Metal fırtına

Güncelleme Tarihi:

Metal fırtına
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2014 01:06

ELİMİZDEN düşürmediğimiz akıllı telefon döneminde plastik dönemi kapanıyor.

Haberin Devamı

Akıllı telefon üreticileri geliştirdikleri modelleri hafifletecek ve daha sağlam yapacak metalleri kullanmaya başlıyor.

CEP telefonu deyince ilk akla gelen plastik malzemeden üretilen modeller oluyor. Ancak bu dönem artık kapanıyor. Terminatör filmindeki eriyen metale benzeyen özel alaşımları kullanmaya başlayan akıllı telefon üreticileri, metal kasaya sahip olan modelleri ardı arkasına kullanıcılara sunmaya başladı. Her şirketin kendine göre bir metal alaşımı yarattığı bu metaller, telefonların ağırlıklarını düşürdüğü gibi aynı zamanda cihazlara sağlamlık katıyor.

TERCİH ALÜMİNYUM

Üreticilerin tercih ettiği metal alaşımı genellikle alüminyum oluyor. Her üretici kendi tasarım kalıbını üretiyor. Bu kalıba eritilmiş alüminyum dökülüyor. Kalıptan çıkan akıllı telefon kasası, öncelikli olarak temizlenme işleminden geçiriliyor. Temizleme işleminden sonraysa akıllı telefona tarzını belirleyecek zımparalama işlemi başlatılıyor. Fırça veya düz zımpara işlemiyle akıllı telefon kasası son işlem için hazırlanıyor. Son işlemdeyse kasanın kenarları kullanıcıların eline oturacak şekilde ayarlanıyor. Kasası hazırlanan akıllı telefonların, ekrandan işlemciye kadar tüm parçalarının montajı gerçekleştiriliyor.

YENİ MODELLER METAL

Son dönemde tanıtılan üst seviye olarak adlandırılan akıllı telefonların hemen hemen hepsi yukarıda bahsettiğimiz yollarla yapılıyor. iPhone ile başlayan metal fırtına şimdi birçok akıllı telefon modeline sıçradı. HTC One m8, Sony Z3 ve Nokia Lumia 830 gibi metal kasalı akıllı telefonların arasına Samsung’ta eklendi. Samsung’un Galaxy Alpha ile başladığı metal kasalı akıllı telefon modeline geçen hafta tanıtılan Samsung Galaxy Note 4 de katıldı.

Haberin Devamı

Metal fırtınaya kapılan 6 akıllı telefon modeli

iPhone 6 Plus
5.5 inçlik ekran
1920x1080 çözünürlük
A8 işlemci
1 GB ram
8 megapiksel kamera
172 gram ağırlık
2915 mAh batarya kapasitesi
Parmak izi okuma özelliği
Fiyat: 2549 TL

Samsung Galaxy Note 4
5.7 inçlik ekran
1440x2560 çözünürlük
Dört çekirdekli 2.7 Ghz işlemci
3 GB ram
16 megapiksel kamera
176 gram
3220 mAh batarya kapasitesi
30 dakikada yüzde 50 şarj
Fiyat: 2299 TL*

Haberin Devamı

HTC One m8
5 inçlik ekran
1080x1920 çözünürlük
Dört çekirdekli 2.3 GHz işlemci
2 GB ram
4 Ultra megapiksel kamera
160 gram
2600 mAh batarya kapasitesi
Android 4.4.2 Kitkat işletim sistemi
Fiyat: 2499 TL

Nokia Lumia 830
5 inçlik ekran
720x1280 çözünürlük
Dört çekirdekli 1.2 GHz işlemci
1 GB ram
10 megapiksel kamera
150 gram
2200 mAh batarya kapasitesi
Windows Phone işletim sistemi
Fiyat: 1400 TL*

Huawei Ascend P7
5 inçlik ekran
1920x1080 çözünürlük
Dört çekirdekli 1.8 GHz işlemci
2 GB ram
13 megapiksel kamera
124 gram
2500 mAh batarya kapasitesi
Android 4.4.2 Kitkat işletim sistemi
Fiyat: 1400 TL*

Sony Xperia Z3
5.2 inçlik ekran
1920x1080 çözünürlük
Dört çekirdekli 2.5 GHz işlemci
3 GB ram
20.7 megapiksel kamera
152 gram
3100 mAh batarya kapasitesi
Android 4.4.2 Kitkat işletim sistemi
Fiyat: 2499 TL*

Haberin Devamı

* Fiyatlar tahmini olarak verilmiştir.


