Söğüt şenliklerinde olay çıktı

Güncelleme Tarihi:

Söğüt şenliklerinde olay çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2014 16:30

BİLECİK’in Söğüt İlçesi’nde bu yıl 733’üncüsü düzenlenen, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de katıldığı Ertuğrulgazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri’nde olay çıktı. Kendisine protokol konuşmalarında yer verilmemesini protesto eden BBP Genel Başkanı Mustafa Destici tribünden inerek çimlerin üzerine oturdu. BBP’liler kürsüyü tekmeleyerek devirdi, şenlik alanı bir süre savaş alanına döndü.

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu bu sabah uçakla Eskişehir Anadolu Üniversitesi Havaalanı’na geldi ve helikopterle Söğüt İlçesi’ne hareket etti. Başbakan Davutoğlu’ndan yaklaşık 5 dakika önce Söğüt Şenlikleri’nin yapıldığı alanın yanında bulunan Ertuğrulgazi Türbesi’ni ziyarete gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye korumalar, az sonra Başbakan Davutoğlu’nun geleceğini söyledi. Bunun üzerine Bahçeli de Başbakan Davutoğlu’nun korumalarına "O zaman biz de daha sonra gireriz. Sonuçta devletin başbakanıdır. Doğrusu da budur, biz bekleriz" dedi.

MHP’LİLERLE KORUMALAR ARASINDA ARBEDE

Bu arada Devlet Bahçeli’nin arkasından gelen bir grup partili, bariyerleri aşıp Bahçeli’nin yanına gelmek istedi. Başbakanlık korumaları ve Çevik Kuvvet polisleri buna engel olunca MHP’lilerle aralarında arbede çıktı. Kargaşa devam ederken, Başbakan Davutoğlu otobüsle Ertuğrulgazi Türbesi’nin önüne geldi.

Otobüsten inen Başbakan Davutoğlu yaklaşık 10 metre mesafede olan Devlet Bahçeli’nin yanına doğru gitmek için hamle yaptığı sırada araya partililer ve korumaların girmesi üzerine yeniden arbede çıktı. Bunun üzerine Davutoğlu Bahçeli’nin yanına gitmekten vazgeçerek dönüp türbeye yöneldi, Bahçeli ise beklemeye devam etti. Başbakan Davutoğlu türbe ziyaretini bitirdikten sonra, Devlet Bahçeli ve MHP’liler girdi.

DAVUTOĞLU, BAHÇELİ İLE TOKALAŞTI

Türbe ziyaretinin ardından yürüyerek şenlik alanına geçen Başbakan Davutoğlu, tribünlerdeki yörükleri selamladıktan sonra bir çadırın yanına Türk Bayrağı dikti. Davutoğlu daha sonra protokol tribününün bulunduğu yere geldi ve protokolden ayrı tribünün sol tarafında oturan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanına giderek elini sıktı.

Söğüt’te bugünkü törenlere Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanı sıra BBP Genel Başkanı Destici, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile çok sayıda kişi katıldı.

BAŞBAKAN, DESTİCİ’Yİ İKNA ETMEYE ÇALIŞTI

Törende sunucu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet anonsu yaptı. Bunun üzerine BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Kaymakamlık tarafından hazırlanan programda kendisine konuşma hakkı tanınmadığını söyleyerek, protokoldeki yerinden kalkıp şenlik alanına doğru gitmek istedi. Destici, "Burası Söğüt. Herkes konuşur, burası Osmanlı toprağı, devletin kurulduğu yer. Bana konuşma izni verilmemesi partime ve partililere yapılan bir ayıptır" dedi.

Başbakan Davutoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da yerlerinden kalkıp Destici’nin yanına gelerek ikna etmeye çalıştı. Bu sırada BBP’liler ile korumalar arasında protokol tribününde arbede çıktı. Bahçeli ve konukların önündeki sehpalar devrildi, bardaklar yere düştü. Daha sonra Destici yerine oturdu, ancak Bahçeli kürsüdeki konuşmasını bitirmesinden hemen sonra bir grup partiliyle birlikte protokol tribünden inip şenlik alanına yürüdü. Protokolün yaklaşık 200 metre karşısındaki çimlere oturan Destici burada yörüklerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Bu sırada BBPli oldukları belirtilen iki kişi kürsüye çıktı. Biri kürsüyü tekmeleyip, devirdi diğeri ise ses kolonunu yere attı.

