Şık değil

Güncelleme Tarihi:

Şık değil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2014 01:57

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1’inci Daire Başkanı İbrahim Okur, 12 Ekim’de yapılacak HSYK seçim sürecinin eşit şartlarda yürütülmediğini, bazı grupların devletin imkânlarını kullandıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bursa Barosu’nun, Bursa Akademik Odalar Birliği’nde düzenlediği “Nasıl Bir HSYK?” başlıklı panele katılan Okur, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

SEÇİM ÖNEMLİ

- Kurul seçimleri, Türkiye için çok önemli. Seçimin eşit şartlarda gitmesi gerekiyor ama eşit şartlarda yapılmıyor. Bir yandan devletin imkânları kullanılıyor, bir yandan da insanlar bireysel olarak kendilerini tanıtmaya çalışıyor. Bunu doğru bulmuyorum. Destekleyebilirler, gönül verebilirler ama bunu yaparken devletin imkânlarını kullanmamalılar. Nitekim dün Facebook’ta paylaşıldı. Yargıda Birlik Platformu’nun imzaladığı etik sözleşme, resmi postayla adliyelere gönderilmiş. Etik sözleşme imzalıyorsunuz ama etik sözleşme 13 Ekim’den sonra yürürlüğe girecek. Henüz etik sözleşmenin zamanı gelmedi ama resmi postayla gönderiliyor. Bunlar doğru ve şık değil.

Haberin Devamı

- (‘Torba Yasa’da kamu görevlilerinin verdiği kararlardan sorumlu olmayacağına ilişkin maddenin geçmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusu üzerine) Bu hususta konuşursam yargıyı etkilemeye çalıştığım yönünde eleştiriler alabilirim. Konunun Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini tahmin ediyorum. Hukuk devletlerinde böyle maddeler olmaz. Hukuk devletleri, mahkeme kararlarına uymak zorunda olan devletlerdir. Bütün kamu görevlileri de mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu şekilde belli sürelere yayılması ya da uymayanlara ceza verilmeyeceğine yönelik maddelerin olması hukuk devletinin temel prensiplerine aykırıdır. Bu kararın Anayasa Mahkemesi’nden dönmemesi durumunda yargıya duyulan güven olumsuz etkilenecek ve artık idari yargı işlevsiz hale gelecektir.

ZAM MANİDAR

Hâkim ve savcı maaşlarına zam yapılması kararını olumlu karşılıyorum. Bu kamu görevlilerinin özlük haklarının düzeltilmesini 2005 yılından bu yana sürekli dile getiriyoruz. Seçim öncesi zamanlaması manidar olsa da özlük haklarının düzeltilmesi güzel. Fakat zamanlama olarak bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Hele hele yasanın çıkarılmayıp seçimden sonraya bırakılması... Umarım seçimin sonucu ne olursa olsun zam yapılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!