İstihdam beklentileri düşüyor

Güncelleme Tarihi:

İstihdam beklentileri düşüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2014 16:52

Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırmasına göre 2014’ün son 3 ayında Türk işverenler işe alım politikalarında temkinli davranıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve ardından yaşanan kabine ve başbakan değişikliklerinin, işverenleri temkinli davranmaya yöneltmesi, istihdam beklentilerinin geçtiğimiz çeyrek ve geçen yılın aynı dönemine göre hız kesmesine yol açıyor. Yılın son çeyreğinde en iyimser beklentiler Üretim ve İlaç sektöründen geliyor.

Haberin Devamı

ManpowerGroup tarafından her çeyrek hazırlanan Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 2014 son çeyrek istihdam öngörüleri açıklandı. Türkiye’den 1.000 temsilci işverenin katıldığı araştırmaya göre Türkiye'deki istihdam tablosu istikrarını koruyor. İşverenlerin yüzde 25’i personel sayılarını artırmayı planlarken, yüzde 10’u azaltmayı ve yüzde 64’ü ise herhangi bir değişiklik yapmayacağını söylüyor. Bu bağlamda Türkiye’de yılın son çeyreğindeki Net İstihdam Görünümü yüzde 15 olarak belirtiliyor.

Yılın ortasından itibaren ülke gündemine damgasını vuran Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve ardından yaşanan kabine ve başbakan değişiminin, istihdam beklentilerinde düşüşe yol açtığı gözlemleniyor. Geçen çeyrek ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla Türkiye’deki istihdam beklentileri sırasıyla yüzde 11 ve yüzde3 puanlık düşüşle hız kesiyor. Öte yandan Türkiye’deki işverenler, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesinden araştırmaya katılan ülkeler arasındaki en güçlü beklentileri bildirmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

EN İYİMSER MARMARA

En iyimser işe alım planları yüzde 20 Net İstihdam Görünümü ile Marmara bölgesinden geliyor. Diğer umut veren istihdam planları sırasıyla yüzde 18 ve yüzde16 ile İç Anadolu ve Karadeniz’deki işverenlerden geliyor.

2014 3. çeyreğine göre beş bölgenin tamamında işe alım beklentilerinin zayıfladığı görülüyor. İki bölgede-Ege ve Akdeniz- Görünümler yüzde 13 puanlık ciddi bir gerileme sergiliyor.

İşverenler 2014 4. çeyreğinde 11 sektörün tamamı için istihdam seviyesinde artış öngörüyor. En iyimser işe alım planları, Net İstihdam Görünümünün yüzde 25 olduğu Üretim ve İlaç sektöründen bildiriliyor.

Yüzde 23 ile Elektrik, Gaz ve Su sektöründe güçlü istihdam artışları tahmin edilirken, Kamu ve Sosyal Hizmetler ile Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektörlerindeki Görünümler de sırasıyla yüzde 19 ve yüzde 17 düzeylerinde bekleniyor.

Öngörüleri değerlendiren Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu: “Hem Üretim hem de İlaç sektörünün iki çeyrektir üst üste hızlı ve yoğun istihdam eğilimi göstermesi oldukça sevindiricidir. Burada etkili olan faktörlerden biri kur etkisidir. Ülkemizin hala EMEA bölgesindeki istihdam planları açısından parlayan bir yıldız olduğunu gözlemlemekle birlikte istihdam artış hızının yavaşladığını ve işverenlerin bekle ve gör politikasını benimsediğini fark ediyoruz. Bu durum, genel seçimlerin gerçekleşeceği 2015 yılı için bazı sinyaller veriyor.” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!