HAFTANIN TRENDİ

İşçiye akıllı baret

SON dönemlerde artan iş kazaları teknoloji girişimcilerini harekete geçirdi. ‘Daqri’ adındaki akıllı baret de bu ürünlerden biri. Android işletim sistemiyle çalışan bu baret, kask üzerindeki özel ekranı sayesinde işçilere yapılacak çalışmaları gösteriyor. İşçiler ise yapılması gereken işleri bu ekran üzerinden görerek doğru bir şekilde çalışıyor. Kaskta bulunan kameralar ise yapılan işleri kayıt altında tutulabiliyor.

OYUN DÜNYASI

Tomb Raider geri dönüyor

FİLMİ çekilerek popülerliğini arttıran efsane macera oyunu Tomb Raider, kullanıcılarla yeniden buluşmak için gün sayıyor. ‘Rise of the Tomb Raider’ adındaki oyun, yeni nesil oyun konsolları için geliştirildi. Daha ayrıntılı grafiklere sahip olacak yeni Tomb Raider’ın hikayesi de oldukça heyecanlı olacak. Oyun ilk olarak Xbox One’a özel olarak çıkacak. Diğer oyun konsolları için ise biraz daha bekleyecek.

Haberin Devamı

UYGULAMA

Haberleri özet geçiyor

SOSYAL ağlarla beraber haber içeriklerine hızlı ulaşma alışkanlıkları uygulamalarla devam ediyor. Yerli girişimciler tarafından geliştirilen ‘Manşette’ uygulaması, haber sitelerindeki içeriklerin başlıklarını paylaşıyor. Haberin tamamını okumak isteyen kullanıcılar ise bu başlıklara basarak ilgili haberin olduğu sayfaya yönlendiriliyor. Ücretsiz olarak kullanıcılara sunulan Manşette uygulaması, Android işletim sistemli akıllı telefonlara ve iPhone’lara indirilebiliyor.

ÜRÜN KARŞILAŞTIRMA

Öğrencilere en ince laptoplar

OKULLARIN açılmasıyla beraber öğrencilerin en iyi dostları dizüstü bilgisayarlar oluyor. Bu bilgisayarların en ince modelleri olan ‘ultrabook’lar yine öğrencileri gözdesi olacak. Bu hafta en ince dizüstü bilgisayarları karşılaştırıyoruz.

Haberin Devamı

Marka Dell Lenovo Toshiba Samsung
Model XPS 12 Duo 9Q33 Yoga 13 Satellite U920T-112 Ativ Book 9 Plus
Ekran 12.5 inç 13 inç 12.5 inç 13.3 inç
İşlemci Intel i5 1.6 GHz Intel i5 1.6 GHz Intel i5 1.8 GHz Intel i5 1.6 GHz
Ram 4 GB 4 GB 8 GB 4 GB
Fiyat 4 bin TL 2 bin 700 TL 2 bin 300 TL 2 bin 900 TL


iPhone 7’ye Türk patenti

APPLE, iPhone 6 modellerini geçen hafta tanıtsa da gelecekteki iPhone 7 modelleri için harekete geçti. ABD yaşayan fizikçi Dr. Atakan Peker’in patentini aldığı sıvı metali (liquidmetal) yeni iPhone modellerinde kullanılacak. Sıvı metal’in sertliği oldukça yüksek ve oldukça fazla esneme yapabildiğini ifade eden Peker, bu alaşımı kuvvetli plastiğe benzetiyor. Peker, “Sıvı metalin dökümle üretim yapılan normal metallerin aksine ‘çekme’ ve ‘yamulma’ yapması çok az. Bu nedenle üretilmesi zor ve pahalı olan karmaşık tasarımlarda kullanım avantaji var. Mesela cep telefonu ve saat gibi ürünler kolaylıkla üretilebiliyor” dedi.

2016’DA KULLANILACAK

Apple’ın bu patenti kullanmaya başladığını dile getiren Peker, “Bu materyalin iPhone 6’da ciddi bir kullanımı yok. 2016 yılındaki yeni ürünlerinde kullanımını bekliyorum. Apple sıvı metali şu anki metal malzemelerle yapamadığı bir tasarımda kullanmak isteyecektir. Mesela düz ekranlı değil de kavisli ekranı olan bir iPhone tasarımı olabilir” şeklinde konuştu. Peker, sıvı metal’in külçe halindeki fiyatının diğer metallere göre daha pahalı olduğunu belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Kilosu 10 dolardan 50 dolara kadar çıkabiliyor. Fakat külçe halindeki fiyatına değil de, işlenmiş ürün halindeki maliyetine bakmak daha doğru olur. Örneğin, iPhone 4’de kullanılan paslanmaz çelik’in külçe fiyatı kilo başına 3 dolar civarı, ama iPhone 4 çerçevesi haline getirilince maliyeti kilo başına 200 dolardan fazla olabiliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!