Polisler, platformdan indirdikleri iki kişiyi gözaltına almak isteyince BBP’li gençler engel olmak isteyince kovalamaca başladı. Polisler, 4-5 kişilik grubu yaka- paça şenlik alanı dışına çıkardı.

Söğüt Şenlikleri’nde 2006 yılında da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin korumaları ile o dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ın korumaları arasında kavga çıkmış, Erdoğan’ın yeğeni olan Başbakanlık koruması Ali Erdoğan yaralanmıştı.

DAVUTOĞLU:KUCAKLAŞALIM BİR OLALIM

Olayların yatışmasının ardından kürsüye gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşmasında, "Bu gün huzurunda bulunduğumuz Ertuğrulgazi’nin attığı tohum bütün insanlık tarihine göstermiştir ki, bizim milletimiz tarihte ancak ve ancak özne olarak var olabilir, nesne olamaz, köle olamaz. Buraya gelen Oğuz boyları her şükürde birbirlerine şu sözü vermişler: madem ki rabbimiz bu toprakları bize mekan kıldı, ebediyete kadar bu mekan bir vatan toprağı olarak özgür olacaktır" dedi.

Kendilerinin bu geleneği yaşatmak zorunda olduklarını belirten Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hangi siyasi görüşte olursak olalım, hangi siyasi partiye mensup olursak olalım buraya geldiğimizde bir tek bu haiz için geleceğiz ve her seferinde diyeceğiz ki biz bu topraklarda var oldukça, bu topraklar ebediyen hür ve özgür olacaktır. Bu al bayrak hem bu topraklarda, hem de bütün kürede gururla, onurla dalgalanacaktır. Hangi siyasi görüşten olursa olsun bugün burada Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı sayın Bahçeli de burada. Ümit ederim ki gelecekte tüm siyasi liderler gelsin. Kim gelirse gelsin Söğüt ona kucak açacaktır. Ertuğrulgazi’den ilham almaya gelenler birlik ve beraberlik çağrısı yaparlar. Çağrımız budur, herkes Söğüt’e gelsin gelecek sene. Kucaklaşalım, bir olalım, iri olalım, diri olalım. Aranızda görüş ayrılıkları olsa bile bunları zihnimizin ötesinde tutarak gönlümüzü birbirimize açalım. Emin olun gönlümüzü birbirimize açtığımızda göreceğiz ki aslında 77 milyonun her bir ferdi Türkiye’nin her bir köşesinde aynı inançla bakıyor, aynı yürekle yürüyor."

BAHÇELİ’NİN KONUŞMASI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de törende yaptığı konuşmasında "Burada mazlumlara umut olan, zalimlere korku salan, ulaştığı her yerde adaleti hakim kılan cihan devletinin sütunları dikilmiştir. Kuruluşumuzun ilkeleri önceki Türk asırlarından anlam ve kaynağını bulmuştur" dedi. Ecdadın, göç yollarını takip ederek bu yurt köşesine geldiğini, günün birikimlerine yarının umutlarını eklediğini kaydeden Bahçeli, "Geçmişin hatıralarını, geleceğin özlem ve hayalleriyle süslemiştir. Bunda da başarılı olmuştur. Bu topraklarda temsil edilerek Ertuğrul nefsinde değerini bulan ve cazibe merkezi haline gelen yüksek yönetim anlayışı, insanlığın kaderine istikamet çizmiştir. Cihan devletimizin yeşermesinde kılıç gücü kadar, aklın rehberliği, imanın gücü, insaniyete saygı, adalet ve bağlılık, vicdanlı tutum, hoşgörüyle birlikte kucaklayıcı politikalar belirleyici olmuştur" dedi.

Konuşmaların ardından halk oyunları ekipleri gösteri yaptı, Mehter Bölüğü konser verdi, arından geçiş töreni yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!