42 yıl bekledi sonunda Alman vatandaşı oldu

Güncelleme Tarihi:

42 yıl bekledi sonunda Alman vatandaşı oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2014 00:32

Almanya'da Alman vatandaşlığına geçiş oranının en yüksek olduğu kentlerden Hamburg'da, Belediye ve Senato Başkanı Olaf Scholz ile Federal Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özğuz'un katılımıyla 25. Vatandaşlık Töreni düzenlendi. Törenin en dikkat çekici siması ise 42 yılda dört kez başvurup sonunda vatandaşlık alan 56 yaşındaki Mehmet Öztürk oldu.

Haberin Devamı

Hamburg kentinde Aralık 2011'de senato tarafından başlatılan “Hamburg Benim Limanım. Almanya, Benim Vatanım” sloganlı Alman vatandaşlığına geçiş kampanyası başarıyla devam ediyor. Hamburg Büyükşehir Belediye Başkanı Olaf Scholz’un göçmenlere gönderdiği vatandaşlığa davet mektupları, son üç yılda vatandaşlığa geçişlerin artmasını sağladı. 2011 yılından bu yana 18 bin 277 göçmen kökenli, Alman vatandaşlığına geçerken 2006’dan beri vatandaşlığa geçenlerin sayısının 35 bin 493’e yükseldiği açıklandı. Vatandaşlığa geçişte başı Türkiye kökenliler çekerken bunu Afgan, İran ve Rus kökenliler takip etti. Sekiz yıl önce başlatılan temsili vatandaşlığa kabul töreninin 25'incisi Hamburg Belediye Sarayı’nda gerçekleştirildi. Çok sayıda davetlinin katıldığı törende vatandaşlığa geçenler arasından seçilen 17 yeni vatandaşa belgeleri Scholz tarafından takdim edildi.

Haberin Devamı

“HAMBURG'UN GÖÇMENLERE İHTİYACI VAR”
Yeni vatandaşları tebrik eden Scholz konuşmasında, “Burada yaşayan herkesin eşit hak, fırsat ve sorunlulukları vardır. Bu hak ve fırsatlardan tam manasıyla yararlanabilmeleri için en iyi yol vatandaşlığa geçiştir” dedi. Hamburg’un bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da göçmen kökenli insanlara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Scholz sözlerini şöyle sürdürdü: “Sizler olmasaydınız kentimiz bugünkü gibi farklı zenginlikleri barındıran, dünyaya açık, çok kültürlü bir kent olmazdı. Resmi kurumlarda göçmenlere ihtiyacımız var ve bu yönde kampanyalarımız devam ediyor. Birçok kurum ve kuruluş da bizim gibi düşündüğü için çok kültürlü açılımlar gerçekleştiriyorlar.”

“ÖRNEK BİR DAVRANIŞ”
Federal Hükümetin Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Bakanı Aydan Özoğuz, göçmenlere vatandaşlığa davet mektupları gönderdiği için Scholz’u tebrik etti. Hamburg’un bu yönüyle federal düzeyde örnek teşkil ettiğine dikkat çeken Özoğuz, “Bu 25. kutlama töreni oluyor. Tabii ki çok güzel bir şey. Belediye Başkanı mektuplar yazıyor ve göçmenleri Alman vatandaşlığına geçmeye davet ediyor. Bu bir yerde Alman vatandaşlığının değerini gösteriyor. Hamburg'da Alman vatandaşlığına geçenlerin oranı yüksek. Buna çok seviniyorum. 2000 yılından itibaren burada doğmuş olan gençlere çifte vatandaşlığı gerçekleştirebildik. Bugünkü gençlere, 'evet artık çifte vatandaş olabiliyorsunuz' diyebiliyoruz. Maalesef bizler, bizim nesillerimiz daha büyük sorun yaşıyoruz. Bunu henüz yapamadık. Belki ileride bunu da gerçekleştirebiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

DÖRDÜNCÜ DENEMESİNDE ALMAN VATANDAŞI OLDU
Alman vatandaşlığına 56 yaşında geçen Mehmet Öztürk ise, “1972 yılından beri Almanya’da yaşıyorum ama 4 kez başvurmama rağmen çeşitli gerekçelerle vatandaşlığa geçemedim. 2012 yılında Sayın Scholz’dan aldığım davet üzerine yeniden başvurdum ve nihayet vatandaşlık belgeme kavuştuğum için çok mutluyum” dedi.

Hamburg Eyaleti, 137 bin göçmene davet mektupları göndermeye devam ediyor. Alfabetik sıraya göre her ay ortalama 4 bin mektup vatandaşlık şartlarını dolduran göçmenlere gönderiliyor. Alman vatandaşlığına geçebilmek için en az 8 yıl kesintisiz ve geçerli oturumla Almanya'da ikamet etmek, Almanca bilmek, sosyal yardım almamak gibi şartları haiz olmak gerekiyor.

Haberin Devamı

“CAMİ KUNDAKLAMALARINDA SORU İŞARETLERİ VAR”
Tören sonrası basın mensuplarının son yaşanan cami saldırılarıyla ilgili sorularını yanıtlayan Özoğuz, şunları söyledi:

“Ben bu sabah böyle bir saldırıyı yaşayan camilerin temsilcilerini davet ettim. Onlardan biraz bilgi aldım. Nasıl hissediyorlar kendilerini, korku var mı, endişe var mı? Ve gerçekten bazı konularda soru işaretleri var. Kendileri baştan bunun çok böyle planlanmış bir şey olduğunu düşünmediler. Sonradan ne kadar planlı olduğu ortaya çıkıyor. Benim gerçekten çok istediğim şey ayrı ayrı bakmayalım. Yahudilere karşı olmaz, Müslümanlara karşı olmaz değil, hiçbir insana karşı dini, kültürü yüzünden saldırı veya herhangi bir kötü muamele olmamalı. Bunu hep beraber demokratlar olarak öne taşırsak çok daha muvaffak olabiliriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!