Ege'nin zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Egenin zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2014 01:29

Organik tarımdan hayvancılığa, üretimde teknoloji kullanımından gıda sanayisine pek çok alanda tartışmasız öncü olan İzmir’deki sektör temsilcileri ‘Hürriyet Ege Tarım ve Gıda Zirvesi’nde bir araya geldi ve ‘İzmir neyin merkezi olmalı?’ sorusuna en somut yanıtlardan birini verdi. “Arayışa ne gerek var, tabii ki tarım ve gıdanın merkezi olmalı” diyen üretici ve sanayiciler yol haritasını da çizdi.

Haberin Devamı

HÜRRİYET Ege’nin öncülüğünde biraraya gelen kamu ve özel sektörden 20 kurum ve kuruluş temsilcisi, “İzmir neden tarım ve gıdanın merkezi olmalı?”, “Bunu nasıl başarabilir?” ve “Neden olmasın?” sorularının yanıtlarını 3 saati aşkın süre tartışarak, bu konudaki en verimli toplantılardan birine imza attılar. Çünkü üreticiden aracıya, veterinerden ziraat mühendisine, gıda mühendislerinden akademisyenlere, sanayiciden kooperatif başkanına tüm bileşenler zirvede yerini aldı. İzmir Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal’ın da katıldığı toplantıda moderatörlüğü Hürriyet Ege Yazarı İsmail Uğural üstlendi. Tek konuya yoğunlaşarak sektör temsilcileri arasında büyük bir sinerji oluşmasına da aracı olan bu beyin fırtınası, tarım ve gıda sektöründe İzmir’in lokomotif olması için gerekli bütün soru ve yanıtları içermesi bakımından da ayrı bir önem taşıdı. Zirvedeki önemli tartışmalar da iki günlük yazı dizimizi oluşturdu. İlk olarak “İzmir neden tarım ve gıdanın merkezi olmasın?” sorusuyla sektörün tüm bileşenleri okurlarımızla buluşurken, zirve notlarımız tarım ve gıdada liderlik için öne sürülen çözüm önerileri ile devam edecek.

Haberin Devamı


İsmail Uğural Hürriyet Ege Yazarı Başka bir arayışa ne gerek var?

Toplantı moderatörü İsmail Uğural, son yıllarda İzmir kamuoyu ve iş dünyasında sıklıkla tartışılan “İzmir neyin merkezi olmalı?” sorusuna dikkat çekerek, “Gerçekten hangi sektör sürükleyici, öncü olmalı? Biz de diyoruz ki; Arayışa ne gerek var? İzmir, sahip olduğu tarihi, ekonomik, coğrafi ve iklimsel şartlar itibarıyla bir tarım ve gıda merkezi öngörüyor, hatta dayatıyor. Biz bu maksatla bir araya geldik. Çıkacak görüş ve önerilerin sektöre ışık tutacağına inanıyorum” diye konuştu.

Egenin zirvesi

İzmir’in potansiyelini masaya yatıran uzmanlar, geleceğe yönelik beyin fırtınası estirdi, ortak noktada buluştu


