Okullar açılırken sorunlar devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Okullar açılırken sorunlar devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2014 09:53

16.400.000 öğrenci pazartesi günü (yarın) ders başı yapmaya hazırlanırken, özel okul temsilcileri ve eğitim sendikaları yaşanan sorunları ve önerilerini anlattı: TEOG nakillerinden dolayı birçok öğrenci hangi liseye gideceğini bilmiyor. Gelecek sınavlar için bakanlığın veli ve öğrencileri bu kaygıdan kurtaracak düzenlemeler yapması gerekiyor.

Haberin Devamı

16.400.000 öğrenci ve 873.000 öğretmen için yeni eğitim öğretim yılı 15 Eylül Pazartesi (yarın) başlayacak. 2014-2015 eğitim öğretim yılında okul öncesinde 1.065.000, ilkokulda 5.645.000, ortaokulda 5.090.000, lise ve meslek lisesinde 4.600.000 öğrenci eğitim alacak. İlkokul birinci sınıfa ise, 1.290.770 öğrencinin kayıt yaptırması bekleniyor. İlkokul birinci sınıflara uygulanan ‘uyum programı’na bu yıl ortaokul 5’inci sınıflar da dahil edildi. Ayrıca liselerde de ilk kez geçen yıl 12 ilde uygulanan uyum programı, bu sene 41 ilde 87 okulda yapıldı. Okullar açılırken, eğitim sendikaları, özel okul yöneticileri ve eğitimciler yeni eğitim öğretim yılında neler olacağını, hangi sorunlar yaşanacağını anlattı. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan, Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer’in anlattığı sorunlar ve önerileri özetle şöyle:

Haberin Devamı

Müdür yoksa, ders kitabı da yok

- Okullar açılırken idarecilerin büyük bir bölümü görevden alındı. Yerine henüz okul müdürü görevlendirmesi yapılmadı. İdareciler okullar açıldıktan sonra görevlendirileceği için zamanında program yapılamayacak.
- Kontenjanından fazla öğrenci yerleştirilen okullarda, nakillerle sorun çözülmezse yeni eğitim yılını kalabalık sınıflarda geçirmek zorunda kalacaklar. Fiziki imkanlar açısından yetersiz okullarda eğitim alacaklar.
- Yeni eğitim öğretim yılında yapılacak öğretmen atamaları, özel okullarda çalışan öğretmenleri de kapsarsa, özel okullar öğretmen sıkıntısı yaşayacak.
- TEOG ile liselere belli oranda yerleştirmeler yapıldı ama bazı sıkıntılar da yaşandı. Okullar pazartesi açılacak ve bazı öğrenciler, nakil süreci devam ettiği için hangi okula gideceğini henüz bilmiyor. Bakanlığın önümüzdeki dönemlerde veli ve öğrencilerin kaygılarını giderecek bir yerleştirme sistemi oluşturmalı.

Erken başlayan, geç biten dersler

- Bu sene okulların çoğunda ikili eğitim yapılacak. Bu da bazı okulların çok erken derse başlamasına ve geç bitirmesine neden olacak. Öğrencilerin daha çok sosyal ve kültürel faaliyette bulunmasına imkan verecek düzenlemeler yapılmadı.
- Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde, öğretmenlerin bulundukları yerde kalabilecekleri birtakım avantajların oradaki öğretmenlere sağlanması lazım. Bu öğretmenlere bölge tazminatı verilmeli. Atandıktan sonra belli bir süre en azından rahatlıkla kalabilmeliler. Aksi halde o bölgelerde öğretmen tutabilmenin imkanı yok.
- Meclis’ten geçen Torba Yasa’ya göre öğretmen rotasyonu gündemde. Bu zorunlu bir öğretmen göçü anlamına geliyor. Okullarda sık sık öğretmen değişimi eğitim öğretimi olumsuz etkileyecek.
- Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullar için eğitim desteği kaynağı ayırdı. Bunun bir benzeri de devlet okulları için yapılmalı. Okullar bakım onarım çalışmalarını bu kaynaktan karşılayabilmeli.
- Okul müfredatlarında geçen yıllarda bazı çalışmalar yapıldı. Gereksiz bilgiler müfredattan çıkarıldı. Ancak hâlâ birçok dersin müfredatı değişmedi, çok gereksiz bilgilerle dolu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!