Devrede olun

Güncelleme Tarihi:

Devrede olun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2014 01:22

IŞİD’le mücadelede Türkiye’nin desteğini istemek için Ankara’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Bir şekilde devrede olun” dedi.

Haberin Devamı

Sırayla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kabul edilen Kerry’ye, Türkiye’nin koalisyona aktif katılmayacağı, insani yardım ve lojistik amaçlı destek olunacağı yanıtı verildi. Bölgedeki “Tüm terör örgütleriyle” mücadele mutabakatına varıldı ve Kerry’e, IŞİD’le mücadele edilirken, Esad rejiminin unutulmaması gerektiği iletildi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Başkan Barack Obama’nın açıkladığı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele planı ve oluşturulacak “çekirdek koalisyonun” ayrıntılarını görüşmek için dün Ankara’ya geldi. Önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kabul edilen Kerry, Türkiye’yi “Derin ortaklığın olduğu çok önemli partner” olarak gördüklerini vurguladı. ABD’li Bakan, IŞİD’in rehin tuttuğu 49 kişi nedeniyle Türkiye’nin “hassasiyetini” anladıklarını ancak IŞİD’le mücadelede “bir şekilde” devrede olması gerektiğini önemsediklerini söyledi.

Haberin Devamı

ERDOĞAN’LA 2.5 SAAT

Kerry’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi 2.5 saati geçerken, Başbakan Davutoğlu ile 1.5 saat sürdü. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, “IŞİD” tanımlaması yapmadan, bölgedeki “Tüm terör örgütlerine” karşı bundan sonraki süreçte de ortak mücadeleye devam edileceğinin vurgulandığını bildirdiler. Türkiye’den Suriye’ye geçişlerle ilgili istihbarat paylaşımı ile Suriye muhalefetine insani amaçlı lojistik desteğin devam etmesinin kararlaştırıldığı da belirtildi.

IŞİD, ESAD İLE BAĞLANTILI

Ankara, Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye “muharip güç” olarak katılma düşüncesinin olmadığını Kerry’e aktarırken, alınacak önlemlerin Irak’la sınırlı kalmaması gerektiğini vurguladı. Türk tarafı, IŞİD’in güçlenmesi ile Esad rejimi arasında doğrudan bağlantı olduğunu savundu. Bölgede radikalizmin artmasında Irak ve Suriye’de (Şii ve Nusayri yaklaşımı kastediliyor) uygulanan mezhepçi siyasetin önemli rol oynadığını vurgulayan Ankara, bu nedenle bölgede her kesime eşit düzeyde ve kucaklayıcı yaklaşılmasının önemine değindi. IŞİD’in esas olarak Suriye’de kök saldığı anlatılarak, IŞİD’le mücadele edilirken, Esad rejimi unutulmamalı denildi.

Haberin Devamı

HAVA SAHASI VE ÜSLER

Türk tarafı, IŞİD’le mücadelede insani yardım ve lojistik amaçlı desteği bir kez daha seslendirdi. Bu desteğin, insani amaçlı uçuşlar için hava sahasının açılması ile bazı üslerin kullandırılması olabileceği mesajı verildi. Türkiye’ye Irak ve Suriye’den olası bir göç dalgası durumunda devreye sokulacak planlar da değerlendirildi. Irak ve Libya’daki gelişmeler de ele alındı ve Türkiye her iki ülkede de seçilmiş hükümetlere desteğinin devam edeceğini vurguladı.

ÇOK ÖNEMLİ PARTNERLERİZ

Kerry ve Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşme öncesinde kısa bir açıklama yaptılar. Çavuşoğlu, Kerry ile Cidde’den sonra üçüncü görüşmeyi yapacaklarını belirterek, “Gündemimiz Irak’taki durum olacak” dedi. Kerry de şunları söyledi: “Çok önemli partnerleriz. Sadece NATO’da müttefik değiliz, aynı zamanda hem Türkiye’yi, hem de ABD’yi ilgilendiren konularda derin bir ortaklığımız var. Libya, Ortadoğu ve şimdi de Irak. En yakın ilişkilerimden birini sayın Davutoğlu ile kurmuştum. Kendisi başbakan oldular. Şimdi ise Sayın Çavuşoğlu ile çok sık görüşüyoruz.”
Ziyaretin asıl amacı IŞİD’le mücadele olsa da, görüşmelerde Kıbrıs konusu da planlanandan daha fazla konuşuldu. Türkiye, sorunun çözümü için ABD’nin Rum tarafına baskı yapmasını istedi. Ukrayna sorunu ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerindeki tıkanıklık da ele alındı. Uğur ERGAN / ANKARA

IŞİD masada

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye Ankara temasları sırasında ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ross Wilson eşlik etti. Heyetlerarası görüşmelere, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve danışmanlar da katıldı.

Kapı krizi

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yi Başbakanlık Merkez Bina’da kabul etti. ABD elçiliğinin cipi ile geldiği Başbakanlık Merkez Bina’nın protokol kapısının merdivenlerinden çıkan
Kerry’i, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ile yardımcıları da takip etti. Kerry’nin ekibinde bulunanların da yalnızca Dışişleri Bakanı’nın girmesi gereken kapıyı kullanmak istemesi üzerine Başbakanlık koruma polisleri müdahale etti. ABD’li yetkililerin devreye girmesi ile Türk korumalar, ABD heyetindekilerin normal şartlarda kullanmaması gereken bu kapıdan geçişine izin verdiler. Rıza ÖZEL / ANKARA

Haberin Devamı

Devrede olun

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!