O iki sözcük değişirse dolarda yeni perde açılacak

Güncelleme Tarihi:

O iki sözcük değişirse dolarda yeni perde açılacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2014 00:53

Piyasalar gözünü 16-17 Eylül'de gerçekleşecek Fed Açık Piyasa Komitesi toplantısına çevirdi. 17 Eylül'de kararları açıklanacak toplantıda Fed'in faiz artırımı ile ilgili daha önceki açıklamalarında yer alan "uzun bir süre sonra" (considerable time) ifadesi değişir "Mart 2015" gibi net ve yakın bir tarih verilirse dolarda yükseliş bekleniyor. İfadenin değişmesi durumunda piyasalarda doların 2,25 TL'ye çıkabileceği konuşulurken değişmemesi durumunda 2.16 TL seviyesine geri çekilebileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

O iki sözcük değişirse dolarda yeni perde açılacak
Geçtiğimiz hafta Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) Amerikan faizlerini yakın bir zamanda yükseltebileceğine yönelik Fed yetkililerinden gelen açıklamalar ve raporların ardından doların yükselişi devam ediyor.

Bu açıklamalarla birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizleri yükselmeye devam ederken dolar da küresel piyasalar da diğer para birimlerine karşı değer kazanmaya devam ediyor.

Dolar/TL kuru haftaya 2.22 liranın üstünde başladı ve 2,2240 TL ile Mart 2014 seviyelerine tekrar yükseldi. Dolar saat 11 itibariyle 2.2180 TL seviyesinde işlem gördü.

"UZUN BİR SÜRE SONRA İFADESİ" DEĞİŞİRSE
Dolardaki bu yükseliş Fed'in artık 2013 Mayıs'ından bu yana sonlandıracağını açıkladığı tahvil alımının sona ermesiyle birlikte faiz artışı tartışmaların bir sonucu oldu.

Haberin Devamı

Fed'in bir ay önceki toplantısında faiz artırımı için "considerable time" yani uzun bir zaman ifadesi yer alıyor. Ancak uzmanlar Fed'in bu ifadeyi tartışmaya açabileceğini ve önümüzdeki toplantıda bu ifadeyi değiştirip Amerikan faizlerinin daha erken artabileceğinin işaretini verebileceğini konuşuyor.

O iki sözcük değişirse dolarda yeni perde açılacak

Tüm dünya Fed'in en son toplantı açıklamasında yer alan "considerable time" ifadesinin değişip değişmeyeceğini merak ediyor.

Bazı uzmanlar İngiltere Merkez Bankası'nın bu ay içinde yaptığı gibi Fed'in net bir faiz artırım tarihi bile açıklayabileceğini belirtiyor. Bunun için ise en çok konuşulan tarih Mart 2015.

Peki Fed "uzun bir süre sonra" ifadesini Mart 2015 ile değiştirirse dolar ne kadar yükselebilir?

Bu senaryoda birçok uzman doların yukarı yönlü hareket gerçekleştireceğinin altını çiziyor.

"METİNDE DEĞiŞİKLİK OLMAZSA DOLAR 2.16 TL'YE DÜŞER"
Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay Fed içerisinde çıkış politikaları ve metniyle ilgili derin bir tartışma olduğunu belirterek geçen ayki toplantıda "“faiz oranları uzun süre düşük kalacak” metininin çıkarılmasının konuşulduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Bu ifadenin metinden çıkarılması durumunda 6 aylık süre içerisinde bir faiz artırımı ihtimalini ortaya konulacağını belirten Uskuay "Piyasa beklentisi 2015 Haziran toplantısı şeklinde olacağı için FED normalden erken bir faiz artırımı sinyali vermiş olacak. Piyasanın fiyatlandırığı ile bizim düşündüğümüz farklı. Avrupa, Asya ve İngiltere’de yaşanan belirsizlikler varken, ABD’de son istihdam verileri toparlanmayı desteklemezken, metnin değişmesini beklemiyoruz. FED metinde değişiklik yapmadığı taktirde BIST 82.000, Dolar/TL 2,16 ve faizler 8,80 seviyesine sert bir hareket yaşar. FED metinde değişiklik yaparsa; BIST’te 76.000-76.500, Dolar/TL 2,25 ve faizlerde yüzde 9.5 görülebilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

O iki sözcük değişirse dolarda yeni perde açılacak

Fed Başkanı Janet Yellen'in bazı diğer Fed üyelerinin görüşüne zıt olarak faiz artırımı için acele etmeyeceği konuşuluyor.

Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan FED’in yapacağı her toplantı öncesi söylenecek sözlerle ilgili spekülasyonlar ve beklentilerin faiz artırımı sürecini daha fazla yaklaştığını gösterdiğini belirtti. ABD Dolarının gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere tüm ülke para birimlerine karşı güçleniyor olması dolar/TL kurunun gücünü korumasını sağladığını belirten Özarslan "Dolar/TL'de 2,22’in üzerinde kalınması yükselişlerin hızlanmasını tetikleyecek olup, FED sonrası 2,17-2,19 bandına doğru gevşemeler alım fırsatı yaratacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

"METİN DEĞİŞİRSE 2,30 TL'YE DOĞRU YENİ BİR BANT AÇILABİLİR"

ALB Menkul Değerler Analisti Enver Erkan'a göre Fed'den faiz artışı sinyali Türk lirası tarafından negatif algılanır ve dolar/TL paritesinde de önemli hareketlenmelere neden olabilir. Erkan "Orta vadede 2,2250 parite açısından kritik bir nokta, üzerinde tutunmalar 2,30’a doğru yeni bir bant açılmasına neden olabilir. Paritede anlamlı gevşeme için ise 2,20 bandı altında günlük kapanış gelmesi gerekmektedir. Kısa vadede ise 2,2250 üzerinde ilk direnç noktası 2,24 olarak görünüyor" diye konuştu. Enver Erkan bununla birlikte Fed'in Eylül toplantısında kritik ifade değişikliklerine gitmeyeceğini, faiz tartışmasını Ekim'de açmasını bekliyor.

Haberin Devamı

bbalci@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!