Kuveytlilere ifade çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Kuveytlilere ifade çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2014 01:22

F-16 pilotu Kurmay Yarbay Hakan Karakuş’a yönelik saldırıya el koyan savcılık, Kuveyt Büyükelçiliği Ataşesi Emad Almohaid ile Güvenlik Ataşesi Adel Ahmad A.’yı ifadeye çağırdı. Türk şoför Selahaddin A. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Olay büyükelçilik binası dışında meydana geldiği için ifade alınmasında bir engel bulunmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

KUVEYTLİ diplomatların trafikte tartıştıkları, Brüksel’deki NATO Karargahı’nda görevli, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün damadı F-16 pilotu Hava Pilot Kurmay Yarbay Hakan Karakuş’a yönelik saldırısına savcılık el koydu. Savcılık, Kuveyt Büyükelçiliği’ni soruşturma konusunda bilgilendirirken olaya karışan Kuveyt Büyükelçiliği Ataşesi Emad Almohaid ile Güvenlik Ataşesi Adel Ahmad A.’yı ifadeye çağırdı. Emniyetten saldırı olayına ilişkin tutanak ile ifade ve görüntüleri isteyen Ankara Cumhuriyet Savcılığı, diplomatlardan şikâyetçi olan Hava Pilot Kurmay Yarbay Hakan Karakuş’u mağdur sıfatıyla ifade vermek için adliyeye davet etti.

ŞOFÖR SERBEST

Olaya karışan Kuveyt Büyükelçiliği’nin Türk şoförü Selahaddin A. gözaltına alındı. Emniyetten adliyeye götürülen şoför Selahaddin A., savcının sorgusunun ardından, “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimi Deniz Gül, sorgusunda Karakuş’a vurmadığını ileri süren Selahaddin A.’yı adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.

ELÇİLİK BİNASI DIŞINDA

Haberin Devamı

Savcılık, olayın Kuveyt toprağı sayılan büyükelçilik binası dışında meydana geldiğini, bu nedenle Kuveytli diplomatların ifadeye çağrılmasının önünde herhangi bir engel bulunmadığı değerlendirmesini yaptı. Savcılığa yakın bir kaynak, “Söz konusu olayda ismi geçen Kuveytli diplomatların ne kadar diplomatik dokunulmazlıkları olsa da birinci derecede o ülkeyi temsil eden kişi konumunda değiller. Büyükelçi dışındaki elçilik personeli eğer kendi toprakları sayılan elçilik dışında bir olaya karışırlarsa, olay Türkiye toprağında meydana gelmesi nedeniyle haklarında soruşturma açılır ve ifadeleri alınır. Suç gereken durumlarda ise tutuklama ve cezai müeyyideler uygulanır” dedi.
Konuya ilişkin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında ise şöyle denildi: “Kuveyt Büyükelçiliği Ataşesi Emad Almohaid ile Kur.Yb. Hakan Karakuş arasında 10 Eylül 2014 tarihinde Ankara’da trafikle ilgili tartışma sonrasında Yb. Karakuş’un yaralandığı öğrenilmiştir. Yb. Karakuş aranarak geçmiş olsun dileklerimiz iletilmiş ve kendisinden olayla ilgili bilgi alınmıştır. Büyükelçi Ankara dışında olduğundan Kuveyt Büyükelçiliği yetkilileri Bakanlığımıza davet edilerek, kendilerinden izahat talep edilmiştir. Olay tüm yönleriyle emniyet ve adli makamlarımızca araştırılmakta olup sonucuna göre gerekli girişimlerde bulunulacak ve gelişmeler hakkında bilgi sunulacaktır.”

TSK TEŞEKKÜRÜ

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı ise internet sitesinde yayınladığı açıklamayla saldırıyı kınadı. Açıklamada, “10 Eylül 2014 tarihinde, TSK mensubu bir subayımıza yapılan menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, vatandaşlarımızın gösterdiği hassasiyete teşekkür ediyor, personelimize acil şifalar diliyoruz” denildi.

ELÇİ: DİPLOMATI BİR DAKİKA TUTMAM

Kuveyt’in Ankara Büyükelçisi Abdullah Abdulaziz El Duveyk, Karakuş’u dövenin Kuveyt’li diplomat olduğunun yargı tarafından kesinleşmesi durumunda şahsı bir dakika bile Türkiye’de tutmayacağını, yargı sürecinde diplomatik dokunulmazlığın kullanılmayacağını söyledi. Duveyk, şunları söyledi: “Yargı işe el koydu. Ben Türk yetkililere, Türk yargısına güveniyorum. Diplomatımız hiç bir şekilde dokunulmazlık kullanmayacak. Avukatımız yargının istediği her türlü bilgiyi sunuyor. Suçlu olduğuna dair karar çıkarsa o diplomatı bir dakika tutmam. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan şoförü en kısa zamanda kovacağım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!