Atatürk Kitaplığı '7 gün 24 saat' hizmet verecek

Güncelleme Tarihi:

Atatürk Kitaplığı 7 gün 24 saat hizmet verecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2014 09:45

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı, kütüphane kullanıcılarının ve araştırmacılarının daha rahat bir ortamda çalışabilmeleri için çalışma saatlerini yeniden düzenledi. Atatürk Kitaplığı ile Türkiye’de ilk kez bir kütüphane 7/24 hizmet vermiş olacak.

Haberin Devamı

Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler birçok alanda olduğu gibi kütüphanecilik ve bilgi hizmetleri alanında da gelişmelere yol açıyor. İstanbul’un olduğu kadar ülkemizin de en önemli bilgi ve kültür kurumlarından biri olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı, araştırmacıların daha rahat çalışabilmeleri için kütüphane çalışma saatlerini yeniden düzenledi. Kütüphanede bugünden itibaren 7 gün / 24 saat sınırsız erişim hizmeti verilecek. Çalışmalarına gece devam edecek okuyucular, yararlanacakları eserleri 0212 2499565/8320 nolu hattı arayarak rezerve ettirebilecekler.

ONLİNE ERİŞİM

Atatürk Kitaplığı 7 gün 24 saat hizmet verecek

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı 2012 yılı içinde İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından “İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü'nde Bulunan Osmanlı Dönemi Nadir Eserlerin Kataloglanması, Dijital Ortama Aktarılması ve Elektronik Ortamda Kullanıma Sunulması” adlı proje için desteğe hak kazandı. Bu proje ile Atatürk Kitaplığı’nda bulunan Arapça, Farsça ve Osmanlıca basılmış nadir eserler ve birçok evrakın sayısal ortama aktarılması, depolanması ve web üzerinden ücretsiz olarak hizmete sunulması amaçlanıyor. Proje sonunda sayısallaştırılmış olan görüntü ve veriler www.ibb.gov.tr adresinden ve http://ataturkkitapligi.ibb.gov.tr/ linki üzerinden internet ortamında hizmete sunuldu. Bu kapsamda oluşturulan sayısal arşivde 4,5 milyon görüntü bulunuyor.

PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN EVRAKI SAYISAL ORTAMDA

Atatürk Kitaplığı 7 gün 24 saat hizmet verecek

Osmanlı tarihinde son derece önemli bir yeri olan ve Sultan II. Mahmud'un hanımı ve Sultan Abdülaziz'in annesi olan Pertevniyal Valide Sultan’a ait belgeler, aslında Valide Sultanlık Müessesesi ile ilgili son derece yeni bilgilerin bulunduğu tarihi öneme sahip vesikalar arasında.

Haberin Devamı


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü yürüttüğü sayısallaştırma çalışmaları çerçevesinde Atatürk Kitaplığı koleksiyonunda bulunan basılı ve yazılı kültürel miras eserlerini web üzerinden hizmete sunmaya devam ediyor.
Bu çalışmalar kapsamında Pertevniyal Valide Sultan Evrakına ait eserlerin hem özet bilgileri hazırlandı hem de sayısal tarayıcılar ile taranarak elektronik ortama aktarıldı. 5625 belgeden oluşan koleksiyonun sayısallaştırılması sonucu 7528 görüntü elde edildi.
Belgeler tezkire, muhabereli tezkire, mektup, ilmuhaber, ariza, pusula, makbuz senedi, kira kontratı, rapor, kroki, plan, defter gibi çok çeşitlilik arz ediyor.

Haberin Devamı

Büyük çoğunluğu Pertevniyal Valide Sultan Vakfı'na ait olan belgeler, İzmir, Tırhala ve Yenişehir'deki çiftlikler olmak üzere, Aksaray'daki Valide Sultan Camisi, mektepler, camiler, tekkeler, çeşmeler, Medine'deki Gureba Hastahanesi, Tersane'deki gemi yapım yeri, askeriyeye Valide Sultan'ın şahsi parasıyla alınan tüfekler, orduya verilen bağışlar gibi farklı konu başlığını kapsıyor.


BAKMADAN GEÇME!