Türkiye ile Rusya arasında "taşıma izin belgeleri" sorunu çıktı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ile Rusya arasında taşıma izin belgeleri sorunu çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2014 00:53

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türkiye ile Rusya arasındaki "taşıma izin belgeleri" sorununa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müdahil olduğunu, bunun kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti. Şener, "Devlet başkanları seviyesinde sorunun ifade edilmesi üzerine çalışmalar başlamıştır. Rusya tarafından verilen 3 bin adet belgeyi bir iyi niyet göstergesi olarak görüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

UND açıklamasına göre, Rusya'nın AB ülkelerinden gelen gıda ürünlerine ambargo uygulayacağını duyurmasının ardından iki ülke arasındaki "taşıma izin belgeleri" konusunu ele almak üzere 12 Eylül Cuma günü üst düzey bürokratlar tarafından tele konferans görüşmesi gerçekleştirildi. Rusya tarafı iyi niyet göstergesi olarak bin adet ikili, 2 bin adet transit geçiş olmak üzere 3 bin adet geçiş belgesi vermeyi kararlaştırdı.

Açıklamada, iki ülke ekonomi bakanlıklarının da konuyu görüşeceği ve Türkiye'den ihraç edilen gıda ürünlerinin Rusya'ya taşınmasında karşılaşılan sorunların çözümüne biraz daha yaklaşılmasının beklendiği vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya müdahil olduğunu, bunun da kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti. Şener, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Devlet başkanları seviyesinde talebin ifade edilmesi üzerine Putin talebe olumlu bakmış, çalışmalar başlamıştır. Rusya tarafından verilen 3 bin adet belgeyi bir iyi niyet göstergesi olarak görüyoruz. Ulaştırma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan ve bakanlık yetkilileri kesin çözüm için ellerinde geleni yapıyor.

Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi'nin desteği de bizim için çok önemli. Rusya ile vize kalkmış ve turizmde önemli sıçrama yapılmıştır. Taşıma izin belgeleri Almanya, Hollanda, İngiltere örneklerinde olduğu gibi serbest hale gelmelidir. İzin belgeleri kalkarsa bundan hem ticaret hem de iki ülke nakliyecileri mutlu olacak ve ticaret iki devlet başkanının belirlemiş olduğu 100 milyar dolar hedefine ulaşacaktır."

Türkiye ile Rusya arasında ticareti zorlaştıran "taşıma izin belgeleri" konusunun ilk defa UND tarafından dile getirildiğine işaret edilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'ya taşımanın yapılabilmesi için halihazırda 9 bin olan kotanın 40 bine çıkartılmasını Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'den talep ettiği ve olumlu cevap aldığı bilgisi de paylaşıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!