Yeni Kara Cuma

Güncelleme Tarihi:

Yeni Kara Cuma
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2014 01:06

Rusya’ya 3 koldan yaptırım: Finans, enerji, savunma.

Haberin Devamı

ABD ve AB, Rusya’ya yönelik yaptırımlarını sertleştirdi. Sberbank dahil ülkenin önde gelen bankaları, enerji ve savunma sanayi şirketleri AB’den kredi alamayacak, hisse senedi işlemi yapamayacak.

UKRAYNA krizinin Batı ile Rusya arasında yeni ‘soğuk savaş’ çıkartıp çıkartmayacağı 6 aydır tartışılırken, ABD ve Avrupa Birliği’nden (AB) Rusya’ya yönelik yeni yaptrımlar geldi.
Dün AB ile ABD eş zamanlı dördüncü yaptırım paketini yürürlüğe koyarken, Moskova da karşılık vereceğini ve konuyu uluslararası yargıya taşıyacağını açıkladı. ABD’nin, ülkenin en büyük bankası Sberbank’ın da dahil olduğu Rus bankalarının ABD tahvil ve hisse senedi piyasalarına olan erişimini sınırlamak için yeni adımlar atacağı bilgisi geldi. Yaptırımlar, Rusya’nın enerji, finans ve savunma sektörlerine yönelik, AB’nin yeni ekonomik yaptırımları ile eşzamanlı olarak gerçekleşecek. Tüm bu yaptırımların kapsamına bakıldığında dünün tarihe yeni ‘Kara Cuma’ olarak geçeceği yorumları yapıldı.
AB yaptırımları listesinde Rusya’nın 5 büyük bankası Sberbank, VTB (Dış Ticaret Bankası), Gazprombank, Rosselhozbank (Tarım Bankası) ve Vneşekonombank (Dış Ekonomi Bankası) yer alıyor. 5 banka bugünden itibaren 30 günden fazla batı sermaye piyasasından borçlanamayacak. Paketin ikinci bölümü Rusya’da devlet kontrolündeki petrol üreticisi Rosneft, Gazpromneft ve Transneft şirketlerini kapsıyor. Bu 3 şirket de Avrupa bankalarından yeni kredi çekemeyecek. Ayrıca Avrupa borsalarına hisse senedi emisyonu yapamayacak.
Üçüncü bölüm askeri sanayi sektörüne. Rusya lideri Putin’in göz bebeği Uralvagonzavod, Birleşik Havacılık Gurubu ve Oboronprom buna dahil. Bu kuruluşlar da kredi alamadıkları gibi batıdan ileri teknoloji ürünleri ithal edemeyecek. Son bölüm ise, özel ve tüzel kişileri kapsıyor. Avrupa’ya girişi yasaklanacak ve batı bankalarında hesabı dondurulacak 24 yeni isim bulunuyor.

Haberin Devamı

Rusya: Otomobil girişi yasaklanacak

PUTİN’in sözcüsü Dmitriy Peskov, “Yaptırımları yasadışı sayıyoruz. Dünya Ticaret Örgütü’ne başvuracağız” dedi. Putin’in yardımcıların Andrey Belousov ise Moskova’nın nasıl karşılık vereceğini açıkladı. Belousov, “Avrupa ülkelerinden ikinci el ve bazı yeni model otomobillerin Rusya’ya girişini yasaklamayı planlıyoruz. Ayrıca Avrupa Birliği ülkelerinden bir dizi hafif sanayi ürününü de ülkemize sokmayacağız. Bu malların listesine Avrupa’dan tüm tekstil ürünleri girebilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!