ABD, Amerikalıların IŞİD'e katılımını engellemeyi amaçlayan yeni girişim başlatıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD, Amerikalıların IŞİDe katılımını engellemeyi amaçlayan yeni girişim başlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2014 07:53

ABD Adalet Bakanı Eric Holder, bakanlığının Amerikalıların Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi terör örgütlerine katılmalarını engellemeye yönelik yeni girişim açıkladı.

Haberin Devamı

Girişimi video mesajıyla duyuran Holder, Adalet Bakanlığının şiddet içeren aşırılıkla mücadele etmek için, topluluk temsilcileri, kamu güvenliği yetkilileri ve dini liderleri bir araya getirmek suretiyle ülke genelindeki belli kentlerde bir dizi pilot program başlatacağını bildirdi.

Holder, yeni programların Beyaz Saray, İç Güvenlik Bakanlığı ve Ulusal Terörle Mücadele Merkezi ile ortaklaşa yürütüleceğini belirtti.

"Şiddet içeren aşırılığın oluşturduğu tehdidin, günümüzdeki en acil tehditlerden biri olduğunu" ifade eden Holder, "IŞİD gibi grupların ortaya çıkması ve çatışmalara katılmak için Suriye ile Irak gibi ülkelere seyahat etmeye yeltenen bazı Amerikalıların olduğu bilgisinin bulunması karşısında, Adalet Bakanlığı da buna uygun şekilde müdahale ediyor" dedi.

Haberin Devamı

Amerikan makamlarının, FBI gibi güvenlik ve istihbarat kuruluşları aracılığıyla ABD'den seyahat edenler dahil Suriye ve Irak'taki yabancı savaşçılar hakkında bilgi toplamak için uluslararası ortaklar ve Interpolle çalıştığını dile getiren Holder, yurt dışındaki terör örgütlerine katılmaya çalışan Amerikalı aşırılık yanlılarını tespit etmeye dönük süreçler tesis ettiklerini kaydetti.

Holder, tehditleri ortaya çıkmadan saptamak, ülke içinde yetişen teröristlerin önünü kesmek ve şiddet yanlısı radikalizme meyilli olanları tespit edip yakalamak için ABD'deki topluluklara yönelik kapsamlı açılım faaliyetlerinde bulunduklarına işaret ederek, "Ancak daha fazlasını yapabiliriz, yapmalıyız" ifadesini kullandı.

Holder, şöyle devam etti:

"Bugün, Adalet Bakanlığının, ülke genelindeki çeşitli kentlerde bir dizi pilot program başlatmak için Beyaz Saray, İç Güvenlik Bakanlığı ve Ulusal Terörle Mücadele Merkezi ile ortaklık kurduğunu açıklıyorum. Bu programlar, yerel diyaloğu geliştirmek, şiddet içeren aşırılıkla mücadele etmek ve en nihayetinde ülkemizin emniyetini korumak için topluluklar arasında geniş ortaklık ağları inşa etmek amacıyla topluluk temsilcileri, kamu güvenliği yetkilileri, dini liderler ve avukatları bir araya getirecek."

Haberin Devamı

Holder, yeni girişim çerçevesinde, radikalizmle mücadele etmeye yönelik en iyi uygulamaları hayata geçirme, farkındalığı artırma ve kapsamlı yerel stratejiler geliştirmeye dönük çalışmalar yapacaklarını bildirdi.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, geçen haftalarda yaptığı açıklamada, IŞİD'in yanında savaşan 100 civarında Amerikalı'nın bulunduğunun tahmin edildiğini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!