Ata sporunu fotoğraflıyor

Vatmana sormuşlar, “izin gününde ne yaparsın?” Cevabı, “Tramvaya binerim” olmuş.

Haberin Devamı

Fotoğrafa tutkuyla sarılanlar, işleri, meslekleri bu olsa da haftanın her çalışma gününde parmakları deklanşörden kalkmasa da izinlerinde de vizörden bu kez kendileri için bakmayı seçiyor.

Tanıştığımızda, aynı üniversitenin farklı bölümlerine gidiyorduk. Sonrasındaysa önce meslektaşım ardından da benim için gerçek bir dost olan Bekir Öner Şan da işi fotoğraf olsa da izinlerinde kendisi için farklı projeler yaratanlardan. Antalya’da yaşadığım dönem aynı evi de paylaştığım Şan’la o zamanlar haftasonlarında birlikte turlar yapradık. Hatta iş dönüşü akşamları da sohbetlerin konusu fotoğraf olurdu. İşimizde eğlencemiz de fotoğraftı.

TUTKULAR İNSANI HAYATTA TUTUYOR

Haberin Devamı

Bu yıl da hafta sonlarını yağlı güreşleri takip etmeye adayan Öner Şan’la fotoğrafa tutkusunu ve yeni projesini konuştuk. İşte değerli dostumun yağlı güreş fotoğraflarının hikayesi:

“Her zaman insanı ayakta tutanın tutkuları olduğuna inanmışımdır. Kendine ulaşılabilir hedefler koyarak yaşamak bana çokta doğru gelmiyor. Sonuçta o hedefe ulaştığınızda hayatınızda havai fişekler patlamıyor. Hedeflere ulaşılınca yaşanan kısa süreli mutluluk yerini doyumsuzluğun getirdiği bir mutsuzluğa bırakıyor. Oysa tutkuları olan ve tutkularını besleyen insanların hayatta daha mutlu yaşadıklarını gördüm. Bu kimisi için müzik, kimisi için bir spor, kimisi içinde resim yada kitap olabilir. Benim içinse bu tutku fotoğraf.

YEŞİL SAHALARIN RENKLİ SPORU

1995 yılından bu yana Antalya’da yaşıyorum. Bu bölgede tüm Türkiye’de olduğu gibi pek çok yağlı güreş turnuvaları, etkinlikleri, şenlikleri oluyor. Bu yaz haftasonlarımı bölgedeki yağlı güreş şampiyonalarını izleyerek, fotoğraflayarak geçirdim. Hep söylenen ‘Güreş ata sporu’ sözünün anlamını bedenlerine geçirdikleri kıspetleri, vücutlarına sürdükleri zeytinyağı ile yeşil sahalarda karşı karşıya gelen pehlivanlarda görüyorsunuz. Tribünlerdeki coşku ise bambaşka. Gözlerini futbol dışında hatta üç büyükler dışında herkese kapamış gazetelerin spor sayfalarında bunu elbette hissetmiyorsunuz. Ama bu turnuvalar sanıldığından çok daha fazla ilgi ile takip ediliyor. Bu yeşil sahaların da yıldızları var. Üstelik bir o kadar ünlü hakemleri, çığırtganları var.

Haberin Devamı

YALNIZCA MÜCADELE YOK

Ritüelleri, gelenekleri olan bu spor şölenine tutku ile bağlı yüzlerce insanla tanıştım bu süreçte. Bütün bir yazın hafta sonlarını yeşil sahalarda geçirmemin sebeplerinden biri de bu insanların hissettikleri oldu benim için. Pehlivanların peşrevlerini izlerken görüyorsunuz ki güreş boyunca çalan davul, zurnaların titrettiği sahalarda yaşanan sade bir mücadele değil. Tüm bu anlattıklarımı fotoğraflarıma yansıtmaya çalıştım. Bu yıl binlerce fotoğraf çektim bu turnuvalarda. 1999 yılında Türkiye Foto Muhabirleri’nin Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nda yine bir yağlıgüreş şenliğinde çektiğim fotoğrafla Yılın Spor Fotoğraflar dalında ödül de aldım. Neden bilmiyorum yıllarda bu organizasyonları bu kadar detaylı fotoğraflamadım. Ama bu yıl benim için bir tanışma, bir başlangıç oldu. Gelecek yıl bölgenin yanısıra Türkiye’de de faklı kentlerde yağlı güreşleri fotoğraflamak istiyorum. Sonunda ise sergi veya basılı bir eserle bunları paylaşmak tabii ki keyifli olacak”

Haberin Devamı

Öner Şan kimdir?

Bekir Öner Şan, 1977 yılında Safranbolu’da dünyaya geldi. 1995 yılında

üniversite eğitimi için gittiği Antalya’da gazetecilik mesleği ile tanıştı. 1996 yılında Hürriyet Gazetesi’nde çelışmaya başlayan Şan, 2003 yılında Doğan Haber Ajansı’nda foto muhabiri olarak görevine devam etti. 2004 yılında Sabah Gazetesi’nde çalışmaya başlayan Öner Şan, Ocak 2014’e kadar burada Antalya Haber Müdürü olarak görev yaptı. Ulusal ve yerel yarışmaların fotoğraf ve haber dalında birçok ödül kazandı.İki yıldır Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nde Genel Sekreter Yardımcılığı ve Akdeniz Bölge Temsilciliği görevini de Öner Şan, halen Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde meslek hayatını sürdürüyor.

Yazarın Tüm Yazıları