Kent yönetilecekti, imam hatip oldu

Güncelleme Tarihi:

Kent yönetilecekti, imam hatip oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2014 16:40

İzmir’de İl Özel İdaresi Hizmet binası olmak üzere restore edilen, Büyükşehir Belediyesi’nin de hizmet binası yapmak üzere talip olduğu ancak Valilik Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı’na devredilen Kemeraltı eski Tekel Tütün Deposu, Hisar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi oldu. Kapatılan İzmir İl Genel Meclisi’nin son başkanı Serdar Değirmenci, uygulamanın paylaşımla ilgili yasanın ruhuna da aykırı olduğunu, inatlaşma mantığı ile yapıldığını söyledi.

Haberin Devamı

İzmir Valisi Mustafa Toprak ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu arasında polemiğe neden olan kapatılan İl Özel İdare mallarıyla ilgili kriz sürüyor. Valilik Paylaşım Komisyonu’nun Büyükşehir Belediyesi’ne hiçbir malı vermemesinin ardından Büyükşehir Belediyesi, mallarla ilgili 160’ın üzerinde dava açtı. Ayrıca, Eylül ayı içinde de "İzmir’in malları İzmir’de kalmalı" konulu miting yapılacak. Mallarla ilgili mücadele sürerken öte yandan devir ve tahsisi yapılan bazı mallar yeni sahipleri tarafından kullanılmaya başlandı.

Kapatılan İl Özel İdaresi’nin yeni hizmet binası olması için restore ettiği Kemeraltı girişindeki Tekel eski tütün deposunun, İl Özel İdare’nin görev ve sorumluluklarını üstlenen ve hizmet binası arayışında olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisi beklenirken Valilik Paylaşım Komisyonu tarafından Valilik Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı’na devredildi. Bir süre sonra ise İmam Hatip Mezunları’nın sosyal medyadaki iletişim hesaplarında bu binanın İmam Hatip Lisesi olacağına ve 2014-1015 yılında öğrenci alacağı duyuruldu. Çevre esnafın verdiği bilgiye göre de okulların açılmasına iki gün kala ise binanın girişine "Hisar Kız İmam Hatip Anadolu Lisesi" tabelası asıldı. Böylece, Valilik Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı’nın binayı Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis ettiği, Müdürlük’ünde burayı İmam Hatip Lisesi yaptığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

“Belediyeye verilmeliydi”

İçinde Meclis Salonu, siyasi parti grup odaları bulanan önce İl Özel İdaresi’nin kent yönetimini gerçekleştirmesi için projelendirilen, İl Özel İdaresi’nin kapanmasından sonra ise yeni hizmet binası arayışında olan hatta özel bir şirketten Bornova’da bina kiralamak zorunda kalan Büyükşehir Belediyesi’nin talip olduğu bu tarihi bina artık İmam Hatip Lisesi olarak hizmet verecek. Kapatılan İzmir İl Genel Meclisi’nin son Meclis Başkanı Serdar Değirmenci ise buna tepki gösterdi. Değirmenci, "Orası bir meclis salonu olarak düzenlenmişti. Özel İdare’nin tüm görevleri ve personeli İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğine göre, belediyeye verilmeliydi. Burası güzel bir hizmet binası olurdu. İzmir bu yapılan uygulamalarla tercihlerinden dolayı cezalandırılıyor. ’Biz işte böyle yaparız’ deniyor. İzmir’in kalbi Konak’ta Kemeraltı girişinde bu binayı İmam Hatip Lisesi yaptılar. Bu inatlaşma mantığı. Paylaşımla ilgili ilkelerin yeraldığı Kanun’da malların ilgisina göre bakanlık, hazine, belediyeye dağıtılması gerektiği yeralıyor. Bu Özel İdare’ye hizmet binası olarak restore edilen binanın Milli Eğitim’le, okulla ne ilgisi var. Kanunu’nun ruhuna da açıkça aykırı" dedi.

Haberin Devamı

Valilik’in paylaşım listesinde kamuoyunda bilinen Balçova kaplıcalarının yeraldığı termal tesisler, Buca’daki konutlar, Foça’daki Polen Tatil köyü, Urla’daki Durtur Dinlenme tesisleri, Özel İdare’nin farklı ilçelerde sahibi olduğu iş merkezlerindeki dükkanlar Maliye Hazinesi’ne devredildi. Pınarbaşı’ndaki yarış pisti, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, Belkahve Atatürk anıtı, Karşıyaka Zübeyde Hanım Kabristanı ve türbelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi.

İZSU’nun beklediği Alaçatı barajı ve Dikili, Karaburun gibi ilçelerdeki göletler ise DSİ’ye tahsis oldu. Sümerbank’ın mevcutta okulların yeraldığı parseller Milli Eğitim’e bırakıldı. Geri kalan bölüm Maliye hazinesine devredildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!