Suç unsuru konuşmalar vardı

Güncelleme Tarihi:

Suç unsuru konuşmalar vardı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2014 00:56

ZİRVE davasında ‘Gizli tanık Deniz Uygar’ kod adıyla ifade veren İlker Çınar’ın “Özal’ın zehirlendiğini duydum” ve Ergenekon davasının ‘Selçuk’ kod adlı gizli tanığı, “Semra Özal’a şantaj yaparak kocasını zehirlettiler” sözleri üzerine, 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın suikaste kurban gittiği ve ailesinin de Özal’ı öldürmeye çalıştığını içeren soruşturmanın yolu açıldı.

Haberin Devamı

Bu sözü destekleyen somut bir delile henüz ulaşılamazken zamanaşımına 1 gün kala emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında müebbet hapis cezası istemiyle dava açılırken, aralarında Turgut Özal’ın aile fertlerinin de bulunduğu dönemin asker, Köşk görevlileri, bürokratları şüpheli hale geldi. Bu sözden hareketle 2 yıl boyunca Semra ve Ahmet Özal’ın telefonları dinlendi, hayatları teknik takiple mercek altına alındı. Bu süreçte 54 kişi hakkında takipsizlik kararı verilirken 12 kişi hakkındaki soruşturmanın devam ettiği öne sürülüyor.
Eski Özel Yetkili Savcı Kemal Çetin’in 19 kez dinleme kararı almasının ardından Özal’ın ölümüyle ilgili soruşturma, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla yeni kurulan Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılarından Durak Çetin’e devredildi. Savcılık kaynakları Hürriyet’e soruşturma dosyasının bu büroya devredilmesinden sonra şüpheliler hakkında herhangi bir dinleme kararı alınmadığını bildirdi. Savcı Kemal Çetin’in ise yakın çevresine “Özal’ın ölümüyle ilgili soruşturmayı 2011 yılında dönemin Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen başlattı. Gizli tanık ifadesinin ardından müşteki olan Semra ve Ahmet Özal bu aşamadan sonra şüpheli olarak dinlendi. Konuşmalarında suç unsuru olunca dinleme devam etti” iddiasında bulunduğu öğrenildi. Çetin’in konuya ilişkin şunları söylediği ifade edildi: “Soruşturma sürerken Malatya’daki Zirve Yayınevi davasında gizli tanık olarak İlker Çınar ve İstanbul’daki Ergenekon soruşturmasında ‘Selçuk’ kod adlı kişinin ifadeleri savcılığımıza ulaştı. Ciddi iddialar vardı. Bu nedenle Semra Özal ve Ahmet Özal’ın da aralarında bulunduğu kişiler şüpheli olarak soruşturulmaya başlandı. Haklarında dinleme kararları alındı. Dosya benden alındığı için tahminen söylüyorum. Ahmet Özal hakkındaki dinleme kararları, Semra Özal için aldırılan kararlardan daha azdı. Yaklaşık 2 yıla yakın olarak yapılan dinlemelerin nedeni bazı konuşmalardaki şüpheli sözlerdir. Dinlemelere bu nedenle devam kararı tarafımca alındı. Hal ve hareketlerinde, beyanlarında şüpheli bir duruma rastlanılması nedeni ile dinlemelere devam edildi. Kesinlikle kasıtlı, özel hayatına yönelik yapılan bir dinleme amacı söz konusu olmadı, olamaz da. Tapelerdeki şüpheli konuşmaların kendilerine sorulması amacıyla dosyada şüpheli konumunda kaldılar. Savcılık, soruşturmalarda böyle bir hakkı bulunmaktadır. Özel yetkili savcılıklar ve mahkemeler kaldırıldıktan sonra dosya üzerinde karar verme imkanı kalmadı. Soruşturmaya devam ediyor olsaydık, belki onlar hakkında da takipsizlik kararı verilecekti. Zaten 54 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.”

DEMİRAĞ DA ŞÜPHELİ

Savcı Durak Çetin’in devam ettirdiği soruşturma dosyasında şüpheliler arasında Özal’a yönelik daha önce suikast girişiminde bulunan Kartal Demirağ’ın da bulunduğu öğrenildi. Gizli yürütülen soruşturmada Ahmet Özal, Semra Özal dışında bazı Köşk çalışanları ile kamuoyunca tanınan başka şüphelilerin de olduğu iddia edildi. Savcılık kaynakları, Kartal Demirağ, Ahmet ve Semra Özal’ın şüpheli oldukları bilgisini doğruladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!