Ahmet Güldal Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü

Haberin Devamı

Tüm bölgeye model oluşturuyor
Açılış konuşması yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir’in sektördeki potansiyelinin sürekli olarak gündemde tutulması gerektiğinin altını çizdi, Bakanlık ve İl Müdürlüğü olarak bu konuda hassasiyet gösterdiklerini dile getirdi. İzmir’in enginar, mandalina, kiraz, patates gibi pek çok üründe, hayvancılıkta ve su ürünlerinde modern üretimiyle bölgeye de örnek olduğunu vurgulayan Güldal, “Ben başka bölgelerde de görev yaptım ancak yeniliklere en açık çiftçi bizim ilimizde bulunuyor. Birçok kooperatifimiz Türkiye’de marka olarak biliniyor. Biz de yeni kurulan üretici ve ıslah birlikleri ile bu çabalara önemli destekler veriyoruz” dedi.
Her üründe ilk 3’te
Türkiye’de bitkisel, hayvansal ve genel üretimde ilk sıralarda yer alan tek şehrin İzmir olduğuna işaret eden Güldal, “Bitkisel üretimde Antalya ve Mersin’den sonra geliyoruz. Pamuk biraz daha para etse İzmir birinci olacak. Hayvansal üretimde Konya, Balıkesir ve Sivas’tan sonra yer alıyoruz. Farklar çok az, önümüzdeki dönemde ilk 3’e girebiliriz. Canlı hayvan üretiminde de Konya ve Balıkesir’den sonra geliyoruz. Yani her ürün grubunda adı
olan tek iliz. Bu, çeşitlilik bakımından ne kadar zengin olduğumuzun göstergesidir”
diye konuştu.

Haberin Devamı

Mahmut Eskiyörük İzmir Tarım Grubu Başkanı

Bu verim dünyanın hiçbir yerinde yok

İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Şu anda Küçük Menderes Ovası’nda yılda üç kez ürün alınıyor. Ben de üçüncü ürünümü ektim. Böyle bir verim dünyanın neresinde var? Toprak bir gün dahi dinlenmeden nimetlerini sunuyor. Bu çok büyük bir fırsat. İzmir’de toprağa ne eksen yetişiyor, ancak doğru ürün planlaması ve üreticinin kazanması için kooperatifçilik sisteminin gelişmesi gerekiyor” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de tarımsal kalkınma için yürüttüğü çalışmaların yerel düzeyde çok olumlu karşılıkları olduğuna işaret eden Eskiyörük, “Türkiye’de belediye bünyesinde ‘Tarım Daire Başkanı’ olan tek il İzmir” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Bedri Girit Ege Su Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi

Güçlü yanları mutlaka markalaşmalı

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bedri Girit, İzmir’in hem hayvansal hem bitkisel üretimde çok uygun bir iklime sahip olduğunu, iki üretim biçimi arasında tam bir senkronizasyon bulunduğunu kaydederek, “Zayıf yanlarımızı güçlendirmek, güçlü yanlarımızı da markaya dönüştürmek gerekiyor. İkinci olarak da İzmir’de kurumlar arası ortak çalışma kültürünü artırmak şart” değerlendirmesini yaptı.

Gürkan Renklidağ Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı

Zeytinyağında başkent konumunda

Zeytinyağı sektöründeki rafine tesislerinin yüzde 80’inin, zeytin üretim tesislerinin ise yüzde 60’ının İzmir’de bulunduğuna dikkat çeken Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, “Hadiseyi Ege Bölgesi olarak değerlendirdiğimizde ise İzmir tüm tarım ürünlerini ihraç eden bir merkez olma özelliğini geliştirmelidir” dedi.

Haberin Devamı

İbrahim Erdallı İzmir Ziraat Odası Başkanı

Üretici artık bilinçli, ilaç kalıntısı yok

İzmir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, İzmir’in ürün çeşitliliğindeki avantaja vurgu yaptı. Pek çok ilde yetişmeyen ürünlerin İzmir’de yetiştiğini, hayvancılığın da üst düzeyde olduğunu kaydeden Erdallı, bunun tamamlayıcısı olan sivil toplum örgütlerinin de köklü bir yapısı olduğunu dile getirdi. Erdallı, “Bunların yanı sıra üretici de çok bilinçli. Örneğin ilaç kalıntıları konusundaki sorun eskiye göre çok önemli aşamalar kaydetmiş durumda” diye konuştu.


Yard. Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Çevre illerin dışa açılan kapısı

Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu, “Bu toplantıyı İzmir çevresindeki bir ilde yapıyor olsaydık en büyük avantajlardan birinin İzmir’e yakınlık olduğunu söylerdik. Çünkü İzmir etraftaki illerin dünyaya açılan kapısı. Büyük bir potansiyeli var. Bunu kullanmak, İzmir’de yer alan tüm kamu ve özel sektör bileşenlerinin boynunun borcu olmalıdır” diye konuştu.

