1 ayda 17 okul

Güncelleme Tarihi:

1 ayda 17 okul
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2014 02:05

Yeni eğitim ve öğretim yılı Doğu ve Güneydoğu’da terör örgütü PKK’nın ‘eğitimde itaatsizlik eylemi’ talimatı nedeniyle sıkıntılı başladı.

Haberin Devamı

Diyarbakır’da son 3 gün içinde merkez Bağlar, Silvan ve Lice ilçelerinde 11 okulun PKK yandaşlarınca yakılmasının ardından önceki gün de Muş’un Bulanık ilçesinde benzer olaylar yaşandı. İlçede eğitim öğretim döneminin açılmasına 1 gün kala, yüzü kapalı bir grup, molotof kokteyli ve havai fişeklerle 3 okul ve 2 dershaneye saldırdı. Saldırıda 2 okul yanarak kullanılmaz hale gelirken, 1 okul ile 2 dershanede ise hasar meydana geldi. PKK yandaşlarının son 1 ay içerisinde başta Diyarbakır olmak üzere Şırnak, Hakkari, Muş, Bingöl ve Van’da birçok okula saldırdığı belirlendi. Saldırılarda 17 okul yakılıp kullanılmaz hale gelirken, 28 okul ve dershanede ise hasar oluştu. Geçen yıl ise 11 öğretmen kaçırıldı, sorgulandıktan sonra bırakıldı.

BELEDİYELER DEVREDE

Haberin Devamı

Emniyet Terör ve İstihbarat birimlerince hazırlanan raporda, örgütün ücretsiz eğitim ve kurs faaliyetleri düzenlediği belirtilerek şu değerlendirme yapıldı: “Eğitim Destek Evleri (EDEV) adı altında oluşturulan yapıların, BDP’li belediyeler bünyesinde faaliyet gösterdiği, terör örgütünün amaç ve stratejisine uygun olarak eğitim verilen bu gibi yerlerin açılmasında, kadro ayrılmasında ve finansal yönden desteklenmesi genelinde BDP’li belediyelerin yer aldığı, söz konusu kuruluşların özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde milli eğitime alternatif okullar olarak faaliyet göstermeyi hedeflediği, kreşlerden üniversitelere kadar DTK bünyesinde oluşturulacak bir eğitim politikası oluşturulmaya çalışıldığı görülmektedir.

ÖĞRENCİLERE SÖZLEŞME

Bu gibi yerlere çocuğunu gönderen ailelerin yapmış oldukları ihbarlarda, EDEV adı altında kurulan yerlerde örgütün propagandasının yapıldığı, Abdullah Öcalan’ın övüldüğü, mahkeme kararı neticesinde arama yapılan bu gibi yerlerde çok sayıda yasak dergi ve kitapların bulunduğu, öğrenci velilerine ve öğrencilere çeşitli miktarlarda düzenlenmiş senet ve sözleşme imzalatıldığı, imzalatılan sözleşmelerde öğrencilerin ‘EDEV’in düzenleyeceği her türlü eyleme katılacağımı taahhüt ederim’ ibaresinin bulunduğu anlaşılıyor.”

Haberin Devamı

Hedef: Çocukları okuldan uzak tutmak

EMNİYET Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Daire Başkanlığı’na bağlı TEM Şube ekiplerinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaptığı araştırmada, PKK’nın bölgede bulunan okul ve dershaneleri hedef olarak seçmesinin temelinde çocukları eğitimden uzak tutmak olduğu belirtildi. TEM ekipleri yaptıkları araştırmada, “Terör suçlarına karışanların yüzde 42.2’si 17-25 yaş arası gençlerden, yüzde 18.1’i ise 12-16 yaş arası çocuklar oluşturuyor” denildi.

Boykot ve halay bir arada

EĞİTİM-Sen ve Kurdi-Der’in ‘Anadilde eğitim için bir haftalık okul boykotu’ çağrısına en çok Hakkari’de uyuldu. Kent merkezinde öğrencilerin yüzde 90’a yakın bölümü dün ders başı yapmadı. Kurdi-Der Hakkari Şubesi de anadilde eğitime dikkat çekmek için kent merkezinde bir yürüyüş düzenledi. Diyarbakır’ın Bağlar ve Sur ilçelerinde bazı okullarda yüzde 40’lara varan oranda öğrenci okula gitmezken, bu oranın Yenişehir ve Kayapınar’da daha düşük olduğu görüldü. Eğitim yılının başlaması dolayısıyla Anıtpark’ta Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasının ardından Kayapınar Şehit Öğretmen Ayşe Numan Konakçı İlkokulu’nda tören düzenlendi. Törende davul zurna eşliğinde halaylar çekildi, yöresel giysilerle gösteriler yapıldı. Şırnak Vali Vekili Mustafa Akgül, “Bizde okulları boykot nedeniyle gelmeyen yok” açıklaması yaparken, Batman Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, boykot çağrısının ilgi görmediğini açıkladı. Van’da ise boykota katılım oranı yüzde 10 oranında kaldı. Batman, Bingöl, Mardin ve Ağrı’da boykot çağrıları karşılık bulmadı. - DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!