İsveç'te aşırı sağ yükselişte

Güncelleme Tarihi:

İsveçte aşırı sağ yükselişte
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2014 10:22

İsveç’te yapılan genel seçimlerde oylarını önceki seçime göre 2 katı arttıran aşırı sağ İsveç Demokratları partisi üçüncü büyük parti çıktı. 35 yaşındaki Jimmie Akesson, 2010 yılında yapılan seçimlerde yüzde 5.7 oy oranı ile meclise girmeyi başaran partisinin oylarını yüzde 12.9’a yükseltti.

Haberin Devamı

Aşırı sağ partinin oylarındaki artışın İsveçlilerin ne kadar ırkçı olduklarının ortaya çıkmaya başlaması şeklinde yorumlandı. Jimmie Akesson partisinin milletvekili sayısını 20’den 49’a çıkarırken, diğer siyasi partiler işbirliği konusunda kapılarını İsveç Demokratlarına kapattıklarını bildirdi. Yapılan seçimlerde Sosyal Demokratlar 31.3 oy oranı ile hükümeti kurmayı garantilerken, seçimde yüzde 7 oy kaybına uğrayarak sadece yüzde 23.2 oy alan ılımlı parti başkanı Fredrik Reinfeld, başbakanlık koltuğunu Sosyal Demokrat Stefan Lövfen’a kaptırmış oldu. Böylece Sosyal Demokratların seçimde yüzde 6.8 oy alan yeşiller ve yüzde 5.7 oy alan sol parti ile koalisyon kurmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Seçimlere katılım oranın yüzde 80.6 olduğu İsveç’te aşırı sağ İsveç Demokratları sadece ulusal mecliste değil yerel seçimlerde de büyük başarı elde etti. 30’un üzerinde bölgede yüzde 20’nin üzerinde oy alan genellemede ise yüzde 9’u aşan aşırı sağ İsveç Demokratlarının ülke politikasında söz sahibi olmak için mücadele edeceği bildirildi.

Ülke genelinde sol partiler toplam yüzde 47 oy oranına ulaşırken, sağ partilerin oy oranı ise İsveç Demokratları hariç yüzde 39’da kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!