Prof. Dr. Ferruh Işın Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı

Büyük yatırımcılar bölgeye çekilmeli

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ferruh Işın, İzmir’deki turizm potansiyelinin göz önüne alınarak tarım ve gıdanın endüstriyel olmayan yönü ile yeni bir açılım yaratılabileceğini savundu. Öte yandan Bursa, Gaziantep ve Manisa’nın büyük ölçekli gıda işletmeleri açısından İzmir’i fersah fersah geçmeye başladığını aktaran Işın, büyük yatırımcı çekmek için çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.


Saadet Çağlın Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Temsilciliği Başkanı

En büyük avantaj hammaddeye ulaşım

Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Temsilciliği Başkanı Saadet Çağlın, İzmir’in en avantajlı yönünün hammaddeye ulaşım olduğunu vurguladı. Çağlın, tarımsal yönü güçlü olan ilçelerdeki organize sanayi bölgelerinin de büyük bir zenginlik olduğuna ve yetişmiş insan gücüne de işaret etti.
İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Tahir Yavuz, özellikle İzmir’de sütün tamamının soğuk zincirde olmasının tüm Türkiye’ye örnek olduğunu belirtirken, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir, akredite laboratuvarlar açısından İzmir’in büyük bir avantaj sağladığını söyledi.

Kimler Katıldı

Ahmet Tomar, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 2. Başkanı ? Gökhan Özdemir, İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı ? Reha Keskinoğlu, Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı ? Prof. Dr. Ferruh Işın, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ? Kürşad Yuvgun, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi
Mahmut Eskiyörük, İzmir Tarım Grubu Başkanı ? İbrahim Erdallı, İzmir Ziraat Odası Başkanı ? Yrd. Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü
Dr. Pınar Nacak, İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı
Cüneyt Güleç, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ? Tahir Yavuz, İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi
Saadet Çağlın, Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şube Başkanı
Bedri Girit, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yön. Kur. Üyesi ? Mehmet Karaca, Ziraat Mühendisi, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
Ahmet Güldal, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü ? Gürkan Renklidağ, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı ? Muharrem Özdestan, Ege Bölgesi Sanayi Odası Gıda Danışmanı ? Hasan Ali Albeyoğlu, İzmir Ziraat Odası 2. Başkanı ? Ayşe Şener, Veteriner Hekim, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ? İsmail Uğural, Hürriyet Ege Yazarı


RAKAMLAR GÖSTERİYOR

Toplantıya küçük bir rapor hazırlayarak gelen Mahmut Eskiyörük’ün çalışmasına göre işte İzmir’i “lider” yapacak rakamsal veriler:

113 tür bitkisel ürün 13 tür hayvan yetiştiriciliği yapılıyor.

İzmir yüzölçümünün yaklaşık 3’te 1’inde tarım faaliyeti yürütülüyor.

Nüfusun yüzde 24’ü geçimini tarımdan sağlıyor.


Türkiye’de ilk organik tarımın yapıldığı İzmir, 135 organik üründen 84 çeşidi üretiyor.

DÜNYAYI BESLİYOR

İzmir iki ürün dışında Türkiye’de üretilen ürünlerin tamamını yetiştirip, ihraç ediyor.

Süt üretiminin yüzde 10’u

Yağlık zeytinin yüzde 19’u
Kirazın yüzde 17’si
Salçalık biberin yüzde 12’si
Kırmızı etin yüzde 6’sı
Hindi etinin yüzde 37’si
Enginarın yüzde 32’si

İncirin yüzde 10’u
Kurutmalık çekirdeksiz üzümün yüzde 6’sı
Satsuma mandalinanın yüzde 21’i İzmir’de üretiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!