Uzmanlar uyardı: Düşük Euro çok riskli

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar uyardı: Düşük Euro çok riskli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2014 11:00

AVRUPA Merkez Bankası, bir yıl içinde iki kez faizleri düşürdü. Şimdi Euro faiz oranı yüzde 0.05. Faiz inidirimiyle Euro’nun dolar karşısındaki düşüşü de hızlandı.

Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası’nın tartışmalı devlet tahvillerini satın alması durumunda Euro değer kaybetmeye devam edecek. Fransa, İtalya gibi Euro bölgesinin güçlü ekenomisine sahip ülkeler, ekonomik durgunluktan kurtulmak için Euro’nun daha da düşmesini istiyor. Amaç, Euro’nun ucuzlamasıyla ihracatı artırmak. Ekonomi uzmanı Kai Konrad, “Euro’nun ucuzlaması ihracatı artırır, ama ithalatı daha pahalı kılar bu da alma gücünü düşürür” uyarısında bulundu.

ESKİ POLİTİKA

Ekonomi uzmanı Stefan Homburg ise ihracatı artırmak için para değerini düşürme politikasının 17. yüzyıla ait bir politika olduğunu belirterek eleştirdi. Avrupa Merkez Bankası eski şefi ekonomist Jürgen Stark da Euro’yu düşürme politikasının yanlış olduğunu söyledi. İFO Enstitüsü Başkanı Hans Werner Sinn, Güney Avrupa ülkelerinde ihracat için fiyatların yüksek olduğunu, ihracatı artırmak için Euro’nun değerini düşürmek yerine, bu ülkelerdeki fiyatları düşürmenin doğru olacağını
açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!