8 asırlık tehdit

Güncelleme Tarihi:

8 asırlık tehdit
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2014 01:31

Beykoz Korusu’nda devrilip iki kişinin ölümüne yol açan ağaç faciası, İstanbul’daki tarihi ağaçların bakımını gündeme getirdi. Gözler ayda 100 bin kişinin ziyaret ettiği, ‘Süper Baba’ dizisinin de çekildiği Çengelköy’deki Tarihi Çınaraltı Aile Çay Bahçesi’ne çevrildi.

Haberin Devamı

ÇENGELKÖY’de Boğaz’ın kenarında 1960’a kadar balıkçıların altında ağ ördüğü 800 yıllık ulu çınar 1967’den itibaren gölgesinde çay içilen Çınaraltı Çay Bahçesi’ne ev sahipliği yapıyor. Anıt ağacın bir kolu, 1993’te kırılıp, bahçedekilerin üzerine düşerek, bir kişinin ölümüne, bir kişinin de ağır yaralanmasına neden olduğu için, bölge sakinlerince “katil ağaç” olarak anılıyor. Çay bahçesinin işletmecilerinden İbrahim Ayan (87), tanık olduğu olayla ilgili şunları söyledi: “Ölen kişi o gün ilk kez kahveye gelmişti. O günün parasıyla ailesine 500 milyon lira verildi. Yaralı kişi de belediyeden emekli edildi.”

8 asırlık tehdit

Haberin Devamı

DEMİR, DALI KESİYOR

Ağacı 5 ayrı destek taşıyor. Çengelköy Muhtarı Can Cumhurcu, demir parçasının zaman içinde dev dalı kesmeye başladığını söyledi. Muhtar, en son 3-4 yıl önce, Üsküdar Belediyesi’nin çalışması kapsamında, Fen İşleri Park Bahçeler Müdürlüğü ekiplerinin geldiğini belirtip, “Bize, ağacın bakımından Büyükşehir Belediyesi’nin sorumlu olduğunu söyleyip, ‘Haber vereceğiz’ dediler. Burası arı kovanı gibi. Cuma saatinde dal düşse onlarca insan ölür” dedi.

ÇAY bahçesini işletenlerden Fikret Morgül şöyle konuştu: “Çengölköy, bu ağaçla özdeşleşti. Ağacın bakımı 4-5 yıl önce yapıldı. Bu ağaç sayesinde iş yapıyoruz. Demir destek değişmeli. Büyükşehir Belediyesi, ‘Sırası gelince bakarız’ dedi. Ayrıca çınar 30 yıllık başka ağacı tedhit ediyor. O da yıkılabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!