GeriSeyahat Assos'un gizemli kıyısı: Sokakağzı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Assos'un gizemli kıyısı: Sokakağzı

Assos'un gizemli kıyısı: Sokakağzı

Assos’ta el değmemiş doğası, temiz deniziyle sakin, huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için tam bir cennet Sokakağzı. Çevresindeki köyleri, karşısındaki Midilli Adası manzarası, antik kalıntılarıyla burayı hâlâ keşfetmeyen ziyaretçilerini bekliyor.

Assos, temiz denizi ve ferah havasıyla tek bir hafta sonu geçirmek için bile kaçıp gidebileceğiniz bir tatil beldesi. Sokakağzı ise Assos’ta bulunan sakin, cennet gibi bir koy. Burayı keşfetmek için otomobille yola çıkmadıysanız, önce otobüsle Çanakkale-Ayvacık’a gidip oradan da Sokakağzı’na inen minibüsleri bulmalısınız. Minibüs seferi günde sadece 2 kez var. Koyunevi Köyü’nden aşağıya doğru indiğinizde çok değil 1-2 kilometrelik Sokakağzı sahil şeridi karşılıyor sizi. Çoğu sahile bitişik nizam olan pansiyonlar da birbirleriyle yan yana. Genellikle bayram tatili gibi özel günler hariç yer bulması kolay.

Assosun gizemli kıyısı: Sokakağzı

Konaklama seçenekleri çok zengin değil. Fazla lüks aramadan serin denizin ve bakir plajın tadını çıkarmakta fayda var. İşletmeciler mütevazı ve memnuniyet odaklı. Akşamüstü çay ve çöreğiniz sahile kadar geliyor. Akşamları taze balık ve mezeler Sokakağzı pansiyonlarının olmazsa olmazı. Zaten genellikle uzun uzadıya yenilen akşam yemekleri gece etkinliklerinin tek alternatifi. Bunun dışında kumlara oturup yıldızları ve karşı ada Midilli’den yanan ışıkları seyretmek gibi bir seçeneğiniz de var.

Assosun gizemli kıyısı: Sokakağzı

Sokakağzı’nda erken bir saatte uyanırsanız sahil şeridinde ancak birkaç kişiye rastlayabilirsiniz. Öğleden sonra da çok kalabalık olmuyor. Böylelikle 1-2 gün içinde hem yan şezlongda oturan hem de kaldığınız pansiyondaki insanlar tanıdık hale geliyor. Yakın çevreyi de görmek isterseniz bir kilometre yürüyüp Sivrice sahiline ulaşabilirsiniz.

Assosun gizemli kıyısı: Sokakağzı

APALLON TAPINAĞI'NI GÖRÜN

Assosun gizemli kıyısı: Sokakağzı

Apollon Smintheus Tapınağı

Sokakağzı etrafında uğrayabileceğiniz birçok köy de var. Dönüş yolunda buraları gezmek isterseniz hemen yakında Koyunevi ve Bademli köyleri bulunuyor. Köyler birbirine benziyor. Köylüler sizi görür görmez gülümsemeyi ihmal etmiyor. Öğle sıcağında bu köyler ıssız görünüyor. Meydandaki boş kahveler ve ortalıkta dolanan tavuklar dikkat çekiyor. Sıcakta dolaşırken yanınızda su yoksa onu da dert etmeye gerek yok zira etrafta bir çeşme bulmak her zaman mümkün. Sokakağzı’na yakın köylerden en büyük ve en gelişmiş olanı Gülpınar. Etrafı gezerken Gülpınar’a on dakikalık yürüme mesafesinde, uzun yıllardır restorasyon çalışmaları süren iki bin yıllık Apollon Smintheus Tapınağı’na uğrayabilirsiniz. Smintheus Tapınağı’ndaki kalıntılarda Homeros’un İlyada’da anlattığı Truva Savaşı’nın görsel bir anlatımı bulunuyor. Hem denize hem de tarihi zenginliğe doyduktan sonra Çanakkale’ye doğru dönerken Gülpınar Köyü’nden domates ve zeytinyağı almayı unutmayın.

False