İşçi yerine parayı öne koyan gider

Güncelleme Tarihi:

İşçi yerine parayı öne koyan gider
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2014 00:53

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, iş kazalarına dikkat çekerek, “İşverenlere çok net şekilde diyorum ki; kefenin cebi yok. Ya insanı önceleyecek ya da piyasadan çekileceksiniz” dedi.

Haberin Devamı

Çelik, “İşçi kardeşlerimiz de kurallara uymadığında çeşitli müeyyidelerle karşı karşıya kalacak” dedi.

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Türkiye’nin sorununun mevzuat değil çalışma hayatı ile ilgili ya da iş güvenliği ile ilgili bilinç, farkındalık sorunu olduğunu dile getirerek “İşverenlere çok net bir şekilde diyorum ki; kefenin cebi yok. Ya insanı önceleyecek ya da piyasadan çekileceksiniz” dedi.
Bursa ve İnegöl’de incelemelerde bulunan Çelik çalışma hayatı için zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Arkadaşlar gidiyor tespitlerini yapıyor. Eksiklik giderilinceye kadar mühürlüyor yada ceza yazıyor veya olayın başında durarak o eksikliği gidertiyor. Peki arkadaş akşama kadar yanınızda mı duracak? O görevini yapıyor, gidiyor. Siz ondan sonra yeni üç kat ilave ediyorsunuz. Her gün sabah akşam sizi gözetleyecek birisi değil de siz kendi işinizin çalışanı olarak alın teri akıtarak kazandığınız rızkınızı karşılığında güvenli bir ortamda çalışma bilincine sizin de ermeniz gerekiyor. Yasa diyor ki, ‘tehlike gördüğünüz yerde çalışmamam hakkınız var’ diyor. Çalışmayın itiraz edin. Şikayet edin. İşveren onu gidermek durumundadır. ‘İşten atıyorum’ da diyemez o akdi de feshetmez. O akdi gerekçesiz feshetme hakkına sahip değil o işveren. Ama bu bilinç maalesef yok.”

HEPSİ 24 SAAT ORADA

Torun Center’daki asansör faciasıyla ilgili de Çelik, “Çalışma Bakanlığı’nın sırtına bir davul takıyorsunuz, gelen tokmak vuruyor, gidin tokmak vuruyor. Allah aşkına asansörün durdurucusunu takacak adam yok mu inşaatta? Var. Bu asansörün sorumlusu teknik elemanı yok mu? Var. Yapı denetim firması yok mu? Var. Fenni sorumlusu yok mu? Var. Güvenlik uzmanı yok mu? Var. İşin sahibi yok mu? Var. Hepsi 24 saat oradalar. Ama belki 50 liralık olmayan bir durdurucu oraya takılmadığı için 32. kattan asansör boşluğa düşüyor” dedi.

İşçilere de ceza geliyor

Haberin Devamı

ÇELİK işçilerin de güvenlik sorumluluklarına uyması gerektiğini belirterek “İşçi ona uymadığı an o da çeşitli müeyyidelerle karşı karşıya kalacak. Yani ‘işverene ceza’ tamam, ‘işçinin hakkını korumak’ tamam ama işçi de üzerine düşen güvenlik sorumluluğunu yerine getirmezse ona da müeyyideleri uygulamakla ilgili ilave düzenlemeleri önümüzdeki dönem Meclis’e getireceğim” dedi.

Bakandan anında mühür

Haberin Devamı

BAKAN Çelik, Bursa’nın Nilüfer ilçesindeki bir yakınını ziyaret için gittiği hastanenin karşısında gördüğü 7 katlı binanın inşaatında iskelede işçilerin önlem almadan dış cephe çalışması yaptığını gördü. Bursa İş Teftiş Grup Başkanı Yaşar Ata’yı arayan Çelik, gerekenin yapılması talimatını verdi. İnşaat alanına giden müfettişler, inşaatı mühürleyip çalışmaları durdurdu.

Bursa’da bir inşatta önlem almadan çalışan işçileri gören Bakan Çelik, alana yetkilileri göndererek mühürlenmesini sağladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!