Bir Alo adresi olacak, o Alo'ya telefon edecek, ondan sonra bizim şu anda tabiri narkotikler diyoruz. Narkotik dinamikleri, onların haber kaynakları güçlü olacak ama onların güçlü bir müdahale, operasyon kabiliyeti de olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!